Piroska
-2 °C
5 °C

Büntetőkkel nyert a Fehérvár

2006.05.18. 00:17
Változatos, helyenként jó színvonalú Magyar Kupa-döntőt hozott a kiesés ellen menekülő és a bajnoki címért csatázó Fehérvár Üllői úti mérkőzése. A Vasas egy lesgóllal vezetett, a Fehérvár gyorsan fordított a második félidő elején, majd Balog egyenlített. A tizenegyespárbaj hetedik sorozata hozta meg a döntést, akkor Molnár Zoltán középre, a léc alá tartó lövését Sebők kiütötte, a Fehérvár pedig története legnagyobb hazai sikerét érte el, először nyert kupát.

Szokásos antifutballját produkálta a bajnokság harmadik helyén álló Fehérvár a tizenötödik, vagyis kieső helyen lévő Vasas ellen a labdarúgó Magyar Kupa-döntőjének első félidejében. A Vasas első nagy helyzeténél még hárított Sebők, Bárányos lövését és Németh Norbert ismétlését is hárította, Waltner ziccerénél azonban már tehetetlen volt.

Waltner befejezte az akciót

Dvérit bonyolódott bele egy cselbe a saját térfelén, a kezdőkörben, Pintér szerelte, a lábáról került a labda a védők mögött helyezkedő csatár elé, aki kapura tört, és tizennyolc méterről emelt a kapuba. A játékvezető elnézte az esetet, alighanem azt hitte, hogy Dvéri lábáról pattant a labda a lesen álló Waltner elé, ezért megadta a gólt.

A fordulás után pillanatok alatt egyenlített a Fehérvár. Kuttor passzolt fel egy szabadrúgást a tizenhatoson belülre Sitkunak, aki lefordult Tóth Andrásról, tolt egyet a labdán, a menteni igyekvő védő lábai között ellőtte, ami a jobb sarokba vágódott.

Schwarcz ívelt fejese jelentette a vezetést

Jó tíz perccel később már az előny is Csertői Aurél csapatánál volt. Dvéri jobboldali szabadrúgása után a hosszú oldalon helyezkedő Schwarcz nyolc méterről küldött ívelt fejest a kapura, a labda a nyújtózkodó Németh felett a bal alsó sarokban kötött ki.

A vezetés tudatában újra visszafogottá vált a Fehérvár, a Vasas sorra alakította ki a helyzeteit, Csordás és Kapic lövésénél is kevés hiányzott a gólhoz, Bárányos szögletét pedig a kapufára kellett tolnia Sebőknek. A hajrában Balog már jobban összpontosított, öt méterről kihasználta a Bárányos szélről belőtt labdája utáni kavarodást.

Molnár hibája sorsdöntőnek bizonyult

A rendes játékidő vége előtt Schwarcz megszerezhette volna második gólját, de a kapufa hárította három méteres fejesét. A hosszabbításban inkább a vidékiek veszélyeztettek, de gól már nem született, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

A negyedik sorozatban hibáztak először mindkét oldalon, Dajics és Janjics is a kapu jobb oldalát vette célba félmagasan, a kapusok pedig hárítottak. A hetedik sorozatban Bozsics precízen a jobb alsóba helyezett, Molnár azonban középre lőtte a labdát, az elvetődő Sebők pedig kiütötte.

Pintér először vesztett

Pintér Attila zsinórban harmadik fináléját ülhette végig a kispadon - inkább állt, többször a játéktérről kellett visszaparancsolni a helyére -, és Ferencvárossal valamint a Sopronnal nyert, a Vasassal azonban vesztett. A Fehérvár már biztosan kupainduló, a Vasasnak viszont még a bennmaradásért is nagyon meg kell szenvednie.

Jegyzőkönyv:
FC Fehérvár-Vasas 2-2 (2-2, 2-2, 0-1), tizenegyesekkel: 6-5
Üllői út, 5000 néző, v: Megyebíró
gól: Sitku (46.), Schwarz (57.), illetve Waltner (26.), Balog (84.)
sárga lap: Sitku (62.), illetve Kapic (51.), Zováth (85.), Molnár (111.), Waltner (119.)
FC Fehérvár: Sebők - Csizmadia, Kuttor, Koller, Horváth G. (Vincze, 76.) - Schwarz - Alumona (Dajic, 78.), Dvéri (Horváth F., 107.), Bozic, Lattenstein - Sitku
Vasas: Németh G. - Balog, Tóth, Molnár - Pintér (Kapic, a szünetben), Zováth - Németh N. (Gyánó, 61.), Janjic, Szabó (Csordás, 69.) - Bárányos - Waltner