Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bozsik Péter az új szövetségi kapitány

2006.03.16. 16:49
A 2002-ben a Zalaegerszeggel bajnoki címet szerző szakember másodedzője a világválogatottban is szerepelt Détári Lajos lesz a magyar labdarúgó-válogatottnál - döntött csütörtökön a futballszövetség elnöksége.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtökön Bozsik Pétert kérte fel a válogatott szövetségi kapitányi posztjára, Détári Lajost pedig a csapat pályaedzőjének.

2008-ig szerződnek

Bozsik Péter
Bozsik Péter

Mindkét szakember vállalja a feladatot, a szerződéskötésre napokon belül sor kerülhet. Bozsik eddigi edzői pályafutásának legnagyobb sikere a 2002-ben Zalaegerszeggel elért bajnoki cím, majd a BL-selejtezőn az angol Manchester United legyőzése.

A hivatalos közlemény szerint több részletet még tisztázni kell, de az elnökség hosszabb távra tervez a két trénerrel. A velük köztött megállapodások várhatóan a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőinek végéig, azaz jövő novemberig szólnak majd.

Kisteleki magyar edzőt akart

Akik nem lettek kapitányok
Nyilasin és Róthon kívül a magyar szakemberek közül Fazekas László, Egervári Sándor, Csertői Aurél és Mészöly Géza neve merült fel, míg a külföldieket támogatók oldaláról a horvát Miroslav Blazevic, az angol John Gregory, Ian Porterfield, a német Uwe Rapolder, a spanyol Xavier Azkargorta, a holland Leo Beenhakker és Arie Haan, valamint a Bordeaux-val UEFA-kupa döntőt játszó francia Roland Courbis neve is felmerült.

"Az elnökség álláspontja egységes volt abban a tekintetben, hogy hazai szakemberre kell bízni a válogatott irányítását, a tagok nagy többséggel, bár nem egyhangúlag szavaztak bizalmat a két trénernek" - árulta el Kisteleki a szerdai ülés után. Az MLSZ-elnök szerint nagy előrelépés lenne, ha az Eb-selejtező csoportban a magyar válogatott megszerezné a harmadik helyet. A távolabbi tervek között említette egy úgynevezett szervezési igazgatóság létrehozását, amelynek élén egy technikai igazgató állna. Erre a posztra három külföldi szakember, a romániai Bölöni László, a holland Leo Beenhakker és az angol John Gregory a jelölt.

"Fiatal, ambiciózus edzőkről van szó, övék a jövő. A mostani felkérés alkalmat adhat nekik arra, hogy bebizonyítsák rátermettségüket, mi mindenben támogatni fogjuk őket" - mondta Dunai Antal, az MLSZ alelnöke.

Matthäusnak nem sikerült, Nyilasi nem vállalta

Az elmúlt két évben a német Lothar Matthäus irányította a magyar válogatottat, de jelentős eredményt ő sem tudott elérni. Az ő szerepvállalásába bukott bele az MLSZ-t öt évig irányító Bozóky Imre, aki Matthäus decemberi távozása után, maga is távozni kényszerült januárban.

A szövetség február végén Kisteleki Istvánt választotta meg új elnöknek, aki elsősorban magyar szakembert szeretett volna a válogatott kispadjára, már korábban is világossá tette, ha ő szerepet kapa a szövetségnél, Matthäusnak mennie kell. A sajtóban felmerült több külföldi szakember neve is, az újjáalakult MLSZ-vezetés azonban először az utánpótlás-válogatottak igazgatóját, Nyilasi Tibort, majd az U21-es csapat edzőjét, Róth Antalt kereste meg. Mindketten visszautasították a megkeresést.

A Ferencváros egykori kiválósága úgy fogalmazott, továbbra is az utánpótlásban kíván szerepet vállalni, míg az U21-es válogatott szakvezetője szintén a fiatalokkal kíván foglalkozni.

Aki megverte az MU-t

A 44 éves Bozsik Péter játékosként nem tudott hasonló magasságokba eljutni, mint édesapja, a százszoros válogatott Bozsik József. Az első osztályban nem mutatkozott be, edzőként azonban fiatalon tudott maradandót alkotni. Először a Vasast vette át Mezey Györgytúl és pályaedzőből előre lépve a harmadik helyig vezette a csapatot. Ezután került Zalaegerszegre, a ZTE-vel bajnoki címet szerzett, aztán a Bajnokok Ligája előselejtezőjéből az NK Zagrebet kiverve jutott tovább.

Ott világszenzációt okoztak azzal, hogy az első, budapesti meccsen 1-0-ra legyőzték a Manchester Unitedet. A visszavágón 5-0-ra nyert Sir Allex Ferguson együttese, de Koplárovics Béláék sikere bejárta a világsajtót. Bozsik később a Lombard FC Haladásnál dolgozott vezetőedzőként, majd a csapatot működtető társaság irányításában vett részt Zalaegerszegen. Évek óta a Viasat3 BL-szakkommentátora.

Bozsik József szintén irányította a magyar nemzeti csapatot, de csak egy mérkőzésen, 1974-ben az Ausztria ellen 1-0-ra elveszített meccsen. Egészsége miatt nem tudott többször leülni a válogatott kispadjára.

A 42 esztendős Détári Lajos, a Bp. Honvéd volt ötszörös világválogatott labdarúgója itthon legutóbb a Nyíregyháza együttesét irányította, miután azonban a csapat tavaly kiesett az élvonalból, felállt a kispadról, és a görög másodosztályban vállalt munkát. Korábban dolgozott Diósgyőrben, Szombathelyen, Kispesten is. Détári az elmúlt években rendszeresen összetűzésbe került az MLSZ előző vezetésével, az előírt edzői képesítések megszerzésével kapcsolatban.

Bozsik Péter
Játékos-pályafutás: Honvéd, Vasas, ifjúsági csapatai
1980-1994 Pénzügyőr
Edzői pályafutás: 1994-2000 Pénzügyőr
2000/2001: fél év másodedző a Vasasnál, majd fél év vezetőedző ugyancsak az angyalföldi együttesnél
2001/2003 ősz: ZTE
2003 ősz: Lombard FC Haladás