Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Német válogatott futballista is bundázott?

2006.03.15. 18:21
A német állami televízió, az ARD "Plusminus" című magazinjának információi szerint egy válogatott labdarúgó is érintett a legújabb fogadási botrányban. Eddig négy személyt vett őrizetbe a rendőrség.

Beépült a fogadási maffiába a német állami televízió, az ARD "Plusminus" című magazinjának egyik munkatársa. Az újságíró azt állítja, szem- és fültanúja volt annak, amikor az egyik ismert és népszerű német válogatott futballista megígérte, hogy csapata elveszíti bajnokiját, majd tízezer eurót tett fel a meglepetésnek számító vereségre.

Szinte tökéletes rendszer

A Plusminus munkatársa arról is beszélt, hogyan manipulálják a mérkőzéseket. Az oddsok tanulmányozása után eldöntik, melyik meccsbe érdemes "belenyúlni". Miután az érintett csapatból egyeztettek azokkal a játékosokkal, vezetőkkel, akik részt vesznek az eredmény alakításában, "riasztják" a fogadókat. Több százan vannak, akiknek annyi a dolguk, hogy különböző irodákban fogadjanak a nagy nyereményt hozó meglepetés-eredményre. Mivel sehol sem tesznek fel egyszerre száz eurónál többet a mérkőzésre és a fogadásokra szigorú beosztás szerint különböző időpontokban, mindig változó összegekkel kerül sor, gyakorlatilag lehetetlen kiszűrni a csalókat.

A csalásban résztvevő játékosok, edzők szolgálataikért mérkőzésenként 5-15 ezer euró közötti "díjazásban" részesülnek. A németországi fogadási csalásokat a frankfurti rendőrség feltételezése szerint egy malajziai származású 45 éves kínai állampolgár irányította, akinek lakásában szerdai őrizetbe vételekor 50 ezer euró készpénzt és 150 ezer euró értékben kaszinókban használt zsetonokat találtak.

Hoyzerék kis pontok

A férfi ellen eredetileg csalás és okirat-hamisítás vádjával indult nyomozás, de kapcsolatainak vizsgálata során kiderült, hogy szinte naponta érintkezett a kínai és vietnami fogadási maffia irányítóival. A Plusminus informátora szerint a tavalyi botrány során lebukott horvát Sapina-testvérek, illetve Robert Hoyzer játékvezető "csak kicsi pontok a hálózatban".

"A belgiumi botrányról is pontosan tudunk mindent, a szálakat mozgatók között olyan közismert, népszerű emberek is találhatók, akikről senki sem gondolná, hogy benne vannak a buliban. A Sturm Graz-Austria Wien mérkőzést is megpróbálták manipulálni, de a megkeresett játékosok még fejenként 60 ezer euróért sem mentek bele a buliba" - mondta az informátor, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.

Beckenbauer nem hiszi

"Elképzelhetetlennek tartom, hogy a nemzeti együttesből bárki ilyen botrányba keveredjen" - mondta Franz Beckenbauer, a június 9-én kezdődő németországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke. "A válogatott futballisták nagyon jól keresnek, nincs szükségük arra, hogy ilyen módon egészítsék ki a jövedelmüket. Maximálisan megbízom minden válogatott játékosban."