Sára, Márió
2 °C
6 °C

Henry szerint a bíró elvezette a BL-döntőt

2006.05.18. 12:38
Az Arsenal játékosai és edzője a norvég Terje Hauge játékvezetőt okolják a londoni csapat 2-1-es veresége miatt a szerdai Bajnokok Ligája-döntő után. A győztes Barcelona edzője, Frank Rijkaard a bravúrokat bemutató kapus, Valdest dicséri, valamint az ellenfél küzdőszellemét is nagyra értékelt. Thierry Henry szerint a bíró tendenciózusan segítette a Barcát.

A Bajnokok Ligája-győztes Barcelonánál megérdemelt győzelemről és nagyon kemény ellenfélről, a vesztes Arsenalnál a bíró feltételezett tévedéseiről, a mérhetetlen csalódottságról szólnak a nyilatkozatok a szerda esti párizsi döntő után. A katalán együttes úgy tudott 2-1-re nyerni a Saint-Denis-stadionban, hogy több mint egy órát emberelőnyben játszott a londoni kapus, Jens Lehmann kiállítása után. A vezetést azonban az Arsenal szerezte meg, majd az utolsó negyedórában fordított a Barcelona. A találkozón az arsenalos Thierry Henry emlékezetesen jól játszott, háttérbe szorítva ezzel a szerdán jól játszó, de önmagához képest talán visszafogott Ronaldinhot.

Rijkaard nem csak a saját csapatát dicsérte


Kattintson!

A Barcelona edzője, Frank Rijkaard szerint a kiállítás drámaian megváltoztatta a mérkőzést, ami sajnálatos volt a döntőre nézve, de ezzel együtt kell élni.

"Victor Valdes döntő szerepet játszott ma. Megmentett minket a kritikus pillanatokban, de egy ilyen mérkőzés megnyeréséhez a csapat minden részének jól kellett teljesítenie. Eto' is nagyszerű volt."

Rijkaard nehéz mérkőzésre számított, ráadásul szerinte sokszor előfordul, hogy ha egy csapatból kiküldenek valakit, még jobban, még keményebben küzd tovább. "Tíz emberrel még nagyobb volt a lelkierejük, a kiállítás még keményebbé tette őket. Még tíz emberrel is nagyon veszélyesek voltak az ellentámadásaik." A Barca edzője szerint nagy meccset játszottak, az Arsenal nagyon szervezett volt és ki kellett várniuk az egyenlítés megszerzéséhez, ami erőt követelt a játékosaitól. "De megnyertük a Bajnokok Ligája 2006-ban és ez a legfontosabb. Ez és az az öröm, amit a szurkolóinknak okoztunk ezzel."

Larsson nem hitte volna


Utolsó mérkőzését játszotta a Barcelonában és élete egyik legnagyobb meccsét produkálta a svéd Henrik Larsson, aki két gólasszal segítette hozzá a győzelemhez csapatát harmonc perc alatt.

"Megérdemeltük a győzelmet, nagyon sokat tettünk érte" - nyilatkozta felszabadultan Larsson. A svéd világklasszis klubszinten nemzetközi pályafutása "dicsőséges" megkoronázásaként értékelte a szerdai BL-diadalt. Amikor pár éve a skót Celtic támadójaként eltört a lába egy UEFA-kupa-mérkőzésen, soha nem hitte volna, hogy még eddig eljuthat - reagált meghatottan egy kérdésre Larsson.

"Szerencse, szerencse és szerencse - gondolnák sokan, pedig mi tudtuk, hogy győzhetünk, és nem csak azért, mert csak tíz ember ellen kellett küzdenünk" - mondta az immár kétszeres BL-győztes portugál Deco. A katalánok középpályása dicsérte az Arsenal csapatát, amelynek játékosai, mint mondta, "bátor és hősies küzdelmet folytattak" a győzelemért.

A Barcelona másodedzője, az MTK volt trénere, Henk ten Cate boldogan fogadta a holland és spanyol újságírók gratulációit, majd szűkszavas válaszait követően sietős léptekkel igyekezett a csapata buszához. Az MTI tudósítójának arra a kérdésére, miszerint a következő idénytől ő lesz-e az amszterdami Ajax vezetőedzője, azt mondta: ez most az ünneplés ideje, most minden a Barcelonáról szól.

Lehmann: Hauge kétszer is tévedett a kárunkra

Az Arsenalnál érthető okokból inkább a norvég játékvezető, Terje Hauge ténykedésével voltak elfoglalva. De nemcsak Jens Lehmann 18. percben történt kiállítását kifogásolták a londoniaknál, hanem a Barcelona első gólját is.

