Piroska
-2 °C
5 °C

Házkutatás Ibrahimovicsnál és Cannavarónál

2006.05.19. 13:48
A Juventus székházát, volt igazgatójának és két játékosának lakását kutatta át csütörtökön az olasz pénzügyőrség. A bundabotrányban főszereplő klub egyre nagyobb bajban van, az ügyben már a miniszterelnök is felszólalt, pénteken a válogatott szövetségi kapitányát hallgatják ki.
Átkutatta az olasz pénzügyőrség a bundabotrányban első számú gyanúsított Juventus Football Club torinói irodáit, a lemondott általános igazgató, Luciano Moggi lakásait, illetve két játékos, Fabio Cannavaro és Zlatan Ibrahimovics otthonait.

Szerencsejáték, hamis könyvelés

#alt#
A gyanú szerinti főmaffiozó: Luciano Moggi
(fotó: AFP)
A mintegy két hete kezdődött ügyben közel negyven személy és négy élvonalbeli klub - a Juventus mellett a Lazio, az AC Milan és a Fiorentina - ellen folyik eljárás, mert a gyanú szerint mérkőzések végeredményét befolyásolták, hamisan könyveltek, illetve tiltott szerencsejátékban vettek részt.

A pénzügyőrök egy időben tartottak razziát Luciano Moggi torinói, római és nápolyi lakásán, a székházban mintegy négy órán át vizsgálódtak.

Csúszópénz, adócsalás

Az olasz válogatott védőnél és a svéd válogatott csatárnál azért jártak, mert felmerült, Juventusba igazolásuk nem jogszerűen történt: az ügyészség adócsalásra és csúszópénzek alkalmazására gyanakszik.

Az ügybe korábban belekeveredett kapust, Gianluigi Buffont nem ellenőrizték, ő a múlt héten önként ment a torinói ügyészségre vallomást tenni, és egyelőre úgy tűnik, tisztázta magát.

Pénteken Marcello Lippit, a válogatott szövetségi kapitányát, a Juventus volt edzőjét hallgatják ki, akinek fia, Davide Lippi annak a GEA nevű játékosügynökségnek dolgozott, amit Luciano Moggi gyereke, Alessandro Moggi működtetett.

Lippi nem fél

#alt#
A kapitány, Marcello Lippi
(fotó: AFP)
Felmerült, hogy az ő játékosaik könnyebben kerülhettek be a nemzeti csapatba, illetve, az volt a feltétel bizonyos futballistákkal szemben, hogy csatlakozzanak a GEA-hoz, ha válogatottak akarnak lenni.

"Nincs mitől félnem, és nem is mondok le a posztomról. Fogalmam sincs, a játékosaim közül kik vannak a GEA-nál" - nyilatkozta a tréner a Gazzetta dello Sport című lapnak.

Az idősebb Moggit azzal vádolják, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a torinóiak mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, és nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A parlamentben az ügy

Tiltott fogadásokra is fény derült, a Juventus tagjai saját meccseik eredményére, illetve más csapatok bundameccseire fogadhattak. A botrányba szinte a teljes olasz bírói kar belekeveredett, a legjobbnak tartott Massimo De Santist a szövetség nem engedte ki a világbajnokságra, sőt, a helyére sem nevezett senkit. A bajnokság utolsó fordulóját eddig ismeretlen bírók fújták.

Az ügy csütörtökön az olasz parlamentbe is eljutott, az új miniszterelnök, Romano Prodi felszólalásában arról beszélt, "meg kell tisztulnia az olasz labdarúgásnak".

"A labdarúgás állampolgáraink első számú ügye, nem szabad megfosztani őket tőle. Etikai földrengésre van szükség" - mondta Prodi.

Nem tudni, mi lesz a vége

Pontosan lehetetlen megmondani, mikorra várható, illetve milyen ítélet az ügyben. A sajtó szerint valószínű, hogy a Juventustól vagy elveszik az idei és a tavalyi bajnoki címét, vagy visszasorolják a másodosztályba, de másféle szankció is elképzelhető.