Auguszta
-4 °C
2 °C

Steve McClaren az új angol futballkapitány

2006.05.04. 18:49
Az angol futballszövetség (FA) a folyamatosságot választotta és Steve McClarent, a válogatott jelenlegi másodedzőjét, a Middlesbrough edzőjét választotta a világbajnokság után távozó kapitány, Sven-Göran Eriksson utódjául.

Több hónapos keresés és az azt kísérő találgatások után az angol futballszövetség Steve McClarent nevezte ki augusztustól a válogatott kapitányának a fecsegésébe belebukott és a vb után távozó svéd Sven-Göran Eriksson utódjául.

Az UEFA-kupa-döntős Middlesbrough a posztra korábban is esélyesnek tartott edzője és a nemzeti csapat másodedzője a kiválasztási procedúrában többek között az angol Sam Allerdyce-t, Alan Curbishley-t, az északír Martin O'Neillt és a brazil Felipe Scolarit előzve nyerte el a megbízatást.

Nem érdekli, hogyan lett kapitány

"Azt hiszem, én vagyok a legbüszkébb ember Angliában. Számos nagy pillanatot éltem már meg, de úgy érzem, ez életem legszebb napja. Ez a legnagyobb dicsőség, ami egy edzőt érhet és egyértelműen a pályafutásom csúcspontja - kommentálta a döntést a Londonba repülővel, röviddel a bejelentés előtt érkezett McClaren. - Ez nagyon nagy kihívás, életem egyik legnagyobb kihívása, aminek örülök. Eredménycentrikus vagyok és szeretem a kihívásokat. Anglia képes nagy eredményeket elérni, akár a nyári vb-n, majd a 2008-as Európa-bajnokságon, de a következő világbajnokságon is, mert elég fiatal és elég tehetséges."


Steve McClaren (fotó: AFP)

"Nem érdekel, hányadik számú jelölt voltam. Engem választott a szövetség" - reagált arra a felvetésre, miszerint a kinevezéséhez az is kellett, hogy a kiszemelt Scolari visszautasítsa az ajánlatot. A négy évre megbízott McClarennel nem udvariaskodó újságírók azt is neki szegezték, hogy képes lesz-e elviselni azt a nyomást, amelyet a kapitányi poszt jelent. "Öt éve dolgozom a válogatottnál, tudom, miről van szó. Most is van rajtam nyomás, Middlesbroughban is van."

"Jelenleg a Middlesbrough jövő heti UEFA-kupa-döntője a legfontosabb, majd az, hogy Svennel és az edzői stábjával érjünk el eredményt Németországban, mielőtt a 2008-as Eb selejtezőire terelődnének a gondolataim."

A Boro történetének legsikeresebb edzője

A jelenleg 45 éves Steve McClaren játékosként nem tudott maradandót alkotni, 31 évesen, 1992-ben egy térdsérülés miatt kellett befejeznie karrierjét. Edzőként maradt utolsó klubjánál, az Oxford Unitednél, majd 1995-ben lett a Derby County másodedzője. 1999-től a Manchester Unitednél Sir Alex Ferguson segítője, egészen 2001-ig, amikor először lett vezetőedző (menedzser) a Middlesbroughnál. Az északkeleti csapatnál eddig egyetlen címet gyűjtött be, két éve megnyerték a Ligakupát - igaz, ez volt a Boro történetének első trófeája. Idén tovább bővülhet a gyűjtemény, a klub második UEFA-kupa-indulása során a sorozat döntőjébe jutott, ahol jövő szerdán a spanyol Sevillával találkozik. A Middlesbrough elképesztő sorozatot produkált azzal, hogy előbb a Basel ellen, majd a Steauával szemben is úgy jutott tovább, hogy a hazai pályán vívott visszavágón jelentős hátrányba került.

McClaren 2000, vagyis Eriksson érkezése óta dolgozik a válogatott mellett. Eleinte engedélyt kapott erre Manchesterben, majd ez vezetett a szakításhoz Fergusonnal.