Géza
-11 °C
-4 °C
Curling
Percről Percre

Bozsik Péter: A harmadik hely már előrelépésnek számít

2006.03.31. 10:00
A magyar labdarúgó-válogatott két hete hivatalban lévő szövetségi kapitánya, Bozsik Péter könnyebbnek véli a klubedzők életét, mégis örömmel vállalta el a nemzeti csapat felkészítését. Szerződése még mindig nincs, ugyanakkor biztos benne, jól megérti majd magát segítőjével, Détári Lajossal. Az Eb-selejtező csoportunkat nem tartja nehéznek, ennek ellenére már a harmadik helyezést is előrelépésnek tartaná, holott komoly pénzt csak az első két - továbbjutást érő - helyért kap.

"Ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani, mégha az egész elég furcsa körülmények között is zajlott, és az utolsó napokban alaposan felgyorsultak az események. A gyors döntés ellenére ugyan még mindig nincs szerződésem" - mondta Bozsik Péter, akit két hete neveztek ki a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

Már csak pár kérdést kell tisztázni

Bozsik Péter
Bozsik Péter

A 2002-ben a Zalaegerszeggel bajnoki címig jutó szakvezető azonban nem aggódik szerződése hiánya miatt, a legfontosabbakban már megegyezett Kisteleki Istvánnal. Az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökét a múlt héten az UEFA-kongresszus kötötte le, jelenleg külföldön tartózkodik.

Bozsik szerint már csak a szakmai stáb összetétele és a válogatott programjának pontos kidolgozása van hátra az egyeztetések során. Eddig csak az biztos, hogy az egykori világválogatott játékos, Détári Lajos lesz elsőszámú segítője a nemzeti csapat mellett.

A harmadik hely már előrelépés

A legutóbbi MLSZ-közgyűlést egyszerűen csak tragikomédiának nevező Bozsik fizetése eredményfüggő.

"Megállapodásunk értelmében az első helyért jelentős összeget kapok, miként a második, szintén továbbjutást érő helyért is. A jelenlegi helyzetben a harmadik hely is előrelépésnek számít, a negyedik hely elérése amolyan semmilyen, abban az esetben újratárgyaljuk a folytatást. A fejemben már van egy 25-30 fős névsor, akik a keret gerincét adhatják. Két év az élet más területein sok, és bár elég lehet egy csapat összerakásához, ugyanakkor a válogatottnak kevés" - mondta szerződése időtartamáról.

Könnyebb a klubedzőnek

Jelenlegi legnagyobb gondjának azt tartja, hogy a szeptemberi első Európa-bajnoki selejtező előtt, kevés lehetősége van felkészülési találkozót játszania kiválasztottjaival. Ugyanakkor elismerte, barátai ismerősei gratuláltak kinevezésekor, de gyorsan hozzá is tették, veszélyes feladatra vállalkozott.

Bozsik osztja a volt kapitány, Csank János korábbi véleményét, miszerint egy edzőnek szüksége van a napi munkára, mégis szívesebben kockáztat a válogatottnál, mint bármely más kispadon. "Hiába könnyebb a dolga egy klubedzőnek, egy ilyen felkérést nem lehet visszautasítani."

Détári és a jó házasság titka

Ugyanakkor nem fél attól, hogy nem találná meg a közös hangot Détárival. "Azt nem mondom, hogy összejáró barátok lennénk, de miután már régebbről ismerjük egymást, tiszteljük a másikat. Olyan ez mint egy házasság, majd az idő eldönti hogyan működik. Egyébként is az ellentétek vonzzák egymást" - mondta az új szövetségi kapitány.

Az Eb-selejtezőcsoportot viszonylag könnyűnek tartja, így nem elképzelhetetlen egy jó szereplés sem, miként az sem zavarja, hogy a szövetség vezetői a nyártól külföldi technikai vezetőt kívánnak alkalmazni. "Ránk nem vonatkozik az ő munkája, ő csak az utánpótláscsapatok koordinálásával lesz megbízva. Nekünk csak az MLSZ vezetése és a szurkolók a főnökeink" - mondta a válogatott kispadján valószínűleg májusban, az Anglia elleni barátságos meccsen debütáló szakember.