Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jégkorong
Percről Percre

Nem látta még meccsen Walcottot az angol kapitány

2006.05.09. 12:37
Nem látta még meccsen játszani Theo Walcottot, mégis beválogatta az angol labdarúgó-válogatott világbajnoki keretébe Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány. Bevallása szerint háromszor látta edzésen, de hisz segítőinek, akik csak jót mondtak róla.
Soha nem látta még meccsen futballozni, mégis beválogatta az angol vb-keretbe a 17 éves Theo Walcottot Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány. A tréner hétfőn hozta nyilvánosságra a 23 fős társaság tagjainak nevét, melybe óriási meglepetésre bekerült az Arsenal tinédzsere is.

Félpályán is meggyőzte

"Talán ha háromszor láttam edzésen. Egyszer tizenegy a tizenegy ellen gyakoroltak félpályán. Látszott, milyen technikás, mert kevés helye volt. Néhány gólt is lőtt" - árulta el a BBC-nek Eriksson, aki az év eleje óta gondolkozott rajta, magával vigye-e az élvonalban eddig egyszer sem szerepelt játékost.

"Először januárban, majd februárban és márciusban jutott eszembe, hogy el kéne vinni. Először is azt akartam tudni, mentálisan felkészült-e, de mindenki azt mondta, igen. Nagyon kiegyensúlyozott srác".

"Ne várják az új Pelét"

#alt#
Theo Walcott (fotó: AFP)
Negyvennyolc éve Brazília vitt a világbajnokságra hasonlóan fiatal tehetséget, Edson Arantes do Nasciementót, aki néhány héttel később Pelé néven lett híres, mert a döntőben két gólt lőtt, és bajnok lett a csapattal.

Eriksson figyelmeztet, Walcott-tól ne várják ugyanezt: "Ő sem hiszi azt, hogy hétszer 90 percet fog játszani, ne számítsanak arra, hogy úgy berobban, mint Pelé 1958-ban. Persze izgatottam várom a bemutatkozását."

A januárban a Southamptontól 12,5 millió fontért Londonba került srácot a kapitány segítői, a kapusedző, korábbi zseniális kapus, Ray Clamence és a segédedző Tord Grip figyelték.

Henry és Owen keveréke

"Láttam korosztályos meccseken, gyorsabbnak tűnt, mint Henry. Versenyezni még nem láttam kettejüket, de a teszteredmények azt mutatják, Walcott sebesebb. Nagyszerű tehetség" - hasonlította Clemence napjaink egyik legjobb futballistájához Walcott-ot.

A stílusa valóban a franciáéra emlékeztet, ugyan olyan gyors és ravasz, de látszik benne Owen robbanékonysága is. Jobblábas, mint Henry, viszont vele ellentétben inkább a jobb oldalról szeret indulni.

Ön szerint beválik-e Walcott?

 • 123
  Igen, játszik néhány meccsen
 • 97
  Igen, gólokat is szerez
 • 78
  Nem fog játszani
 • 44
  Nem, égés lesz
 • 36
  Az új Pelé lesz

"Nagy reménység, több mint egy éve követem a pályáját - nyilatkozta Tord Grip. - Általában a jobb oldalon játszik, de szerintem a középcsatár az ideális posztja. Ígéretes, amit eddig csinált, ezért úgy döntöttünk, kockáztatunk, hátha jól jön Németországban."

Több poszton is bevethető

Nem tudni pontosan, mi késztette Eriksonnékat, hogy egy felnőtt szinten még kipróbálatlan gyereket is elvigyenek a világbajnokságra, de az biztos, hogy játéka közelebb áll a súlyosan sérült Rooney-éhoz és a lábadozó Owenéhez, mint bármelyik másik angol játékosé. Játszhat jobbszélsőt is, így ha kell, David Beckham helyére is beugorhat.

Anglia Paraguayjal, Trinidad és Tobagóval, valamint Svédországgal találkozik a június 9-én kezdődő torna csoportkörében.