Emőke
-4 °C
9 °C

Ha hetven százalékot nyújtunk, nem lehet baj

2006.06.01. 21:20
Húsz éve, 1986-ban szerepelt utoljára világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott és a nagy várakozásokkal ellentétben már az első mexikói meccsen elszállt. A szovjetek elleni irapuatói, sokkoló 0-6 már klasszikussá nemesült és már túl van az érettségin az a korosztály, amely akkor született. Kövesse online a június 2-án játszott mérkőzést péntek déltől az Indexen! Előtte a korabeli lapokból szemléztünk, amelyek bizakodva, de visszafogottan várták első meccsünket. Mezey György a futball pojácásodásáról és furcsán pattogó labdákról beszélt, Kiprich a hírhedtté vált tésztakúráról vallott, Détárit a torna nagy sztárjának várták.

Húsz éve szerepelt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnokságon és pénteken lesz húsz éve, hogy Mezey György együttese 1986. június 2-án 6-0-ra kikapott a Szovjetuniótól. Azóta nem járt a válogatott semmilyen nagy tornán, gyakorlatilag egy nemzedék nőtt fel úgy, hogy eddigi utolsó fellépésén gyakorlatilag megszégyenült a magyar csapat.

Nagy várakozás és visszafogottság

Pedig nagy várakozás előzte meg a mexikói szereplést, a két viszonylag csalódást keltő - 1978-as és 1982-es - vb után. Mezey együttese a hollandok és az osztrákok előtt jutott ki Mexikóba - elsőként Európából. Majd a felkészülés során megverte Németországot Hamburgban és a Népstadionban Brazíliát.

A várakozás tehát nagy volt, és nem csak itthon, de külföldön is elhangzott, Magyarország a vb titkos esélyese. Mezey György sem bízott semmit a véletlenre: a csapat decemberben is járt Mexikóban, Ausztriában magaslaton edzőtáborozott, és elsőként érkezett meg a vb helyszínére.

Az akkori lapok természetesen részletesen vezették fel a világbajnokságot, de a közhangulatnál talán visszafogottabban. Ezekből szemezgettünk.

78 fegyveres őr

A Népsport (fiatalabbak kedvéért: a mostani Nemzeti Sport) a megérkezéstől a helyszínen követte végig a válogatott szereplését. Május 21-én foglalta el helyét a világtól elzárt egy fürdőhelyen lévő szállását. A magyarok 38 szobát kaptak és 78 fegyveres felügyelte biztonságukat.

Furcsán pattogott a labda

A felkészülés első felében szokta a magyar csapat a nehéz körülményeket, hiszen magaslaton, 2000 méteren és délben kezdődő mérkőzéseken kellett szerepelnie Détáriéknak. Mezey a május 24-én megjelent Népsportban - a Meleg ellen nincs új taktika címmel megjelent cikkben - arra panaszkodott, hogy fura dolgok történtek az edzéseken.

"Furcsán pattog a labda, a ritkább levegő miatt talán. A játékosok partnerhez passzoltak, de az két méterrel arrébb szállt" - festette le a helyzetet a kapitány.

Nincs más taktika

Mezey azonban határozottan kijelentette, nem készül semmilyen húzással a vb-re, a megszokott játékát gyakorolja a csapat. "Aki azt mondja, ilyen körülmények között más taktika, profilváltás kell, az jobb, ha ki sem állítja a csapatát. Annyira nem lehet tudni a szakmát, hogy valaki kánikulai körülményekre külön csapatjátékot tudjon kialakítani."

Ugyanebben az interjúban kikelt viszont a nemzetközi futballban tapasztalható tendenciák ellen és azt jósolta, sokkal lanyhább lesz a tempó a mexikói melegben és a nézők számára "érthetően elkeserítő lesz a színvonal-visszaesés". Mezey szerint nem az üzletnek kellene irányítania a futballt és nem szabadna a felkészülési meccsekből, edzésekből showműsort csinálni. "Lehet önmutogató módon pojácáskodni az edzések helyett, de akkor fel kell adni a tartalmas szakmai munkát."

Lezárt utcák az edzőmeccs előtt

A szövetségi kapitány két nappal később is kirohant amiatt, hogy a tévések mindent látni akartak, mindenhol ott akartak lenni. "A mérkőzéseken, tétért kell produkálni, nem pedig most, a fotósok kedvéért."

Május 28-án írt a Népsport arról, hogy a válogatott egy héttel a szovjetek elleni meccs előtt, ugyanúgy délben, a León ellett játszott felkészülési mérkőzést. Azonban nem a könnyű győzelem, hanem az adott témát, hogy Mezey kérésére teljesen hermetikusan lezárt stadionban játszották a meccset, úgy, hogy a rendőrség még a környező utcákat is eltorlaszolta. Egy élelmes mexikói operatőr azért tíz percig a ház tetejéről filmezett.

A Navratilová-Lendl recept

Másnap a csatár Kiprich József mondta el, hogy a felkészülés során eleinte rosszul aludt, rendszeresen felébredt éjjelente és sokkal lassabban tudott csak futni, de az interjú idejére visszanyerte erőnlétét. És beszélt a később viccek tárgyává és a kudarc egyik fő okává előlépett tésztakúráról.

"Kevesebb húst fogyasztunk és lényegesen több tésztát, szénhidrátot. Ez a Navratilová-Lendl-féle recept. A két világhírű teniszező esküszik rá, hogy ettől lényegesen jobb az erőnléte és nincsenek súlyproblémái. Mezey György szerint a fehérje, vagyis a hús nehezebben épül be a szervezetbe magaslaton." Kiprich szavaiból az is kiderült, mindenki két-három kilóval soványabb volt versenysúlyánál.

