Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nő is lengethet majd a foci-vb-n

2006.04.13. 13:55
Már csak egy felmérőn kell teljesítenie és ott lehet a németországi labdarúgó-világbajnokságon Nelly Viennot-nak. A francia partjelző lenne a történelemben ez első nő, aki szerepelhetne a világ egyik legjelentősebb sporteseményén.

A június 9-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságra nem csak a magyar válogatott nem jutott ki, de játékvezetőinknek sem sikerült bekerülniük a "bő keretbe".

Az első női partjelző a vb-n

Alig tíz év alatt sikerült focink utolsó sikerágát is leharcolni, amit sem bizonyítja jobban, minthogy amíg a magyar játékvezetők tv-n nézik a vb-t, addig lesz olyan nő, aki részt vehet a tornán.

Amennyiben sikerrel veszi a jövő heti felmérőt, a francia Nelly Viennot az első nő lehet a labdarúgó-világbajnokságok történetében, aki hivatalos személyként, partjelzőként működik közre.

#alt#
Nelly Viennot egy Panathinaikosz-játékossal konzultál

Túl két olimpián és egy női vb-n

Ez nem véletlen, hiszen a 44 esztendős, mindössze 152 centi magas és 43 kilós Nelly már az 1996-os és a 2004-es olimpián, valamint a 2003-as női vb-n is részt vett.

A francián kívül angolul is kitűnően beszélő partjelző hazájában komoly elismertségnek örvend, hiszen az elmúlt három évben összesen 58 francia bajnokit vezetett.

A Bajnokok Ligájában is elfogadták

Nemzetközi szinten is elismerik, az elmúlt három évben öt UEFA-kupa találkozón és tizenkét Bajnokok Ligája-meccsen is közreműködött. Idén többek között a Liverpool-Betis csoportmeccsen és a Glasgow Rangers-FC Villarreal nyolcaddöntőn is lengetett.

A frankfurti fizikai és szabályismereti teszten 82 asszisztens szerepel, és közülük kerül ki az a hatvan, aki ott lehet a június 9. és július 9. között a németországi vb-n. A nemzetközi szövetség (FIFA) két hete hozta nyilvánosságra, hogy ki lesz a vb 23 főbírója. Ezek között egyelőre még nem szerepel nő.