Valér
4 °C
8 °C

Matthäus végleg eljött Brazíliából

2006.03.18. 15:18
Mindössze két hónaposra sikeredett Lothar Matthäus brazíliai edzősködése. A januárban még - szokásához híven - nagy tervekkel és hangzatos szólamokkal induló német rájött, nem tud a családja nélkül élni. A brazilok nevetnek rajta.

"Az egyesület nagyszerű lehetőségeket kínál, komoly vezetés áll az élén" - mondta január első napjaiban Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó válogatott volt szövetségi kapitánya, miután a magyar szövetség nem hosszabbította meg december végén lejáró szerződését és aláírt a brazil bajnokságban szereplő Atlético Paranaenséhez.

Két hónapig bírta

Mindössze két hónap telt el és Matthäus be is fejezte brazíliai edzői pályafutását. A korábbi 150-szeres német válogatott azzal indokolta távozását, hogy hiányzott a családja.

"Nem volt könnyű a döntés. Budapesten élő feleségem, Marijana és a gyerekek hiányoztak. Az ember tizenkét órát utazik Európából Curitibába. Nagyon messze van, túl messze ahhoz, hogy rendszeresek legyenek a hazautazások" - idézte szombati kiadásában a Bild című nagypéldányszámú lap Matthäust.

A brazilok rajta röhögnek

A német trénert Brazíliában már-már "eltűntként" tartották nyilván, mivel március 7. óta nem találták. A szakembert az év végéig érvényes szerződés kötötte klubjához, melyet hivatalosan február eleje óta irányított. A brazil sportújságírók azon kezdtek el gúnyolódni, hogy Németországban, úgy látszik, divat a távedzősködés. A német válogatott irányítójának, Jürgen Klinsmann-nak is szemére vetik, hogy több időt tölt kaliforniai otthonában, mint Németországban.

Matthäus elégedett magával

A magyar válogatottat két éven át dirigáló szakember a Bildnek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy távozásának nem szakmai okai vannak. "Elutazásom előtt hat mérkőzést nyertünk meg sorozatban, ilyen még nem volt a klub 85 éves fennállása alatt" - közölte. Elismerte ugyanakkor, hogy akadtak nyelvi és mentalitásbeli problémák közte és a brazilok között, de döntésében a felesége volt a meghatározó.

"Lemondtam az Atléticónál betöltött pozíciómról, hogy a csapat új edzővel indulhasson neki a további bajnoki mérkőzéseknek. Azt hiszem, ez a tisztességes" - mondta Lothar Matthäus, aki már közölte döntését az Atlético Paranaense vezetésével. A Bild úgy tudja, hogy a német válogatott egykori csapatkapitánya a feleségénél van Budapesten.

Hazájában dolgozna leginkább

Matthäusra távollétében bírósértegetés miatt harminc napos eltiltást szabtak ki Brazíliában. Az edző egyébként az egyik bajnoki után, összetűzött egy német fotóriporterrel is.

Matthäus a brazil klubcsapat és a magyar válogatott előtt a bécsi Rapid és a belgrádi Partizan csapatát irányította, és mindkét esetben szerződése lejárta előtt távozott. Az elmúlt években, hónapokban nem egyszer jelezte, hogy szívesen állna valamelyik német klubcsapat élén és a szövetségi kapitány szerepétől sem idegenkedne.