Ágnes
-1 °C
2 °C

'Menjetek ki, és élvezzétek' a Middlesbrough csodataktikája

2006.04.28. 15:24
Egyszerű és könnyen felfogható taktikai utasítással küldte ki 1-3-as összesített hátránynál futballistáit Steve McClaren, a Middlesbrough edzője: "Menjetek ki, és élvezzétek, vesztenivalónk már nincs." Az angol csapat végül továbbjutott, így a Steaua-rivális Dinamo és Rapid drukkerei hajnalig ünnepeltek a román fővárosban.
"Remekül motivált minket. Félidőben azt mondta, már semmit nem veszíthetünk, csak menjünk ki, és élvezzük a játékot" - hangzott Steve McClaren taktikai utasítása a csütörtöki Middlesbrough-Steaua Bucuresti UEFA-kupa-meccs szünetében, amikor játékosainak három gólt kellett rúgniuk a továbbjutáshoz.

Extázis a stadionban


Kattintson!

A románok az 1-0-ra megnyert első találkozó után idegenben is 2-0-ás előnyt szereztek, amin a párharc utolsó negyedéig csak egyetlen góllal tudott szépíteni az angol gárda.

Az utolsó háromnegyed órában viszont sikerült bevágniuk mindet, így a meccset 4-2-re, a párosítást 4-3-ra nyerték meg, és a sorozat döntőjébe jutottak. A Basel elleni negyeddöntő után másodszor dolgoztak le háromgólos hátrányt.

A 35 ezer néző, a játékosok és McClaren extázisban ünnepeltek, a találkozó utáni sajtótájékoztatón a tréner nehezen találta a szavakat.

Az edző már nem sokat segíthetett

"Nem tudom elhinni, egyszerűen hihetetlen. A karakterünknek és a hozzáállásunknak köszönhetjük, de ezt mondtam a Basel-meccs után is - nyilatkozta a tréner. - Persze azt is mondtam, hogy a villám sosem csap be kétszer ugyanott. Úgy látszik, mégis. Menjünk, és nyerjük meg a döntőt!"

A Basel elleni továbblépést jelentő gólt, a csütörtöki első és a finálét jelentő találatot a mindkétszer a padról becserélt Massimo Maccarone szerezte, csatártása, Jimmy Floyd Hasselbaink őt éltette. "Élete végéig szeretni fogom Massimót! El sem hiszem. De most már meg kell nyernünk a döntőt is."

"Fél óra után azt hitték, a döntőben vannak"

"Nem találok szavakat. Micsoda éjszaka, a játékosok csodálatosak voltak. A Boro az UEFA-kupa döntőjében képviseli Angliát. Nagyon büszkék vagyunk erre. Mekkora siker lenne, ha dupláznánk, és az Arsenal is nyerne a BL-döntőben" - lelkendezett a BBC-nek Steve Gibson, a Middlesbrough elnöke.

A vesztes oldalról csak a tréner, Cosmin Olaroiu nyilatkozott: "A játékosaim fél óra után azt hitték, benn vannak a döntőben. Elvesztettük a fejünket, óriási lehetőséget szalasztottunk el. Néhány futballistám tapasztalatlansága miatt összeomlottunk."

A Middlesbrough a május 10-i, eindhoveni döntőben a Sevillával találkozik.

Ünnepeltek a Dinamo és a Rapid drukkerei
Amíg a Steaua drukkerei Middlesbrough-ban és otthon szomorkodtak, a hazai városi riválisok, Dinamo és a Rapid drukkerei Bukarest utcáin hajnalig ünnepelték az ősi ellenfél kiesését.
"A Boro igazi nagy barátunk" - skandálták a dinamósok a klubház előtt. A Rapid stadionjánál mintegy 500-an gyűltek össze, és Steaua-ellenes dalokat énekeltek. "Mostantól a Middlesbrough-t testvérünknek tekintjük" - mondta a csoportot vezető Gigi Corsicanu, akinek tábora különösen haragszik a Steauára, amely kedvenceiket győzelem nélkül, két döntetlen után egyetlen, idegenben szerzett góllal búcsúztatta a sorozat negyeddöntőjében.