Apró kételyek

Már a mérkőzés közvetlen felvezetését jelentette az edző június 1-i nyilatkozata. Mezey határozott kijelentéseibe ekkor némi kétely vegyült. "Nincs arcráncoló feszültség, de azt sem mondhatom, hogy a fellegekben járunk. Egészséges versenyláz ez."

A szovjetekről azt mondta, hogy "utcahosszal vezetnek" Európában, olyan jól képzettek a futballistáik. A focijuk színvonala magasabb, mint a miénk, vélte, de szerinte az áprilisban történt kapitánycsere a bajokat jelzi. "Az utóbbi időben rengeteg problémával küszködnek, amit nem lehet megoldani 3-4 hét alatt megoldani. Ám lehetnek csodák." Hibának mondta, hogy a csapat gerincét alkotó Dinamo Kijev nem a vb-re, hanem a KEK-döntőre koncentrált a tavasszal, amit meg is nyert a frissen kinevezett kapitány, Valerij Lobanovszkij csapata. "Megváltozott a keret, lehet, hogy hirtelen váltottak. De lehet, hogy tévedek."

Mezey újra leszögezte, semmiféle különleges taktikát nem alkalmaznak és azt is: "hallatlanul nagy mérkőzés elé nézünk."

Játékosaink hisznek egymásban

"Magyar premier Irapuatóban Üdvözítő lehet a sokkpasszos játék A 16 közé jutás - azték kincs Olasz bátorítás Mezeyéknek" - így festett a meccs napján a Népsport első kiadásának fejléce. A címlapon így összegeztek: "Rajt előtti hangulatkép: játékosaink hisznek egymásban, a kapitányban, a felkészülés tisztességében."

A játékosok visszafogott nyilatkozataiból is idéztek az első oldalon. "Esterházy: Embert próbálóak a körülmények." "Sallai: Az első negyedórában kell magunkhoz ragadni a kezdeményezést." "Dajka: Nagy hiba lenne leírni az öreg Blohint." "Bognár: A fölösleges rohangálás valóságos vétek."

Hetven százalék elég lesz

Egyedül a Videotonnal UEFA-kupa-döntős, a Győrrel bajnok Burcsa Győző beszélt egyértelműen a győzelemről: "Ha tudásunk 70 százalékát nyújtjuk, nem lehet baj." Úgy vélte, a magyar válogatott közösségi erejével, a szinte tökéletességig fejlesztett játékstílusával kemény dió a világ legjobb csapatai számára is és legalább egy döntetlenre számított.

A Népsport kétszer jelent meg a vb alatt naponta, így a déli kiadás is még az előzményekkel foglalkozott és ezzel a főcímmel indított: "Az Estadio Irapuatóban folytatódhat az utóbbi két év sikersorozata".

Détári: Csak találunk egy gólt

Idézték Bobby Charltont, aki az akkor 23 éves Détári Lajost képesnek tartotta arra, hogy a vébé egyik sztárja legyen. A magyar válogatott jelenlegi másodedzője azt mondta, ha a védelem hozza a formáját, akkor nem lehet nagy baj. "Elöl pedig mi csak találunk egy gólt: biztos vagyok benne, hogy bevesszük Dasszajev hálóját." A Bp. Honvéd akkori játékosa is az magyar csapat egységét emelte ki, míg a szovjetektől az egyéni próbálkozásokat tartotta a legvalószínűbbnek. "Győzelmet várok és jó eredményt" - fogalmazott egyértelműen, de azt is hozzátette, ha sokat kell futniuk, az valóságos kiütés lehet.

De mi van, ha kikapunk?

Más lapokból is a visszafogott várakozás is jött át. A Népszabadságot már akkor is Hegyi Iván tudósította, a lap a meccs napján a "Ma mutatkozik be válogatottunk" címet adta a tudósításnak. A cikk szerint Valerij Lobanovszkij nyugtalan,

Mezey György mértéktartó volt. Azt is megjegyezte, a melegre senki nem hivatkozhat majd a meccs után. Esterházy Márton úgy nyilatkozott, a szovjet kapitánycsere nekünk kedvez, a cikkíró pedig rámutatott, Lobanovszkij azzal is próbálkozott, hogy a mezszámokat cserélgette.

Az óvatos a legjobb szó a Magyar Nemzet helyszíni tudósítására is. Zsolt Róbert telefonon jelentette - ahogy a cikk felcíme elárulta -, hogy "Nagy, de nem sorsdöntő mérkőzés előtt" áll a magyar válogatott. A meccs előtti hangulatot Mezey szavaival adta vissza, a kapitány egy nappal korábban a csapat szállásán úgy nyilatkozott, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a szovjetek elleni összecsapásnak: "Ha egyetlen meccsre fogjuk rá, hogy sorsdöntő, akkor könnyen ráfázhatunk."

A szerző szerint "nagy mérkőzésnek nézünk elébe" és árnyalatokon múlik, ki kerül majd ki győztesen. Kiemelte, az edzéseken feltűnően frissek voltak a játékosok, és valóban félelmetesen gyorsan jöttek a labdák. Azonban szerinte erről nem a levegő, sokkal inkább a vb hivatalos játékszere tehetett. Erős volt az összetartozás érzése, és a sok dicsérettől el is bizonytalanodott a tudósító. "Kissé kockázatos ennyi jót írni a magyarokról. Mert mi lesz, ha veszít a társaság? Ha vereséget szenved a magyar csapat, akkor sem változik a róla alkotott véleményem. Mert tudomásul kell venni, hogy nem a világ legjobbja."

Majd elkezdődött a mérkőzés, 1986. június 2-án, mexikói idő szerint délben. Kövesse most online az Indexen, péntek délután kettőtől!