Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
ma 12:00

Lehet, hogy megint 5-4 lesz

2006.05.10. 11:22
Szerda este játsszák Eindhovenben az UEFA-kupa fináléját, melybe két támadó taktikájú csapat, a Middlesbrough és a Sevilla jutott. Öt éve az angol-spanyol finálé - Liverpool-Alaves - kilenc gólt hozott, így nagy meglepetés lenne, ha ezúttal kevés gólt láthatnának a nézők.
Sokgólos meccs lehet a szerdai, eindhoveni UEFA-kupa-döntő: legutóbb 2001-ben játszotta spanyol és angol csapat a finálét, és a Liverpool hosszabbításban 5-4-re verte az Alavest, aranygóllal.

Klasszis csatárok mindkét oldalon

A Sevilla-Middlesbrough fináléban minden megismétlődhet, kivétel az aranygól. Mindkét klub húsz-húsz gólt szerezve jutott a döntőbe, a Sevilla ugyan több 0-0-t is játszott, de olyan klasszis csatáraik vannak, mint Fredrik Kanoute vagy Javier Saviola. Előbbiről a Tottenham Hotspur, utóbbiról a Barcelona mondott le tavaly nyáron, mégis európai kupa döntőjébe kerültek.

A spanyolok erőssége sosem a védekezés volt, nincs is nemzetközileg jegyzett hátvédjük, és ugyanez igaz a Middlesbrough-ra. Elöl viszont annál jobbak: a Chelsea-től elküldött Jimmy Floyd Hasselbaink és az ausztrál válogatott Mark Viduka akár világklasszisnak is nevezhető, és ha csere, akkor az olasz Massimo Maccarone is képes gólt rúgni.

McClaren búcsúzik a Borótól


Kattintson!
Az olasz csatár a Basel elleni négygólos fordításon és a Steaua elleni hasonló bravúron is a továbbjutást érő találatot szerezte. Sőt, a románoknak fejelt még egyet, percekkel azután, hogy edzője 0-3-as összetett hátránynál a középhátvéd helyére cserélte be az első félidő közepén.

Trénerüknek, Steve McClarennek különösen emlékezetes lesz a szerdai meccs: első európai kupadöntője edzőként, utolsó találkozója a gárda kispadján, mert augusztustól az angol válogatott szövetségi kapitánya lesz.

Hátrányból az angolok jobbak

"Már az is nagy dolog, hogy itt lehetünk, egy álmom vált valóra. Készen állunk, hogy Andalúziáért küzdjünk, és elvigyük a serleget - nyilatkozta Juande Ramos, a Sevilla edzője. A mester dicsérte ellenfelük "fordítási" képességeit, de biztos benne, hogy csapata elég erős ahhoz, hogy nyerjen.

"Ha az ellenfél hármat lő, nagyobbak az esélyeink - mondta viccesen ugyanerre utalva McClaren. - A meccsre két hete koncentrálunk, az utóbbi nyolc napban négyszer játszottunk, így az odafigyeléssel nem lehet baj, megnyerhetjük ezt a találkozót. A múltban rengeteg híres klub vitte haza a serleget, remélem, mi is közéjük kerülünk."

Egyik sem nyert még Európában

A Middlesbrough és a Sevilla is először került európai fináléba, így mindenképp új név kerül az igen elegáns ezüst trófeára.

Az angolok szurkolói mindenhová követik csapatukat, így Hollandiába is több ezren utaztak el, még ha jegye nincs is mindegyiküknek. A 35 000 belépőből mindössze hét-hét ezret kapott a két klub, ennél még Andalúziából is többen érkeznek, így jó néhányan csak a stadionon kívül követhetik az eseményeket.

A találkozó a BL-meccsek időpontjában, este háromnegyed kilenckor kezdődik.