Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyárfás Tamás decemberben az asztalon táncolna

2006.03.22. 17:49
Kapcsolódók (8)
Bemutatták a 2012-es horvát-magyar labdarúgó Európa-bajnokság magyar standját, melynek csúcspontja egy nagy régi labda. Kitüntették a FIFA és az UEFA elnökét, és kiderült, csak Gyuri tudja lekapcsolni a villanyt.

"Megvan a karácsonyi ajándék az öcsémnek" - mondta Boross Péter arra a nyakkendőre utalva, melyet a szervezők adtak neki azon az ünnepségen, melyet a magyar-horvát Eb-pályázat Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtöki, 30. kongresszusára elkészült pavilonjának bemutatójára rendeztek.

A volt miniszterelnök mellett több más politikus - Deutsch Tamás korábbi sportminiszter, Kóka János gazdasági miniszter, Toller László Pécs polgármestere - is megjelent a Kongresszusi Központban. Ennek ellenére a szervezés hagyott kívánni valót maga után.

Egyennyakkendőt mindenkinek


Kattintson!

"Ismeritek a Döme bácsit?" - kérdezte a bemutatóra érkező Nyilasi Tibor a sorfalként felállított nemzeti mezbe bújtatott gyerekektől a társaságában érkező Détári Lajosra mutatva. A bátortalan igenlő válaszok között egy kisfiú hangosan csak annyit mondott: "Én nem kaptam sportszárat". Erre a Ferencváros volt edzője elvitte őt és szerzett neki egyet.

A két egykori válogatott klasszis hiába érkezett elegánsan öltönybe, valamennyi, a pályázattal kapcsolatban álló férfit egyennyakkendőbe öltöztettek. Miután mindenki elfoglalta a helyét az egyébként is igen szűk teremben és Mészöly Kálmán is arrébb küldte a fotósokat, a terembe vezényelték a mintegy negyven gyereket is, így már mozdulni sem lehetett.

Gyuri és a lámpa, Döme és a labda

Aztán Gyárfás Tamás, a hazai szervezőbizottság vezetője bemutatta a magyar pályázat rövidfilmjét. Igaz, ehhez előbb be kellett hívni egy bizonyos Gyurit a terembe, aki letudja kapcsolni a villanyt.

A film legizgalmasabb jelenete az, amikor a válogatott "friss" edzője, Détári Lajos négyet dekázik, mire valaki a teremből a honi futballviszonyok ismeretében megjegyezte: "Őrület".

Gyárfás az asztalon ugrálna

A bemutató film végeztével Gyárfás megjegyezte, december 8-án, a végső döntés meghozatala után az asztal tetején szeretnének ugrálni a boldogságtól, miként tették azt a londoniak, a 2012-es olimpia helyszínének bejelentése után.

Gyárfás Tamás elárulta, hogy tudomása szerint 5,3 millióeuróval (1,5 milliárd forint) gazdálkodhatnak a lengyel-ukrán pályázat irányítói, majd hozzátette, a magyar-horvát kandidálásnak is szépen gyarapodik a támogatói köre.

Szepesi és a Nap-kelte múltja

A folytatásban bemutatták a magyar standot, melynek látványát alaposan feljavították a körülötte álló hoszteszek. A mieink standjának középpontjában egy korabeli mikrofon - amelyen egykor talán Szepesi György is közvetített - és két kispad található, amelyek erősen emlékeztettek a Nap-keltében éveken át használt Kínn-padra.

A stand része még egy kiskapu, melyen a Puskás relikviák egy része látható. Természetesen az évszázad legjobb magyar sportolójának megválasztott egykori labdarúgó fényképe is megtalálható, míg tizenkét televízión, a magyar és a horvát labdarúgás legemlékezetesebb jelenetei, valamint korábbi Eb-k nagy megmozdulásai láthatóak.

Egy régi labda a csúcs


Itt is kattintson!

A leglátványosabb elem az a kuckó, ami egy, az '50-es évek labdájára emlékeztető büntetőrúgó szimulátor, melyet szinte valamennyi díszvendég kipróbált.

"Akkor választották meg Önt az UEFA elnökének, amikor a harmadik magyar köztársaság, először választhatott szabadon képviselőket. Önnek a kezdést, nekünk az újrakezdést jelentette az az év" - mondta Gyurcsány Ferenc az esemény után, kora délután tartott parlamenti ünnepségen, melyen a Magyar Köztársasági Érdemrendet adományozta Joseph Blatternek, a Nemzetközi (FIFA) és Lennart Johanssonnak, az európai szövetség elnökének.

Az UEFA elnöke imád minket

A miniszterelnök nem felejtette el megjegyezni, hogy a svéd sportdiplomata egyik első útjaként Magyarországra látogatott, ezzel kinyitva az ország számára a kaput Európa felé. "Mindezek mellett pedig nagyra tartjuk a gazdagok és a szegények közötti kiegyensúlyozásra irányuló törekvését" - mondta a miniszterelnök.

Johansson válaszában nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést és mint elmondta eddig is imádta Magyarországot, sokat nyaral itt és a futballon kívül is vannak barátai, de ezt a napot soha nem felejti el és ezután még jobban imádja hazánkat.

Blatter és az Aranycsapat

"Belopta magát a szívünkbe azzal, hogy 1954-ben a magyaroknak szurkolt a berni vb-döntőben, és szomorú volt a vereség miatt. Nekünk az fáj, hogy azóta se tudtuk megismételni azt a teljesítményt, de nem adjuk fel, nem olyan fából faragtak minket" - mondta Gyurcsány Blatternek, aki válaszában elismerte, könnyes lett a szeme, amikor Gyurcsány az 1954-es vb-ről beszélt, hiszen a helyszínen látta a találkozót és az Aranycsapat több tagját is személyesen ismerte.