Benedek
-5 °C
5 °C

Nálunk is lehet nemzetközi szintű focit csinálni

2006.04.19. 09:48
Fizikálisan nincsenek lemaradva riválisaiktól és taktikailag is érettek az Európa-bajnokságra kijutó tizenhét éven aluli futballválogatott tagjai Tamási Zsolt szerint. A keret nagy részét adó agárdi futballakadémia igazgatója úgy véli, nem feltétlenül kell korán külföldre kerülnie futballistáiknak, a lényeg, hogy éretten, kész emberként és nyelvismerettel szerződjenek el.
A Várszegi Gábor által létrehozott agárdi Sándor Károly Futballakadémia igazgatója, Tamási Zsolt a helyszínen tekintette meg, hogy a tizenhét évesekből álló magyar labdarúgó-válogatott portugáliai selejtezőcsoportjából milyen simán jut be az európai nyolcas döntőbe.(Az eredmények: Portugália ellen 1-1, Ukrajnával és Svédországgal 4-0.)

Fizikailag inkább még jobbak is

Mivel a csapat tagjai közül mindössze hárman - Koman Vladimir (Sampdoria), Debreceni András (Honvéd), Dudás Ádám (Győr) - nem voltak az agárdi intézmény tagjai, Tamási hasznos tapasztalatokat gyűjtött, és először ezt osztotta meg az Indexszel.

"Szembetűnő volt, hogy a korosztály játékosainak fizikai szintje nemcsak eléri, inkább kevéssel meg is haladja a velük hasonló korú portugál, ukrán vagy svéd játékosokét. Abszolút nem lehetett érezni rajtuk a feszültséget, a mentalitásuk is megközelítette riválisaikét, játékuk szervezettsége is. Vagyis összességében elmondható: taktikailag is érettek."

Megtanulni a felnőttfutballt

Tamási megállapította, szép karriert futhatnak be játékosai, de addig még nagyon sok mindent kell tenni. Úgy fogalmazott, hogy a "felnőttfutball megtanulása" az elsődleges cél. Ezalatt azt értette, hogy külföldre csakis kész emberekként kerülhetnek ki, különben sokkal több kudarcélménnyel telítődnek, mint pozitívval.

Nyelvismeret, média

Tamási azt is kiemelte, hogy a sajtóval való kapcsolattartást is szinte külön a tananyagként kezelik az intézetben, illetve arra is nagyon komoly hangsúlyt fektetnek, hogy legalább egy nyelv ismeretével kerüljenek külföldre a játékosok. A CMG Group nemcsak médiaügyekben, hanem abban is segít nekik, hogy nemzetközi csapatok ellen mérjék le erejüket, felkészültségi szintjüket.

Az agárdi centrum korosztályos válogatott játékosai: Balikó Milán, Gál András, Lengyel Dániel, Szekeres Adrián, Présinger Ádám, Nikházi Márk, Szabó László, Németh Krisztián.

"Juhász Roland úgy távozott az MTK-ból, hogy két Anderlecht-edzés után a Chelsea ellen lépett pályára BL-meccsen, és Didier Drogbát kellett fognia. Ebből kikövetkeztethető, hogy az MTK-ban kapott edzésmennyiség, minőség megfelelő szintű volt. Az ellenpéldákat lehetne sorolni, hogy egy nagycsapat hányszor adja tovább kisebb egyesületekhez fiatal magyar játékosait."

Németh Krisztián hamarabb távozhat

Elképzelhetőnek tartja, hogy a Chelsea-nek és a svéd válogatottak is három gólt lövő Németh Krisztián hamarabb távozik, mint kortársai, de ő is csak akkor, ha már bírni fogja a terhelést, feleslegesen semmiképp. A védők vélhetően később kerülnek el a magyar csapatokból, mert az izomzatuk is később fejlődik tökéletesre.

A korábban Győrben és a Vasasnál is vezetőedzőként dolgozó szakember jóslásra nem vállalkozott, hányan játszhatnak majd a futballiskola, egyszersmind a válogatott játékosai közül hamarosan külföldön. Abban azonban reménykedik, hogy ketten-hárman sztárcsapatoknál kötnek ki, míg sokan európai középcsapatokban, rendszeres játéklehetőséget kapva.

Maradjanak csak Agárdon a kiválasztottak

Agárdon eddig jó néhány sztárklub vezetője megfordult már, és elragadtatással beszéltek a körülményekről. "Az oly sokszor emlegetett noteszekbe ilyenkor kerültek be a nevek, megtippelni se tudnám, hány fiatal keltette fel eddig az érdeklődést."

Olyankor nem fáj a szívük, amikor mégis maradnak a gyerekek, mert a szakemberek egytől-egyig csak annyit mondanak: jó kezekben, nagyszerű körülmények között, remek szakmai munka mellett készülhetnek tovább a légióséletre.

Ez a korosztály adhat reményt a többinek is

Tamási a dicsérő jelzőkről úgy vélekedett, nem szédíti meg őket, azt azonban igazolja, hogy Magyarországon is lehet nemzetközi szinten dolgozni a futballban. "Nagyon is érezzük a felelősséget, hogy csiszolatlan gyémántok vannak a kezeinkben. Nagyon jó érzés velük dolgozni, mert alázatosak, a napi kétszeri edzéseken sem kérnek könnyítést."

A felvetésre, miszerint ha ez a korosztály sem ér el nemzetközileg felnőtt szinten komoly eredményt, akkor tényleg temethetjük-e a magyar futballt, úgy reagált: "fordítsuk meg inkább a kérdést. Ennek a korosztálynak remélhetőleg már kézzelfogható eredményei lesznek a felnőttek között, ami továbbviheti a többieket, akik már sokkal felkészültebbek lesznek, és összességében egy jó válogatottunk lehet."

Tamási éremben reménykedik

Megemlítette egyidejűleg, hogy az MLSZ példaértékűen menedzselte ezt a korosztályt, és bízik benne, hogy nem törik meg a lendület, a fürdővízzel nem öntik ki a gyereket a személyi változások után.

A válogatott májusi Eb-döntős-esélyeiről szólva, mivel ő nem ismeri az erőviszonyokat, csak annyit mert előre mondani, hogy titkon reménykedik egy érmes helyezésben.