Emőke
-4 °C
9 °C

'Nekünk Temesvár már Nyugat'

2006.03.29. 00:17
A télen Temesvárra, a román élcsapatnak számító Politechnica AEK-hez kerülő Simek Péter úgy érzi, hogy már két hónap alatt is fejlődött. Az egyhónapos alapozás keményebb volt, mint itthon, és legfőbb különbségként azt említette, hogy a román bajnokság gyorsabb. Edzőjével, az ikonnak számító Gheorghe Hagival már a kezdetekkor ütközött edzésen. A Steaua kemény magja barátságosan fogadta, nem fütyülték ki, inkább biztatták, magyar szóval.

"Egyre otthonosabban érzem itt magam, Temesváron, kedden körülrajongtak az egyetlen magyar iskolában a diákok, biztattak, szurkolnak nekem" - mondta el legfrisebb emlékét az Indexnek a télen a Fehérvártól a román bajnokság harmadik helyezettjéhez került középpályás, Simek Péter.

Háromszor kezdő, háromszor cserélték le

A válogatott labdarúgót százmillió forintért szerezte meg a Politechnica, és az eddigi három meccsből valamennyiszer kezdőként lépett pályára, igaz egyszer sem játszott végig. Elsőre hetven, másodszorra nyolcvanöt percet kapott, mindkétszer nyertek, gólt sem kaptak. A hétvégén a Steaua ellen azonban csak egy félidőt engedélyezett neki a román futball ikonja, a temesvári szakvezető, Gheorghe Hagi.

"Kellemetlenül éreztem magam, mert nem gondoltam úgy, hogy nagyon rosszul játszom, szerettem volna kimenni a második félidőre, de nem hagyták" - ismerte el őszintén, hozzátéve, hogy sok variációs lehetősége van az egykori klasszisnak, és szabadon is váltogat.

A Steaua-táborból magyarul biztatták

A bukaresti mérkőzésen meglepődve tapasztalta, hogy a Steaua kemény magja közül többen köszöntek és bekiabálták neki magyarul, hogy játsszon jól és hajtson. "Nem erre, hanem fütyülésre számítottam. Nyugodtan mondhatom, a magyarságom miatt még egyszer sem ért hátrány, egyszer sem támadtak nekem."

Félelmei voltak, amikor megkapta a szerződését, hiszen mégiscsak élete legfontosabb döntését kellett meghoznia, de belevágott, mert mindenképpen külföldre akart menni. Ha egy kiesés ellen küzdő olasz vagy spanyol csapat hívja, akkor is inkább a Temesvárt választotta volna.

A román bajnokság ereje

Az itthon "gyorsvonat" becenévre elkeresztelt Simek jónak tarja a magyar bajnokságot, de a románt még jobbnak, mert gyorsabb, és a hajrát jobban bírják a csapatok, plusz szélesebb a választék a keretben. Ennek ellenére a Fehérvár-Temesvár meccs szoros lenne, legalábbis meglátása szerint.

A bajnokság erejét érzékeltetve kijelentette: mindennél beszédesebb adat, hogy az UEFA-kupa legjobb négy csapata között feltétlenül lesz egy román, miután két bukaresti alakulat, a Rapid és a Steaua egymással találkozik a nyolc között.

Nem fogy el a levegő

"Az alapozás keményebb volt, mint a magyar, az olasz erőnléti edző keményen meghajtott bennünket, úgy hiszem, ennek meg is van az eredménye, mert nem fogy el a levegőm a hetvenedik perc tájékán. Friss vagyok, simán vissza tudok érni, ha kell, nem vagyok enervált" - magyarázta.

Két hónap alatt is fejlődött már, és büszke arra, hogy Hagi szemelte ki magának, valamint, hogy az ő keze alatt edződhet. "Azt hiszem, nekünk, magyaroknak Temesvár már Nyugat, ha a futballt veszem figyelembe" - állapította meg a huszonhat éves, a magyar válogatottban eddig kilencszer szerepelt játékos.

Hagi kiállt Simek belépője után

Kifejtette, hogy Hagi "óriási személyiség", aki az edzéseken beszáll a gyakorlásokba, és mindent tud a labdával, oda rúgja, ahová kell, alig lehet leszerelni.

"Egyszer keményen ütköztünk, cseppet sem fogtam vissza magam, mert épp a Hagival kell megküzdenem. Ki is állt a kemény belépőm után, kicsit féltem, hogy mi lesz ezek után, de másnap, mintha mi sem történt volna, úgy tekintett rám."

Nyelvi gondjai nincsenek, mert a sajtófőnök mellett a kapusedzővel is tud magyarul beszélni, de az angol is ragad rá. "Mondták nekem otthon, hogy az ember külföldön milyen gyorsan megtanulhat egy nyelvet, de én nem hittem volna, hogy ennyire. Napról napra több szót tudok angolul és románul is." Be akar illeszkedni, részt vesz a tréfákban, ha nem is ért pontosan mindent.

Ötmillió euró az erősítésekre

A körülményekről elárulta, mindenhová repülővel mennek, a téli erősítésekre ötmillió eurót (1,27 milliárd forint) költöttek.

Rossz benyomásokat eddig nem szerzett, azt leszámítva, hogy a keret valamennyi válogatott játékosa március elején elutazott a nemzeti csapatához, ő pedig kénytelen volt maradni, mert a magyar együttes nemhogy nem játszott, de akkor még kapitánya sem volt. "Egy jó csapatot össze lehet hoznunk, ha hívnak, biztosan megyek, hiszen gyorsabban Pestre érek innen, mint mondjuk Pécsről."

Hagi a taktikai zseni

Három legutóbbi edzőjét, Csertői Aurélt, Lothar Matthäust és Hagit úgy hasonlította össze, a fiatal magyar szakvezető a hétközi sprintekre komoly hangsúlyt fektetett, Matthäus a mentális, Hagi ellenben a tökéletes taktikai felkészítést favorizálja.

Összegzésként megemlítette, hogy a futballhoz nagy szerencse kell, mert amikor az év játékosa volt Újpesten, és jól ment neki a játék, akkor nem sikerült elhagynia az országot, most pedig igen. "Tavaly nyáron nagyon magam alatt voltam, miután elszakadt a keresztszalagom, és lemondtak rólam a lilák. Fehérváron Csertői Aurél azonban lelket vert belém, és a gödörből tényleg csak felfelé vezet az út. Remélem még sokáig."