Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Két szurkolóra jutott egy rendőr

2006.05.02. 17:12
Az orosz futballbajnokság meccsein nincsenek annyian, mint az oroszok, a nyolcvanezres Luzsnyikiban elveszett nyolcezer ember. A gyér érdeklődés ellenére is hatalmas a rendőri jelenlét, petárdázás nincs, csak köztéri vodka- és sörvedelés már délelőtt tizenegy tájban. A klubok tehetősek, sok képzett dél-amerikait képesek megfizetni, de a nagytőkések érzik, inkább nyugati klubokba kell befektetniük dollármillióikat.

Az angol és a magyar mellett az orosz tartozik azon bajnokságok közé, ahol a főváros csapatai teszik ki a létszám harmadát. Az angolt folyamatosan láthatjuk, a magyart gyakorta átszenvedjük, az orosz viszont távoli, és nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legfurcsább bajnoksága.

Brazíliáig is eljutott az orosz tőke

#alt#
A Luzsnyiki-stadion (fotó: Stadionwelt.de)

Most hanyagoljuk el Vlagyivosztokot, hogy legalább nyolc órát kell utaznia oda a hat közül bármelyik moszkvai csapatnak, vagy hogy a holland Guus Hiddinknek kell összegyúrnia az egyenként képzett játékosokból álló, csapatként azonban vb-negyedik helynél előbb nem jutó válogatottat.

Az orosz futballvállalkozók hamarosan elárasztják Európát - Abramovics Chelsea-je mellett a szintén angol Portsmouth, a Beitar Jerusalem és a Corinthians is orosz kézbe került. A hazai csapatok is komoly anyagi háttérrel rendelkeznek, vesznek és adnak is el képzett játékosokat, a nézők azonban ennek ellenére elmaradnak a lelátókról.

Drága a nyolcszáz forintos meccsjegy

A CSZKA Moszkva-Szaturn összecsapásra nyolcezren váltottak jegyet a Luzsnyiki-stadionba, a Lokomotiv meccsén is elveszett a tízezer ember a frissen épített harmincezres stadionban.

A magyarázat egyszerű: egy jegy száz rubelbe, vagyis nyolcszáz forintba került, és az átlagkereset hatezer rubel pillanatnyilag. Vagyis a nagytőkések sokkal inkább preferálják a nyugati, tehetősebb szurkolókat: egy hazai klub nem azonnal megtérülő befektetés, legalábbis ha a nézőktől származó bevételt vesszük alapul, a reklámjogok sem annyira kelendőek, mint máshol Európában.

Katonai gyakorlat a stadion környékén

#alt#
A Lokomotiv új stadionja
(fotó: Stadionwelt.de)

A CSZKA meccse előtt már bő két órával az olimpiai megnyitónak is helyt adó azóta átépített stadion körül mintegy ezer katona, rendőr volt. Meneteltek, megálltak, dohányoztak, gyakorlatoztak - délben. Tették mindezt fegyverrel, noha atrocitásnak a legcsekélyebb jeleit sem lehetett felfedezni. Még akkor sem, ha szerte Oroszországban engedélyezett a köztéri sör- és vodkafogyasztás, így a meccs előtt is jó néhányan már dél tájban dülöngéltek az utcákon.

Évek óta műfüvön játszik a CSZKA

A belépés előtti ellenőrzés igen alapos, ötszöri szűrésen kellett átjutnunk, míg először megláthattuk a hatalmas stadion műgyepét. A klub illetékesei azt mondták, ők már három vagy négy éve ilyen felületen játszanak, a brazilok elleni márciusi válogatott meccsen sem valódi gyepet használtak, nincs ebben semmi különleges.

Oroszországra amúgy még mindig jellemző az állandó rendőri jelenlét. Megdöbbentő volt látni a Luzsnyikiben, hogy szinte két szurkolóra jutott egy rendőr. Így a szurkolás nagyon fegyelmezett volt - ha egyáltalán volt -, mindössze kétszer került elő görögtűzre emlékeztető eszköz, és egyetlen petárdarobbanás nélkül telt el a kilencven perc.

Demonstráció van, biztonság nincs

Hogy aztán egy nappal később a Szpartak ugyancsak a stadionban lejátszott meccsén két néző is a pályára tévedjen a hármas sípszó után. Nem tudni, mi történt ezalatt a rendőrökkel, pedig idejük lett volna megakadályozni renitenseket, mert a világon a Luzsnyikiben van a legtávolabb a játéktér a nézőktől.

Tanult moszkvai barátom csak ennyit mondott erre: "Látványos demonstráció van, nemcsak a stadionoknál, a metróban, boltokban, de a biztonság ettől nem nagyobb. Ettől még meglophatnak, ettől még a hajléktalant fogja verni a rendőr, nem a tolvajokat üldözi. Az egész ország tükörképe, ami a meccsen történt, az egész ország problémája ez."

Sáfárnak néhány meccs jutott mindössze

A bajnokság színvonala össze sem vethető a magyaréval, sokkal gyorsabb a játék, nagyobb a küzdelem, szervezettebbek a csapatok. Technikailag ugyan vannak fogyatékosságok - a leigazolt dél-amerikaiak közvetlenül az ottani második vonalból érkeztek, nem róluk beszélünk -, de erősen kellene azon gondolkodni, hány magyar játékos állná meg a helyét ebben a közegben. Ötnél biztosan nem több. Erre Sáfár Szabolcsnak is korán rá kellett döbbennie a Szpartaknál.