Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Lothar Matthäus a Red Bull Salzburg edzője lett

2006.05.20. 14:52
Bár azt mondta, a nyárig nem vállal munkát, Lothar Matthäus pénteken megállapodott az osztrák Red Bull Salzburg tulajdonosával és júniustól edzőként dolgozik Bodnár László Bajnokok Ligája-induló csapatánál. A klub szakmai igazgatóként szerződtette az olasz Giovanni Trapattonit. Matthäusnak ezúttal is közeli barátja, Franz Beckenbauer segített be.

Visszatér az osztrák futballba a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya: Lothar Matthäus lesz a vezetőedzője a Red Bull Salzburg labdarúgócsapatának a következő szezonban.

Újra Trapattonival

A játékosként német válogatottsági rekorder Giovanni Trapattonival dolgozik együtt a salzburgiaknál. Az olasz trénert szakmai igazgatónak szerződtették az üdítőital-márka kirakatcsapatához. Trapattoni és Matthäus már dolgoztak együtt: előbbi a világklasszis edzője volt 1989-től a milánói Internazionalénál.

A jól menedzselt, sztárokat vásárló osztrák gárda a második helyen végzett a bajnokságban, és június 6-án kezdi el a felkészülést a Bajnokok Ligája selejtezőjére.

A Beckenbauer-tényező


Matthäus előző csapata szerelésében (fotó: AFP)

"Különösen örülök annak, hogy Giovannival dolgozhatok együtt" - nyilatkozta a klub honlapján Matthäus, aki nemrég még azt mondta, a nyárig nem vállal munkát, a világbajnokságon szakkommentátorként dolgozik majd. "Az egyik legjobb edző volt, akivel együtt dolgoztam. A Red Bull futballprojektjét már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérem és nagyon megtisztelő, hogy Dietrich Mateschitz és Franz Beckenbauer engem szemeltek ki."

Nem véletlenül említette Lothar Matthäus Franz Beckenbauert, aki közeli barátja és edzője is volt a világbajnok német válogatottnál. A Bayern München elnöke a Red Bull-főnök Mateschitz tanácsadójaként funkcionál a salzburgi klubnál. Még lakhelyet is változtatott a klub miatt és Salzburg egyik elővárosába költözött.

Az előző edző titokzatos bukása

Az eddigi trénert, Kurt Jarát teljesen váratlanul menesztették. A szakember csapatával teljesítette az előzetes célkitűzést, szerződése 2008. június 30-ig volt érvényes. A klub hivatalos közleményt nem adott ki a váltás okairól, az APA osztrák hírügynökség úgy tudja: Jara ellen a legnagyobb titoktartás mellett belső vizsgálat indult, és megtiltották neki, hogy részt vegyen a játékosok adás-vételében.

Újra Ausztriában

Lothar Matthäus edzői karrierje épp Ausztriában kezdődött: a 2001-2002-es szezonban a Rapid Wient irányította, de a bécsi klubot nem sikerekre, hanem története legrosszabb bajnoki helyezésére vezette. Majd következett 2002 decemberétől belgrádi Partizan, amellyel bajnokságot nyert és bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ezután, 2004 januárjától tette át székhelyét felesége, Marijana Kosztics lakhelyére, Budapestre. A magyar válogatottal nem sikerült célja, a kijutás a 2006-os németországi világbajnokságra. Szerződése lejárta után az új futballvezetés nem tartott igényt rá, és mindössze egy hónapra elvállata a brazil Atletico Paranaense felkészítését. Innen családi okokra, illetve üzleti ügyeire hivatkozva, vesztes meccs nélkül távozott.