Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Argentínában az iskolában is nézhetik a futball-vb-t

2006.03.29. 16:34
Daniel Filmus argentin oktatási miniszter döntése értelmében, az ország több megyéjében a diákok iskolaidőben is nézhetik televízión a nyári labdarúgó-világbajnokságot. A döntés ellen többen is tiltakoznak, de a miniszter bízik benne, így elkerülhetőek lesznek a tömeges hiányzások.

Négy argentin megyében úgy határoztak, hogy a diákok iskolaidőben is megnézhetik a németországi futball-világbajnokság meccseit - a döntés országos tiltakozást váltott ki.

Maga a miniszter találta ki az ötletet

Minden bizonnyal örömmámorban úsznak többek közt a córdobai, mendozai, Santa Fé-i és farmosai diákok, ezekben a városokban ugyanis engedélyezték, hogy akár a tanórák alatt is végigdrukkolják a mérkőzéseket.

Az ötlet magától Daniel Filmus oktatási minisztertől származik, aki szerint az iskolák sem maradhatnak ki egy olyan fontos eseményből, amely Argentínát is érinti. A miniszter azt is bejelentette, hogy a Buenos Aires-i német nagykövetséggel közösen készülnek egy könyvet kiadni, amelyik segít majd a tanároknak a meccsek körüli viták irányításában.

A hiányzások elkerülése végett

Az iskolai szurkolást támogatók szerint így legalább az intézményben lehet tartani a gyerekeket, nem úgy, mint az előző világbajnokság idején, 2002-ben, amikor ugrásszerűen megnőtt a hiányzások száma.

"A jövőben akkor is felfüggesztjük az oktatást, ha fontos gyeplabda- vagy teniszmérkőzések lesznek a TV-ben? És akkor még az operáról vagy a moziról nem is beszéltünk" - mondta felháborodva Guillermo Jaim Etcheverry, a Buenos Aires-i Egyetem rektora.

Buenos Aires-ben az iskolák döntenek

Buenos Aires-ben, Argentína legnépesebb városában, és megyéjében minden egyes iskola külön dönt arról, hogy lehet-e majd meccset nézni tanítási időben.