Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Pályákat tiltott be a rendőrség a hétvégi fociforduló előtt

2006.03.10. 18:23
Az ORFK szerint az MTK és a Bp. Honvéd stadionjai nem alkalmasak kiemelt kockázatú bajnoki találkozókra, ezért a hétvégi, DVSC és Fehérvár elleni meccseket zárt kapuk mögött kell lejátszani.

Péntek délelőtt, még úgy tűnt, minden nehézség nélkül lebonyolíthatják a Borsodi Liga hétvégi, tizennyolcadik fordulójának meccseit. A Magyar Labdarúgóliga (MLL) versenybizottsága úgy döntött, az időjárás miatt nem törli a hétvégi meccseket. Ha a kezdési időpont előtt valamilyen okból úgy tűnik, hogy a mérkőzés megrendezése akadályba ütközik, akkor a játékvezetője a meccs előtti pályabejárás során dönti el, megtartható-e a találkozó.

Harcias hangulatban a kispestiek

A Borsodi Liga 18. fordulójának programja

Péntek: Lombard FC Pápa-Ferencváros 19 ó
Szombat: ZTE-FC Sopron 15 ó
Kaposvári Rákóczi-Csőszer FC Tatabánya Auto Trader 16 ó
Budapest Honvéd-FC Fehérvár 16 ó
Győri ETO-Pécsi MFC 16 ó
Újpest FC-REAC 16 ó Diósgyőri VTK-Vasas 16 ó
Vasárnap: MTK Budapest - DVSC-AVE Ásványvíz 14:30 ó

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azonban úgy döntött, ha lejátszani lehet is, nézők nem láthatják a szombati Budapest Honvéd-Fehérvár FC és a vasárnapi MTK-DVSC meccseket. A rendőrség szerint a kispesti, illetve a Hungária körúti létesítmény nem alkalmas kiemelt kockázatú bajnoki találkozók megrendezésére.

"A Bozsik Stadionban hasonló körülmények között botránymentesen lebonyolítottunk több száz bajnokit" - mondta az MTI-nek Kiss Zsolt, a Budapest Honvéd kisebbségi tulajdonosa. "Mondvacsinált okokkal rendelték el a nézők kizárását, amit nem fogadunk el és be fogjuk engedni a szurkolókat a találkozóra." Domonyai László, az MTK Budapest klubigazgatója a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy bár nem ért egyet a határozattal, tudomásul veszi. "A rendőrség olyan kifogások alapján hozta meg határozatát, melyek nem felelnek meg a valóságnak. Állítólag nincsenek elkülönítve a vendégszurkolók a hazai drukkerektől. A mi szurkolóink a pálya egyik, a debreceniek a másik oldalán foglalnak helyet. Évek óta gond nélkül rendeztük meg a Debrecen elleni meccseket is, érthetetlen számomra a mostani határozat."

Az MZTK-pályán a zártláncú kamerarendszert is hiányolták, bár ez kevés magyar stadion sajátja, illetve szünetmentes áramforrásról kellene megvilágítani a kijáratokat jelző feliratokat is. A rendőrség legközelebb hétfőn tart pályabejárást a Hungária körúton, így a debrecenieket kénytelenek szurkolók nélkül fogadni a kék-fehérek.

A hibákat nem utólag kell pótolni

Az ORFK szóvivője, Garamvölgyi László szerint a rendőrség úgy járt el, ahogy azt a sport-, a rendőrségi és az államigazgatási törvény meghatározza. "A liga a szezon előtt eljuttatta hozzánk azoknak a mérkőzéseknek a listáját, melyeket kiemelt kockázatúnak minősített. Ezekre a meccsekre rendkívüli előírások vonatkoznak, melyeket az első ponttól az utolsóig be kell tartani. Ha ez megvalósul, akkor a rendőrség ezeken a találkozókon ingyen vállalja a biztosítást, ellenkező esetben a mérkőzést a nézők biztonságát szem előtt tartva szurkolók nélkül lehet csak megrendezni." Garamvölgyi szerint a hiányosságokat nem utólag kell pótolni. Az ORFK szóvivője hozzátette: ha a Bozsik Stadionba beengedik a szurkolókat, akkor tudomása szerint a sporttörvény értelmében a ligának büntetőpontokat kell levonnia a kispesti klubtól.

A liga nem von le pontokat

Az MLL-nél remélik a klubok nem szállnak szembe a rendőrségi határozattal. "Reméljük, a mérkőzéseken nem lesz semmilyen atrocitás. Ha bármi probléma merülne fel, az MLL a szabályokban előírtak szerint jár majd el, legrosszabb esetben szankciókat alkalmaz. Zártkapus mérkőzéseken mindkét klub képviseletében 50-50 ember tartózkodhat a stadionban." Az nb1.hu-nak nyilatkozott az MLL megbízott versenyigazgatója cáfolta, hogy a liga pontokat vonna le a csapatoktól, ha mégis lennének nézők a pályákon. Ez az MLSZ dolga a ligailletékes szerint.

A Vasas óv
A Vasas óvást nyújtott be a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) versenybizottságához a Borsodi Liga 16. fordulójában rendezett, Újpest elleni találkozója kapcsán. A meccset 3-2-re elvesztő angyalföldi klub álláspontja szerint a lila-fehéreknél Füzi Ákos jogosulatlanul lépett pályára. A játékos az Újpest Spartak Trnava elleni felkészülési mérkőzésén piros lapot kapott, ügyében azonban a mai napig sem született fegyelmi határozat. A találkozó akkor félbe is szakadt, Füzi pedig ekkor még nem volt az újpestiek futballistája. "Nem ismerjük az osztrák fegyelmi szabályzatot, lehet, hogy a felkészülési mérkőzéseken kiállított futballisták ügyével nem is szokott foglalkozni, a kérdéses időpontban Ákos valóban az Admira játékosa volt. Ennél azonban fontosabb, hogy az osztrákok több mint két héttel az ominózus felkészülési meccs után kiadták Füzi játékengedélyét, amit nem tettek volna meg, ha fegyelmi eljárás folyik ellene. Az MLSZ-től is megkaptuk a játékengedélyt, tehát Füzi jogosan szerepelt a Vasas elleni mérkőzésen" - reagált az Újpest sajtófőnöke, Nemes Károly.