Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyarország-Új-Zéland 2-0

2006.05.24. 21:48
Egy félidőnyi kilátástalan játék után a másodikban a magyar labdarúgó-válogatott helyenként szellemesen és gyorsan futballozott, és a szakadó esőben felőrölte gyengébb riválisának ellenállását, és két gólt szerzett. Huszti Szabolcs és Szabics Imre volt eredményes, Sebők Vilmos viszont tizenegyest hibázott. Bozsik Péter és Détári Lajos bemutatkozása sikeres volt, bár a mutatott játékkal nem lehetnek elégedettek.

Az új-zélandi válogatottal eddig kétszer találkozott a magyar, mindkétszer 2-1-re nyert idegenben, 1982-ben. A vendégcsapatot negyvenkét hellyel hátrább rangsorolják a világranglistán, mint a 76. helyen álló magyart.

Király bravúrral kezdődött

Az első félidőben első akcióját gólra válthatta volna az új-zélandi alakulat, Sebők körülményes volt, amikor a tizenhatos vonalán Bertosszal összecsapott, a labda a csatár előtt maradt, aki azonnal lőtt, de Király a jobb alsóba tartó labdát gyors vetődéssel hárította. Pár perc múlva ismét a kapusnak volt dolga, akkor Sebőkkel közösen tisztáztak.

A félidő egyetlen magyar helyzete Szabics előtt adódott, akkor Tóth Balázs ugratta ki a kölni csatárt, ő a jobb oldalról a hosszú sarkot választotta, Moss kapus kiütötte a labdát. A magyar csapat lassú, körülményes játékot mutatott be, görcsösen mozgott, talán csak Tóth Balázsban volt élet, aki távoli lövésekkel próbálkozott, a kaput is eltalálta. A 38. percben nem véletlenül hangzott fel az "ébresztő" a drukkerektől.

Huszti okos perdítése jelentette az első gólt

A fordulás után Szabics szerzett labdát a vendég kaputól 25 méterre - Old hibázott -, középről azonnal kiugratta a jobboldalon megiramodó Husztit, akinek ugyan a gyengébbik, vagyis a jobb lábára jött a labda, de könnyen elpörgette a kifutó kapus mellett, és a labda a jobb alsó sarokban kötött ki.

A következő helyzet a vendégek előtt alakult ki - nagy védelmi hiba után -, de Király ismét reflexmozdulattal hárított, pedig Killen egyedül vezethette rá a labdát.

Fehér megélénkült a szélen

Ezek után felszabadult a magyar válogatott, lendületes akciókat vezetett, Fehér játéka megélénkült, és a jobbról keményen belőtt labdái veszélyesek voltak: Tóth lövése a kapus bal lábában akadt el, Szabics pedig éppencsak lemaradt nagy helyzetben. Tíz perccel a vége előtt egy gyors jobb oldali támadás hozta meg a második magyar gólt.

Gera indult el a vonaltól befelé, a tizenhatoson belül a felfutó Fehérhez játszott, aki simán maga mögött hagyta a védőket, tíz méterről lőhetett volna, ő inkább a visszapasszt választotta, Szabicsnak pedig nem volt nehéz dolga, tíz méterről a kapu közepébe gurított.

Sebők percei és hibái

A gól előtt Sebők Vilmos perceit láthattuk, mert egy kontra után negyven méternyi labdavezetést követően befogták a védők, és szerelték. A visszatért játékos tizenegyest is hibázott, amit Huszti buktatása után ítélt meg a szlovák bíró, aki az első félidőben elmulasztott büntetőt adni egy nyilvánvaló kezezésért.

A csapat a hajrában növelhette volna még a különbséget, Vanczák fejesénél nagyon kevés hiányzott.

Néhányan nem találták a helyüket

Összességében néhány játékos nagyon nem találta a helyét a pályán - Molnár Balázs szinte végig észrevétlen volt -, de a második félidőben erővel jobban bírta a magyar alakulat és megérdemelt győzelmet aratott, igaz az ehhez hasonló játék kevés lesz ahhoz, hogy a nézőket visszacsalogassa a lelátóra.

Bozsik Péter így nyilatkozott a találkozó után: "Az első félidőben túlzottan nagy bizonyítási vágy volt bennünk; bennem is, és a hosszabb szünet után visszakerültek játékosokban egyaránt. Mindez görcsössé tette a csapatot. Az előre megbeszélt rövid passzos játéknak a talaj sem tett jót, sok hibánk volt, akadozott a játékunk. Az ellenfél szerencsétlen helyzetekből alakította ki helyzeteit, elsősorban túlbuzgóságunknak köszönhetően. Új-Zélandtól többet kaptam, mint amennyit vártam."

Az angolok ellen a labdabirtoklás lesz a cél

"A gól felszabadított bennünket, a második félidőben volt néhány olyan akció, aminek jómagam is örültem" - folytatta.

"Ennél biztosan nehezebb ellenfelekkel találkozunk majd, de addig még többet tudunk együtt lenni, csiszolhatjuk a játékunkat, és őszre olyanok lehetünk, hogy sikerrel vehetjük fel a harcot a selejtezősorozatban. Az angolok ellen biztos, hogy nem mi irányítunk, de a labda birtoklása lesz a célunk, és igyekszünk lefékezni Gerrardékat a saját ritmusra" - vázolta fel elképzeléseit is egyben.

Gera szenzációs

A játékosait tömören így értékelte a kapitány: "Király és Fehér jól játszott, a középső védők megfeleltek, Molnár megoldotta a feladatát, de nem mindig járt szerencsével. Dárdai görcsösen kezdett, aztán feljavult, Gera szenzációsan játszott, Szabics nagyon jól. Ezzel együtt biztosan lesz változás a keretben, lehet, hogy a csapatban is a jövő héten."

Jegyzőkönyv:
Magyarország - Új-Zéland 2-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3000 néző, v.: Vladimir Hrinak (szlovák)
gólszerzők: Huszti (47.), Szabics (80.)
sárga lap: Sebők (23.), Pető (37.), illetve Wilson (25.)
Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Sebők Vilmos, Molnár Balázs, Pető Zoltán (Vanczák Vilmos, 79.) - Tóth Balázs (Polonkai Attila, 75.), Dárdai Pál, Lőw Zsolt - Gera Zoltán, Huszti Szabolcs (Torghelle Sándor, 86.) - Szabics Imre (Rajczi Péter, 82.)
Új-Zéland: Glen Moss - Noah Hickey (Jarrod Smith, 34.), Danny Hay, Steven Old, Michael Wilson (Che Bunce, 85.) - Ivan Vicelich, Tim Brown (Raf De Gregorio, 60.), Jeremy Christie, Leo Bertos - Kris Bouckenooghe, Chris Killen (Jeremy Brockie, 68.)