Géza
-12 °C
-4 °C

Dél-európai fölény a BL-ben

2006.03.09. 10:06
Egyértelmű a dél-európai uralom a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntők után ugyanis két-két olasz és spanyol, valamint egy-egy francia, portugál és angol csapat várja a pénteki sorsolást. Az egy fennmaradó helyre is jó eséllyel pályázik egy olasz csapat, hiszen az Inter a 2-2-es amszterdami odavégó után várja az Ajaxot.

Egy résztvevő híján kialakult a legjobb nyolc mezőnye a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Azért az egy fennmaradó helyért jövő kedden játszik az olasz Internazionale és a holland Ajax. Első összecsapásuk Amszterdamban 2-2-vel zárult, így Luis Figoéknak talán jobbak az esélyeik.

"Megismételték" a múlt heti olasz-németet

#alt#
Milánói gólöröm: Sevcsenko, mögötte Inzaghi (fotó: epa)

Amennyiben az Inter továbbjut, úgy három olasz csapat lesz a legjobb nyolc között. A Juventus a már-már megszokott hatalmas szerencséjével lépett túl (összesítésben 4-4) a Werder Bremenen - a németek kapusa a visszavágó 88. percében hibázott óriásit -, míg a Milan a Bayern München jutott a negyeddöntőbe. Utóbbi meccs érdekessége, hogy Michael Ballackék ugyanúgy 4-1-re kaptak ki, mint egy hete a német válogatott az olaszoktól. Összesítésben 5-2 lett Kakáék javára a párharc.

Az olaszok után a spanyolok képviselik magukat a második legtöbb csapattal, szám szerint kettővel.

Az nem meglepő, hogy a hazája bajnokságát is magasan vezető Barcelona a legjobbak között található (összesítésben 3-1 a Chelsea ellen), annál váratlanabb a spanyolok számára a Villareal szereplése (3-3 és idegenben lőtt több gól a Rangers ellen).

Rúgott gól nélkül a címvédő és a Real

A Porto két évvel ezelőtti végső sikere után, ismét egy portugál együttesről beszél Európa. A Benfica a csoportkör során megelőzte a Manchester Unitedet, majd az egyenes kieséses szakaszban úgy verte ki a címvédő Liverpoolt, hogy Gerrardék a két meccs alatt gólt se tudtak lőni, miközben hármat kaptak.

#alt#
Gerrard: elmaradt a liverpooli csoda (fotó :epa)

Amekkora meglepetés a Benfica szereplése, annyira várható volt a francia Lyon menetelése. Hazája bajnokságának listavezetője és címvédője a csoportjában a Real Madridot is megelőzve, veretlenül lett első, és a legjobb nyolc közé is két győzelemmel (összesítésben 5-0) lépett az ellen az Eindhoven ellen, mely tavaly büntetőkkel verte ki a negyeddöntőben.

Az angolok "becsületét" a lesajnált Arsenal mentette meg, amely a válságban lévő Real Madridot búcsúztatta a legjobb tizenhat között. A spanyolok helyzetét jól jellemzi, hogy a két találkozón egy gólt sem tudtak szerezni, miközben az "Ágyúsok" Henry zsenialitásának köszönhetően egyszer betaláltak (1-0).