Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Európai élcsapatok harca az 'új Maradonáért'

2006.04.08. 16:40
Több európai élcsapat is élénken érdeklődik az Independiente 17 esztendős labdarúgója, Sergio Agüero iránt. Az argentin játékost hazájában, tudása alapján szinte mindenki Diego Maradonához hasonlítja. Ugyanakkor José Pekerman szövetségi kapitány még nem döntötte el, elviszi e magával a németországi labdarúgó vb-re.

A legnevesebb és leggazdagabb európai klubok vetélkednek az argentin labdarúgás legújabb csillagáért, aki szakértők egybehangzó véleménye szerint legalább akkora tehetség, mint három évtizeddel ezelőtt Diego Maradona volt.

A Chelsea, a 'Poll és a Bayern is a kérők között


Sergio Agüero

A 17 éves támadó, Sergio Agüero megszerzéséért hónapok óta folyik a színfalak mögött a vetélkedés, olyan gazdag európai klubok részvételével, mint a Chelsea, a BL-címvédő Liverpool, a Bayern München, vagy a friss BL-elődöntős Villareal.

Jelenlegi csapata, az argentin Independiente, - melyben ontja a gólokat - kijelentette, hogy még az idén meghosszabbítja a csatár 2007 júliusában lejáró szerződését, a valóság másként fest. A szegény argentin klubnak égető szüksége van a lelépési díjra, amely aligha lesz kevesebb 20 millió dollárnál (4,4 milliárd Forint) - írta a Der Spiegel.

Mindenki a válogatottba követeli

Argentína (Brazília és Paraguay mellett) egyébként is az európai labdarúgás első számú utánpótlási forrásának számít. Olyan, már régóta Európában játszó, igen jól csengő nevek után, mint Riquelme, Verón, Zanetti, Crespo vagy Sorín, tavaly óta szintén az öreg kontinensen - a Barcelonában - kergeti a labdát Lionel Messi, az alig 18 éves argentin tehetség, Agüero jó barátja.

Míg Messinek (akit korábban szintén Maradona nagyságú klasszisnak tituláltak) már biztos helye van az argentin válogatottban, a nála egy évvel fiatalabb Agüero ezt nem mondhatja el magáról. Emiatt indult az utóbbi hetekben átfogó offenzíva az argentin sajtóban az új sztár beválogatása érdekében.

Pekerman még hezitál

A jelenlegi szövetségi kapitány, José Pekerman egyelőre habozik meghívni a vb-re készülő, hivatalosan május 15-ig nevezendő 23-es keretbe az ifjú titánt. Ám a közvélemény nyomása egyre fokozódik - különösen azóta, hogy kiderült: Luciano Figueroa szereplése igencsak kétes az idei vb-n.

Pályája nagyban hasonlít Maradonáéra
Akárcsak nagy elődje és példaképe, Agüero is nagyon lentről indult. Hétgyermekes családban született második csemeteként a Buenos Airest övező agglomeráció egyik legsötétebb, legnyomorúságosabb fészkében, Quilmesben, ahová sötétedés után még rendőrök sem merészkednek be. Tehetségének köszönhetően azonban hamar kikerült a nyomorból: 14 évesen kimaradt az iskolából, hogy profi szerződést köthessen az Independientével. Nem sokkal később, 15 éves, 1 hónapos és három napos korában már pályára is lépett a felnőtt csapatban.

Azóta mindenki egyetért abban, hogy Agüero ugyanolyan magas színvonalon futballozik, mint "az isteni Diego", aki éppen 30 évvel ezelőtt tűnt fel, hogy azután - az 1986-os vb aranyérmével a zsebében - európai klubokban (Barcelona, Napoli) fejezze be aktív pályafutását.

A tavaly nyári Konföderációs Kupán a legtöbb (4) argentin gólt szerző csatár nemrég keresztszalag-szakadást szenvedett, így bizonyosan nem lehet ott a június 9-én kezdődő németországi világbajnokságon. Ezért az argentin csatársornak (Crespo, Messi, Riquelme) feltétlenül jól jönne egy gólerős ifjú tartalék - már csak azért is, mert a sérülések lehetősége a vb-n sem zárható ki.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft