Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

A sporthivatal mentené a Bozsik-programot

2006.03.22. 20:54
A Nemzeti Sporthivatal leültetné a futballszövetséget, a MOL-t és az OTP-t az utánpótlás-nevelés támogatása érdekében. A Bozsik Labdarúgó Akadémia támogatását befejező két cég látni többek között akarja, kik irányítanák a programot.

Szeretné egy asztalhoz ültetni az OTP, a MOL és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviselőit Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke , hogy megoldást találjanak az utánpótlás-nevelés terén kialakult helyzetre. Az NSH közleményéből kiderül, hogy Lamperth Mónika sportot felügyelő belügyminiszter szerdán telefonon tájékozódott a két nagyvállalatnál a keddi visszalépésük okairól.

"A Nemzeti Sporthivatal tevékenységében kiemelten kezelt feladat az utánpótlás-nevelés, és ezen belül fontos helyen szerepel a honi labdarúgás utánpótlása. Mindezt jól érzékelteti, hogy az NSH 2004-ben 330, 2005-ben pedig 280 millió forinttal támogatta a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézeten (NUPI) keresztül a Bozsik-programot (...). Ezen felül jelentős támogatásban részesült a labdarúgás infrastruktúra fejlesztése is: az állami sportirányítás az utánpótlás-nevelés céljait is szolgáló műfüves pályák építésére közel 3 milliárd forintot fordított. A Nemzeti Sporthivatal a jövőben is hasonló nagyságrendben támogatja a labdarúgó utánpótlás képzést, nem veszhet kárba az eddig elvégzett munka. A sportszakmai koncepció, a program szakmai felügyelete továbbra is az MLSZ feladata" - olvasható az NSH állásfoglalásában.

Kiváncsiak a közreműködőkre

A két nagyvállalat 2004 októberétől 550 millió forinttal támogatta az OTP-MOL Bozsik Akadémia működését, amelyet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2005-ben "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntetett ki. A két cég február 16-án jelezte, hogy felfüggeszti támogatását, amit kedden megerősített.

Az OTP és a MOL közös közleményt adott ki az NSH kezdeményezése kapcsán, amelyben most is óvatosan fogalmaz.

"A két társaság kész újra áttekinteni a Bozsik Akadémia pénzügyi támogatásának lehetőségét, ha egyértelművé válik az utánpótlás-nevelés stratégiája, a közreműködő szakemberek személye és szerepvállalása, és az MLSZ gazdálkodása biztosítja az utánpótlás-nevelési program eredményes végigvitelét." A nagyvállalatok sajnálatosnak tartják, hogy az MLSZ pont az UEFA budapesti kongresszusa idején kapta kézhez a pénzügyi támogatás megszüntetéséről szóló levelet, de álláspontjuk szerint a szövetséget már korábban tájékoztatták döntésükről.

A Horvátországban szintén érdekeltségekkel rendelkező OTP és MOL ugyanakkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy elkötelezett támogatója a 2012-es közös magyar-horvát Eb-pályázatnak és kiemelt célnak tekinti a magyar labdarúgás felemelkedését és a közös kandidálás sikerét.