Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

A Sevilla kiütötte a Middlesbrough-t UEFA-kupa döntőjében

2006.05.10. 23:06
A Sevilla magabiztos játékkal, négy góllal verte az angol Middlesbrough együttesét a labdarúgó UEFA-kupa eindhoveni döntőjében. A szünetben még csak egy gól volt a végig jobban játszó spanyol együttes előnye. A meccs hajrájában azonban a kitámadó ellenféllel szemben kiütésessé tették sikerüket a spanyolok, ez egyben első európai kupagyőzelmük is.

A labdarúgó UEFA-kupa döntője előtt csak az volt biztos, hogy olyan együttes nyeri a trófeát, mely korábban még sohasem nyert európai kupasorozatban. Az eindhoveni döntőben a spanyol bajnokság ötödik helyén álló Sevilla és az angol bajnokságban a tizennegyedik helyen végzett Middlesbrough játszott egymással.

Az első félidő kiegyenlítet játékot hozott, a mezőnyben nagy harc folyt a labdáért, de a kapuk ritkán kerültek veszélybe. Egészen a 25. percig, amikor Daniel Alves jobb oldali beadását Fabiano védőjétől remekül elmozdulva fejelte a bal alsó sarokba.


Klikk a képre!

A folytatásban erőlködött a 'Boro, de nem sok sikerrel. A második negyvenöt percre a leendő angol szövetségi kapitány, Steve McClaren behozta a negyeddöntő és az elődöntő visszavágóján egyaránt két-két gólt szerző Maccarone, de ettől sem javult látványosan az angolok támadójátéka. A Middlesbrough legveszélyesebb lehetőségét Viduka hagyta ki, aki az 53. percben hatalmas ziccerben a kapuba lőtte a labdát. A hajrára már négy csatárral támadott az angol együttes, de ez sem segítet rajta. Sőt!

Az utolsó negyedórában - a korábban a játékot előnye tudatában inkább lassító - Sevilla villámgyors kontrái révén, háromszor is betalált. Először a 78. percben egy villámgyors spanyol kontra végén Kanouté lövését még kiütötte Schwarzer, de pont Maresca elé, akinagy erővel lőtt a kapuba. Hat perccel később egy jobb oldali beadást röviden fejeltek ki az angol védők és Maresca 17 méterről kilőtte a bal alsó sarkot, majd az utolsó előtti percben ismét az olasz volt a főszereplő, lövését Schwarzer bravúrral védte, pechjére éppen Kanouté elé, aki könnyedén lőtt az üres kapuba.

A Sevilla roppant szervezetten játszott, és megérdemelten nyert, ilyen nagy arányban is. A támadásoknál mindig volt szabad embere, míg a védekezésnél lezárták a területet az angolok elől és már a félpályánál megtámadták őket, nem adva nekik teret a támadásik felépítéséhez.

UEFA-kupa-döntő
Sevilla (spanyol)-Middlesbrough (angol) 4-0 (1-0) Eindhoven, 31 300 néző, v.: Herbert Fandel (német)

Sevilla: Palop - Alves, Navarro, Escude, David - Navas, Marti, Maresca, Adriano (Puerta, 86.) - Luis Fabiano (Renato, 72.), Saviola (Kanouté, a szünetben)

Middlesbrough: Schwarzer - Parnaby, Riggott, Southgate, Queudrue (Ayegbeni, 70.) - Morrison (Maccarone, a szünetben), Rochemback, Boateng, Downing - Viduka (Cattermole, 86.), Hasselbaink

gólszerzők: Luis Fabiano (27.), Maresca (78., 84.), Kanouté (89.)
sárga lap: Alves (53.), Escude (81.), Maresca (85.), illetve Rochemback (83.)