Konrád
8 °C
26 °C

Matthäusnak nem kellett, Bozsik hívja

2006.04.18. 16:41
Középpályásként lövi Ausztriában a szebbnél szebb gólokat a korábbi magyar gólkirály, Kabát Péter. A Vasas egykori csatára örül, hogy volt edzője, Bozsik Péter lett a szövetségi kapitány, aki már fel is vette vele a kapcsolatot.

Kifordult bokája miatt nem játszott csapata, az osztrák FC Superfund hétvégi, grazi bajnokiján Kabát Péter. A tavasszal az egyik legjobb formában lévő magyar futballista a Rapid elleni bajnokin sérült meg, elutazott ugyan a csapattal, de csak a kispadot koptatta a Sturm ellen.

Kupaelődöntőbe lőtte a csapatát

"A lényeg, hogy a keddi kupaelődöntőben játsszak, nem is akartam erőltetni a szombati meccset" - mondta a magyar bajnokság 2002-es gólkirálya a lefújás után. Az 1-1-es döntetlenről úgy vélekedett, jó formában lévő csapatának nyernie kellett volna a Sturm ellen, de a hazai csapat egyenlítése után több lehetőséget is kihagytak a társai. A paschingi együttes jelenleg a harmadik, vagyis ismét az UEFA-kupában indulhat, de négy fordulóval a vége előtt "csak" hét pont a lemaradása az első helyezett Austria mögött.

Kabát a klagenfurti FC Kärntennél futballozott korábban Ausztriában, egy évet a másodosztályban töltött, majd a szezon elején került a Paschinghoz, kölcsönbe. Tizenhat idei bajnoki meccsén három gólt lőtt, igaz, nem csatárt játszik, mint korábban, hanem a középpálya jobb oldalán szerepel. Az őszi szezon nagy részében sérült Kabát télig egy gól szerzett, aztán belelendült: a két bajnoki gól - mindkettő szabadrúgásból esett - mellett a kupában villogott igazán.

A nyolcaddöntőben a GAK ellen két gólpasszt is adott, majd a negyeddöntőben a másodikligás Altach ellen két gólt szerzett, a másodikat a hosszabbításban. Ez a találat elődöntőt ért.

Marasztalják, de még nem döntött

"Nagyon jól érzem itt magam, egészen jó csapat jött össze. Az új edzővel még nem kaptunk ki." Valóban, a március elején érkezett Dietmar Constantinivel még veretlen a Pasching. Constantini és Kabát már dolgoztak együtt, korábban a Kärntennél. A Linz elővárosában található klubbal nagyon elégedett, jó a hangulat, az elnök pedig nagyvonalú, a fizetéssel még soha nem volt gond. Kabátnak a nyolcezres Pasching és Linz között bérelnek lakást.

"Szeretnék, hogy maradjak, de még nem dőlt el. Úgy tűnik, hogy a Kärnten nem jut fel, akkor én is szívesebben maradnék az első osztályban. Lennének más lehetőségeim is Ausztriában, de neveket persze még nem mondanék. Még két-három évet szeretnék külföldön játszani, aztán szóba jöhet Magyarország is."

Matthäus nem kereste, Bozsik kíváncsi

Jó formájának köszönhetően a válogatottnál is képbe került a Vasas egykori csatára. "Nagyon örülök, hogy Bozsik Péter lett a szövetségi kapitány. A Vasasban nála lettem gólkirály és válogatott. Úgy tudom, bekerülhetek a bővebb keretbe." Az elmúlt években nem keresték a válogatottól, Lothar Matthäus egyszer sem beszélt vele.

"Amikor a másodosztályban játszottam, majd sérült voltam, érthető volt, de sem előtte, sem utána nem keresett. Lehet, hogy az is a probléma, hogy korábban csatárt játszottam, most pedig a középpályán szerepelek."

Mindegy, milyen poszton

Bozsik Péter viszont már felvette a kapcsolatot Kabáttal, és a kedd esti kupameccset a helyszínen meg is nézi. "Mindegy, hogy csatárként, vagy középpályásként, de játszani szeretnék a válogatottban."