Mátyás
-6 °C
1 °C
Alpesi sí
Percről Percre

Az Újpest súlyos büntetésre számíthat a 'csőcselék' miatt

2006.05.22. 22:00
Az MLSZ fegyelmi bizottsága csak jövő héten dönt az Újpest-MTK meccs utáni botrány következményeiről, de a lila-fehérek súlyos büntetésre számíthatnak, mert visszaesők. A klub tulajdonosa bízik a korrekt, kiterjedő vizsgálatokban és reméli, szigorú büntetést kapnak azok, akik egy év munkáját tették tönkre. Az Újpest megtette a feljelentést, az MLSZ elnöke nem örül, hogy nem sikerült az utolsó két bajnoki forduló előtt határozatot hoznia a fegyelmi testületnek.

Várhatóan csak jövő kedden tárgyal a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága a szombati, Újpest-MTK bajnoki mérkőzés után történt szurkolói rendbontásról.

A lila-fehérek visszaesőnek számítanak

"A következő, keddi ülésünkön biztosan nem kerül napirendre az eset, hiszen az előírások szerint legalább három nappal a tárgyalás előtt be kellett volna idéznünk az érintett feleket. Nagy valószínűséggel a jövő keddi ülésen születik meg az elsőfokú döntés, míg a kiállítások ügyében már egy héttel korábban" - mondta az MTI-nek Birinyi István, a fegyelmi bizottság elnöke.

Birinyi a büntetés mértékével kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, azt ugyanakkor jelezte, hogy az újpesti klub visszaesőnek számít, s ez súlyosbító körülmény.

Bede örül, hogy nem volt kés a támadójánál

A találkozót követően mintegy tizenöt, a 2-1-es MTK-sikeren felbőszült lila-fehér szurkoló berohant a pályára. Egyikük megütötte Bede Ferenc játékvezetőt, majd egy másik meglökte őt, egy harmadik pedig megkergette Kanta Józsefet, a vendégek csatárát.

Bede a találkozó után elmondta, semmilyen sérülést nem szenvedett, de az esetet jelezte a játékvezetői jelentésben is, amelyhez plusz lapokat kellett csatolni az eset után. Annak pedig kifejezetten örült, hogy a nem volt kés a támadójánál, így semmilyen komolyabb sérülést nem szenvedett.

Az Újpest súlyos büntetést akar

Kovács Péter az Újpest tulajdonosa elítéli a történteket, véleménye szerint az ilyen és ennél súlyosabb cselekményeket csak szigorú büntetéssel, letöltendő szabadságvesztéssel lehet megszüntetni. Kovács az Info-Rádiónak elmondta, korrekt és minden részletre kiterjedő vizsgálatot, és megfelelően súlyozott döntést követel.

A klub hivatalos közleményben jelezte, hogy annak ellenére, hogy mindent megtettek a biztonságért, szégyen amit műveltek a "szurkolók", akik magatartásukkal, lehet, hogy egy év sportszakmai munkáját tették tönkre. Ez azért is fáj a szurkolóból lett klubtulajdonosnak, mert a lila-fehérek mindig is kiálltak szurkolóikért, de nem akar azonosulni a csőcselékkel, amely nem először hoz szégyent klubjukra.

Megtették a feljelentést

Az Újpest hétfőn, ígéretének megfelelően feljelentést tett a botrányt okokzókkal szemben. A Dányi Szilárd, a csapatot működtető kft. ügyvezető jegyezte beadvány szerint csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének a gyanúja miatt tettek feljelentést. A sportvezető úgy véli, kihívóan közösségellenes erőszakos magatartást tanúsítottak a pályára rohanók, ezzel riadalmat keltettek és az Újpest FC-nek sportszakmai és anyagi kárt okoztak.

Kisteleki gyorsan tisztázta volna a helyzetet

Az MLSZ elnöke, Kisteleki István azt szerette volna, ha a fegyelmi bizottság már kedden tárgyalja a szombati Újpest-MTK bajnoki mérkőzés után kitört botrányt, és - amennyiben lehetőség nyílik rá - döntést is hoz annak kapcsán, erre azonban nem kerül sor. "A szabályok értelmében a beidézett személyeket három nappal a tárgyalás előtt értesíteni kell, de szerettem volna ezt a kitételt áthidalni, hogy az utolsó két fordulónak tisztán vághasson neki a magyar labdarúgás és így az Újpest is. Ebben teljes mértékben együttműködött a fegyelmi bizottság, de az Újpest másképp gondolta, azaz nem járult hozzá a keddi tárgyaláshoz" - mondta az MTI-nek Kisteleki.

Az újpesti klub a távirati iroda érdeklődésére nem kommentálta a szövetség első emberének nyilatkozatát. A lila-fehérek kedden kívánnak reagálni az elhangzottakra.