"Sajnálom és tévesnek érzem a bíró ítéletét. Tovább kellett volna engednie a játékot, még ha gólt is kaptunk volna belőle" - reagált az MTI-nek a mérkőzés egyik főszereplője, a brit csapat német kapusa. A BBC jelentése szerint a német válogatott első számú kapusa megértőbb volt Haugéval. "Előnyszabályt is alkalmazhatott volna, de a bírónak nagyon gyors döntést kellett hoznia. Nagyon jól játszottunk és fantasztikusan küzdöttünk. Nagyon nagy dolog volt tíz embertől így játszani tizenegy ellen. De azt is gondolom, hogy az első gól lesről született. A döntőt olyan bíró vezette, aki kétszer is a hátrányunkra döntött." A kapus bevallotta, "élete eddigi legnehezebb perceit" élte át, mert piroslapja miatt csak kívülről - "tehetetlenül" - figyelhette társait.

Henry kiborult a bíró miatt

Az Arsenal legjobbja, Thierry Henry sokkal keményebben támadta a norvég bírót, aki szerinte segítette a Barcelonát.

"Mindenképp nehéz lett volna a Barcelona ellen játszani. De tíz emberrel gyakorlatilag lehetetlen volt. Jens talán megérdemelte a kiállítást - de nincs mit erről mondani. Ugyanakkor a bíró többször szemet hunyt afelett, hogy Márquez és Puyol folyamatosan letaglózott minket, főleg engem."

A világ- és Európa-bajnok francia támadó szerint Hauge tendenciózusan a Barcelonát segítette ítéleteivel. Eto'o gólja lesből született és kiemelte, hogy a neki adott sárgalap előtt ellene követtek el szabálytalanságot.

"Amikor azt látod, Eto'o lesen van, az legyilkol. Legyilkol, mert védekeztél és futottál egyfolytában. Egy óra után teljesen halott voltam. Próbáltam kezdeni valamit a labdával, amikor Alex Hleb azt a csodálatos passzt adta. Próbáltam menni a labdával, ameddig csak lehetett, aztán meglőni, de egyszerűen képtelen voltam" - fogalmazott a döntőt egymaga kétszer is majdnem eldöntő Henry, aki láthatóan nagyon csalódottnak tűnt.

Larssont dicséri

"Ez egyszerűen szomorú. Veszíthetsz, na de így veszíteni. Próbáltam mindent megtenni, amit tudtam, védekezni, próbálkozni, visszahozni a labdát és segíteni a csapatot, de ha egy lesgólt megadnak, akkor az egész még nehezebb lesz."

A francia világklasszis szerint a különbséget a két gólpasszt adó Henrik Larsson jelentette. "Ez volt a kulcs. Büszkék lehetünk, nagyon is, de sajnálom, hogy a játékvezetés néha borzasztó volt."

Egyébként Henry készségesen állta az újságírók kérdéseit, egy dolgot világossá tett: "olyan hülye kérdéssel, miszerint távozom-e az Arsenaltól, ma este nem vagyok hajlandó foglalkozni".

Wenger szerint a Barca nem volt félelmetes

A vesztes csapat edzője, Arsene Wenger szerint nagyon nehéz elviselni egy ilyen vereséget, ugyanis csapata fantasztikusan játszott, akárcsak az egész európai szezonban.

"A döntőről mindenki csak annyira fog emlékezni, hogy melyik csapat nyerte. Azt hittem, kihúzhatjuk és tudtam, hogy az idegek nagy szerepet fognak játszani, ahogy telt az idő."

Az Arsenal menedzsere szerint a Barca nem tűnt különösen veszélyesnek. Bízott csapatában, mert úgy vélte, jól tudnak védekezni Ronaldinhoék stílus ellen. "A fáradtság, mint tényező végig ott volt, de nem igazán kényszerítettek minket arra, hogy igazából védekezzünk a kreatív játékuk ellen. Nyugodtak voltunk, inkább koncentráció kérdése volt az egész."

Cole: Mi hibáztunk, nem Lehmann

Az Arsenal gólját szerző védő, Sol Campbell szerint Jens Lehmann korai elvesztése mindenképp problémát okozott volna, de jól küzdöttek. "Néhányszor a kárunkra döntöttek, de ki kellett tartanunk. Nagyon jók voltunk ebben a szezonban, nagy kár, hogy nem tudtuk győztesen befejezni ezt a meccset.

Védőtársa, Ashley Cole azt tartotta a legfontosabbnak, hogy senki se hibáztassa Jens Lehmannt a kiállítás miatt. "Azt hiszem, nagyon csalódott volt, de rögtön mondtam neki, ez nem az ő hibája volt. Nekünk, védőknek a feladatunk, hogy védjük a kapust, szóval a hátsó négyest lehet hibáztatni, hogy átjuthattak rajtunk." Szerinte Lehmann egész évben nagyszerűen teljesített, a Villareal ellen bent tartotta a csapatot a sorozatban. "Nem volt szerencséje."

Cole elismerte, hogy Thierry Henry még valóban nem döntötte el, hol folytatja a pályafutását, hogy elhagyja-e az Arsenalt.