József, Bánk
-7 °C
0 °C

Egyre több a gond a futball vb-szervezése körül

2006.03.30. 11:08
A június 9-én rajtoló labdarúgó világbajnokság kezdetének közeledtével egyre több hiba merül fel a német szervezők részéről. A stadiomok "megbuktak" a mentési gyakorlatok során, míg a szervezők a vb-re kiadott zsebkönyben a volt Jugoszlávia zászlaját "adták" Horvátországnak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című napilap értesülése szerint több stadionban is komoly hiányosságokra derült fény a június 9-én kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokságot megelőző mentési gyakorlatok során, Berlinben nem is tudták befejezni a katasztrófahelyzet szimulálását.

Nem sikerültek a mentések

A FAZ arról számol be, hogy a fővárosi Olimpiai Stadionban, a finálé helyszínén azért nem tudták elvégezni a tervezett munkát, mert a túl sok "sérült" ellátása megoldhatatlan feladatot jelentett a kivezényelt mentőknek.

Münchenben, Kaiserslauternben és Düsseldorfban az adóvevők használatával akadtak gondok, a szerkezetek a kevés térerő miatt ugyanis nem működtek a játékoskijáróban, illetve a tribünök alatt.

Nem biztonságosak a stadionok

Korábban már többször is gond volt a stadionokkal, januárban hatalmas botrányt kavart a német fogyasztóvédelem jelentése, miszerint a tizenegy, vb-meccsek színhelyéül szolgáló stadionok egyike sem biztonságos. A szervező bizottság elnöke, a játékosként és edzőként is világbajnoki címig jutó Franz Beckenbauer értetlenül állt az eset előtt, és a negatív hozzáállást kifogásolta.

Terrortámadás, madárinfluenza

Egy korábbi közvélemény kutatás során az is kiderült a németek nem nagyon bíznak együttesük jó szereplésében és egynegyedük tart a vb ideje alatt bekövetkező terrortámadástól, miként vannak, akik a meccsek törlését, mások a katonaság bevetését sem tartják elképzelhetetlennek. Mi több, teljesen elborult német politikusok a madárinfluenza európai terjedése okán, a vb eltörlését sem tartották kizártnak.

Elrontott horvát zászló

Eközben a szervezők munkájába is "kisebb" hiba csúszott, miként a június 9-én kezdődő tornára hivatalosan kiadott zsebkönyvben még a régi horvát zászló szerepel.

"Sajnálatos tévedés történt. Az első kiadás már ott van a polcokon Berlinben, Dortmundban és Münchenben. Közel kétezer darab hibásan került nyomtatásba" - nyilatkozta Jens Grittner, a szervezőbizottság szóvivője, aki a baki kiderülése után azonnal elnézést kért a Horvát Labdarúgó Szövetségtől.

A hibás világbajnoki útikalauzban még az egykori jugoszláv lobogó látható piros-fehér-kék csíkozásban vörös csillaggal a közepén.