Szilárda
0 °C
6 °C

Matthäus újra ferdített

2006.03.29. 19:19
A december végéig a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Lothar Matthäus váratlanul távozott március közepén a brazil bajnokságban jól szereplő csapatától, a Paranaensétől. Először családi okokkal indokolt, most egy új verzióra hivatkozott, az igazi okokat ezúttal sem árulta el.
Lothar Matthäus módosított korábbi állításán, és kijelentette, mégsem családi okok miatt hagyta el a brazil Atlético Paranaense labdarúgócsapatát.

A környezetét kifogásolta

"Nem voltak magánéletbeli gondjaim, Brazíliában voltak olyan dolgok, amelyek nem tetszettek" - mondta a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

"A munkám szakmai részével nem volt gond, jól megértettem magam a játékosokkal, remekül lehetett velük dolgozni, a környezetemben azonban nem működött minden úgy, ahogy kellett volna, de többet erről nem szeretnék mondani. A történtek ellenére hasznos tapasztalatokkal lettem gazdagabb."

Veretlen jött el Brazíliából

Korábban Matthäust azt mondta, hiányzott neki a családja, Budapesten élő szerb felesége, Marijana. Matthäusszal kapcsolatosan többször megjelent a német sajtóban, hogy a szerződését neje dönti el, és alighanem emiatt nem szerződött a görög PAOK Szalonikihez szeptember végén, pedig terepszemlét is tartottak közösen.

A német szakember február elsején győzelemmel mutatkozott be új csapata kispadján. A bajnokságban később is veretlen maradt együttesével, március tizedikén azonban a játékvezető megsértése miatt harminc napos eltiltással büntették. Végül március tizenhetedikén elhagyta a Paranaense csapatát, utóda Givanildo Oliveira lett.

Állandó harcban

Matthäusra Magyarországon is jellemző volt, hogy hadakozott a játékvezetőkkel, a szakmai irányítással, bemutatkozó meccsén pedig meg akarta ütni a Wales színeiben játszó és indolensen viselkedő Robert Savage-et.

A brazil klub lapértesülések szerint jogi lépéseket helyezett kilátásba a szerződését egyoldalúan felbontó trénerrel szemben.

Csak olyan pénzt vett fel, amiért megdolgozott

"Miért perelnének? Csak olyan pénzt vettem fel, amelyért megdolgoztam, a csapat az irányításommal nem kapott ki, a munkámat a legjobb tudásom szerint végeztem" - jelentette ki Matthäus. Magyarországon ugyanakkor továbbra sem tisztázott, hogy fizetésének harmadát legálisan vette-e fel.

Az egykori aranylabdás ellen a szerb Partizan Beograd mellett a már PAOK is perrel fenyegetőzött, de végül egyszer sem jutott el a bíróságig az ügy. Általában az volt a kifogás ellene, hogy nemcsak edzőként, hanem menedzserként is ténykedett, és különböző juttatásokat ily módon is kapott, vagy éppen szeretett volna részesülni a játékoseladásokból.

A szakember a németországi világbajnokság végéig nem tervezi, hogy folytatja edzői munkáját, a vb alatt pedig az egyik televíziós társaság szakkommentátora lesz. Német kapitányként sokan nem szeretnék látni, de neki ez a fő vágya.