Auguszta
-4 °C
2 °C

Pesszimizmus, bundagyanú és marakodás a németeknél

2006.03.16. 11:05
Egyre több probléma merül fel a nyári labdarúgó-világbajnokság házigazdája, a német válogatott körül. A szervező bizottság vezetője, Franz Beckenbauer már többször kritizálta a szövetségi kapitány Jürgen Klinsmannt - igaz, ezt rajta kívül egyre többen teszik. Ráadásul állítólag válogatott játékos is belekeveredett a legújabb bundabotrányba. Így nem is meglepő, hogy a közvélemény egyre pesszimistább a válogatott vb-szereplésével kapcsolatban. Angela Merkel szövetségi kancellár az előzmények ellenére is bizakodó.

Miközben egyre több gond merül fel a német labdarúgó-válogatottal kapcsolatban, Angela Merkel szövetségi kancellár maximális támogatásáról biztosította Jürgen Klinsmannt, a válogatott szövetségi kapitányát.

A politikus szerdán munkaebéden találkozott a szakemberrel, illetve Franz Beckenbauerrel, a június 9-én kezdődő németországi világbajnokság szervezőbizottságának elnökével.

A kormány Klinsmann mellett

#alt#
Jürgen Klinsmann és Angela Merkel (fotó: epa)

"A kormány mindenben támogatja önt, kérem, hogy ne térjen le arról az útról, melyen elindult" - mondta Klinsmann-nak Merkel. "Biztos vagyok benne, hogy az átalakított, fiatal német válogatott rengeteg örömet okoz majd az országnak". Merkel szerint a kritikusokkal nem kell foglalkozni, ők mindig, mindenhol jelen vannak. "Sikeresek leszünk és ez nem azon múlik, ki hol lakik."

Utolsó mondatával Merkel arra utalt, hogy a trénert rengeteg támadás érte azért, mert sok időt tölt Kaliforniában a családjával. A szakvezetőt emiatt Beckenbauer is bírálta, különösen akkor, amikor Klinsmann a vb-n szereplő válogatottak szövetségi kapitányainak múlt heti düsseldorfi tanácskozását is kihagyta. A szervezőbizottság vezetője a munkaebédet követő sajtótájékoztatón nem emlékezett egy hete megfogalmazott kritikus mondataira.

Béke van Klinsmann és Beckenbauer között

"Nem kell kibékülnöm Jürgennel, mert nem is vesztünk össze. Örülök, hogy itt van velünk, amint látják, szépen lebarnult, szerintem most már a világbajnokságig nem is akar Kaliforniába menni, elege lett a sok napsütésből" - tréfálkozott a "Császár". "A válogatott szakmai stábja kiváló munkát végez, aminek meg is lesz az eredménye."

"Beckenbauer vezetésével a szervezőbizottság gondoskodik arról, hogy minden idők legjobban előkészített és lebonyolított világbajnokságát rendezze Németország" - jelentette ki Klinsmann. Beckenbauer mellett a válogatott egykori fenegyereke Stefan Effenberg emelt leginkább hangot Klinsmann ellen. Véleménye szerint hazájának csak akkor lenne esélye komolyabb eredmény elérésére, ha a jelenleg nem dolgozó Ottmar Hitzfeldet ültetné a kispadra. Ugyanakkor természetesen ismét felmerült Lothar Matthäus neve is, amit az érintett - akiről köztudomású, hogy utálják egymást Klinsmannal - egyértelműen cáfolt.

Bundavád válogatott játékos ellen

A rendezéssel valószínűleg nem is lesz gond - bár a stadionok némelyikén még átalakítások szükségesek -, ugyanakkor a német válogatott a FIFA ranglistáján csak a 22. helyen áll.

Ennél komolyabb gondot jelenthet, hogy a német állami televízió, az ARD "Plusminus" című magazinjának információi szerint egy válogatott labdarúgó is érintett a legújabb fogadási botrányban. Beckenbauer természetesen elképzelhetetlennek tartja ezt, mint elmondta, megbízik bennük, lévén a válogatott játékosok jól keresnek.

A közvélemény pesszimista

A közvélemény-kutatások alapján a szurkolók nem annyira derűlátóak a német válogatott szereplésével kapcsolatban. Az Olaszország elleni 4-1-es vereséget követően a megkérdezettek csupán három százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a házigazda megnyeri a világbajnokságot, tizenhét százalék úgy vélte, hogy Klinsmann együttese a csoportkört sem "éli túl". A németek az első szakaszban Costa Ricával, Lengyelországgal és Ecuadorral találkoznak.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft