Ágnes
-1 °C
2 °C

Zidane góllal, Henry mesterhármassal búcsúzott

2006.05.08. 11:46
Az elmúlt hétvége több játékosnak és egy stadionnak is a búcsút jelenetette. A francia Zidane és az olasz Carboni visszavonul, Henrik Larsson hazatér, míg a Highbury stadion győzelemmel zárta Arsenalhoz kötődő 93 éves történetét.

Ünnepélyesen búcsúztatták a szurkolók Zinedine Zidane-t a Real Madrid vasárnapi bajnokiján. A francia játékosnak a Villarreal elleni volt az utolsó meccse a Santiago-Bernabeu stadionban, a 33 éves francia világ-, és Európa-bajnok labdarúgó már korábban bejelentette, a németországi vb után visszavonul.

80 000 Zidane-mez

A nézők a csapatok kivonulásakor előbb egy hatalmas, Zidane-t ábrázoló képet feszítettek ki, majd a 80 000 szurkoló egy papírlapot tartott a magasba, melyen Zidane madridi 5-ös számú meze volt látható. Eközben az aréna kivetítőjén egy közel kétperces kisfilmet mutattak, melyen a francia középpályásnak a Real Madrid színeiben elért legszebb cselei, góljai voltak láthatóak.

A találkozón aztán a játékostársak is szépen akartak búcsúzni, ezért alaposan belekezdtek, és a 23. percben egy szép akció végén - Raúl mesteri gólpasszt adott fejjel Baptistának, aki kapásból lőtt - a vezetést is megszerezték. A vendég Villareal viszont még a szünet előtt fordított. Előnyük a 67. percig tartott, amikor éppen az ünnepelt Zidane fejelt a kapuba.

Larsson és Carboni is

A meccs hajrájában a játékvezető erősen vitatható tizenegyest adott a vendégeknek - Forlan értékesítette -, majd a Real reklamáló edzőjét is elküldte a kispadról. Ennek ellenére az utolsó percben sikerült az egyenlítés, így mégsem vereséggel búcsúzott Zidane a Bernabeu stadiontól. Lecserélésekor, majd a lefújás után is a szurkolók hosszú percekig tapsoltak a visszavonuló világsztárnak.

Az utolsó előtti forduló két másik klasszisnak is a búcsúfellépést hozta saját szurkolói előtt: utoljára lépett klubja gyepére a Valencia színeiben Amadeo Carboni, aki az egyesület sportigazgatója lesz, míg a Nou Campban Henrik Larsson búcsúzott a már bajnok Barcelona szurkolóitól. Utóbbi hazatér Svédországba, a Helsingborgs gárdájába.

Búcsú a Highburytól
A hétvégén nem csak játékosok, de egy híres stadion is búcsúzott: az angol Arsenal otthonában, a Highburyben vasárnap rendezték az utolsó meccset, amin az ágyúsokHenry mesterhármasával legyőzték a Wigan együttesét és kiharcolták a BL-selejtezőn való szereplés jogát. Az Arsenal-szurkolók első számú kedvence harmadik gólja után letérdelt és megcsókolta a gyepszőnyeget, majd a meccs után a közönséget is megtapsolta: várhatóan hamarosan bejelenti, hogy elhagyja az Arsenalt. (Henry remeklésére szükség volt, mert a csapat német kapusa, Jens Lehmann ritkán látható potyagóllal köszönt el a stadiontól.)

Az 1913-ban épült stadiont lebontják, és a csapat a nem sokkal odébb felépült Emirates Stadionba költözik. A váltás legfőbb oka, hogy kinőtte a 38 000 férőhelyet az együttes, és így komoly bevételtől esik el valamennyi hazai találkozóján, hiszen számtalan szimpatizáns marad jegy nélkül. Az új arénában 60 000 ülőhely lesz.