Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Saját gólját érvénytelenítette a Roma középpályása

2006.03.20. 18:38
Érvénytelenítette saját gólját a vasárnapi Roma-Messina olasz bajnoki futballmeccsen Daniele De Rossi. A bíró gólt ítélt a fejese után, de ő szólt, hogy kézzel ütötte be. Korábban Robbie Fowler direkt hibázott 11-est, Pavel Nedved visszautasította a büntetőt. A sportszerűség bajnokai.
Bevallotta, hogy kézzel szerzett gólt a vasárnapi Roma-Messina olasz bajnoki futballmeccsen Daniele De Rossi, és a bíró emiatt érvénytelenítette a találatot.

Csak ő és a messinaiak látták

#alt#A hazai csapat 1-0-ás vezetésénél a 23 éves középpályás egy beívelt szabadrúgásnál beleütött a labdába, ami letért eredeti ívéről, és az öklözni akaró kapus kezéről a hálóba pattant. Az érintés minimális volt, de kétségtelen, hogy a labda nem megy be, ha nem simítja meg a levegőben. A játékvezető és a partjelző jelezték, a gól szabályos, jöhet a középkezdés, a messinai futballisták viszont reklamáltak.

Az olasz sajtó az elmaradt sárgalapot követeli

Mario Bergonzi nem hallgatott rájuk, már ment a kezdőkör felé, amikor De Rossi odaszólt neki, hogy tényleg kézzel ért a labdához. A bíró megköszönte a gesztust, kezet fogtak, és kirúgással jöhetett a Messina. A játékos így megúszta az ilyenkor kötelező sárgalapot is. (Ezt a Gazzetta dello Sport újságírói fel is rótták Bergonzinak.)

Daniele De Rossit sokan már Fair Play-díjra javasolják, bár nem tett mást, mint bevallotta, hogy szabálytalanságot vétett. Rettentően ritka viszont, hogy valaki hagyja elveszni a könnyen jött sikert, elég csak Diego Maradona 1986-os "isten keze" góljára gondolni: az Anglia elleni negyeddöntőben kézzel ütötte a labdát a kapuba, amivel 1-0-ás vezetéshez jutottak. A szigetországiak reklamáltak, de a bíró gólt ítélt, mert nem látta a szabálytalanságot, Maradona pedig nem szólt.

Di Canio gólt, Nedved büntetőt nem lőtt

A romáséhoz hasonló tettre nehéz példát találni, de hasonlóan sportszerű megmozdulás volt, amikor Paolo Di Canio még a West Ham színeiben egy Everton elleni bajnokin nem rúgta az üres kapuba a labdát, mert látta, hogy a kapus sérülten fekszik a földön.

Még nagyobb gólszerzési lehetőséget utasított vissza Pavel Nedved. A kilencvenes évek végén egy Lazio-Perugia találkozón Pierluigi Collina úgy látta, a tizenhatoson belül buktatták a cseh középpályást, és büntetőt ítélt. Nedved ellenben jelezte, nem volt fault, így elmaradt a rúgás. Igaz, a Lazio már 3-0-ra vezetett, így jelentősége nem is lett volna.

Fowler mellétette a 11-est

Első liverpoolos korszakában Robbie Fowler hasonló helyzetbe került egy angol bajnokin, amikor tizenegyest kapott, mert a bíró vele szembeni szabálytalanságot látott. A csatár szólt, semmi nem volt, a játékvezető viszont ragaszkodott a büntető elvégzéséhez. Fowler maga állt a labda mögé, és láthatóan direkt, mintegy egy méterrel a kapu mellé rúgta.

Davids nem tudta meggyőzni a bírót

A Juventusban Edgar Davids néhány szezonnal ezelőtt egy Parma elleni meccsen próbált visszavonatni egy sárgalapot, ami az őt felrúgó futballista kiállítását jelentette. A holland elesett az ütközéskor, de felpattant, és jelezte, hozzá sem értek. Nem sikerült elérnie viszont, hogy ellenfelét ne küldjék az öltözőbe.

A fentiek közül Di Canio és Fowler kaptak Fair Play-díjat, mint ahogy Emanuel Petit is, aki az 1998-as vb egyik összecsapásán a franciák támadását szakította meg: látta, hogy az ellenfél egyik játékosa a földön fekszik, és taccsra rúgta a labdát.