Az Újpest kilenc emberrel bukta el a bajnokságot, duplázott a Debrecen

2006.06.03. 19:44
Az első és az utolsó fordulóban állt az élen a címvédő Debrecen a hazai labdarúgó-bajnokságban. Az Újpestnek "csak" nyernie kellett volna a Fehérvár ellen, de nem sikerült. A lilák nem bírták el a nyomást és előbb gyengén futballoztak, majd egy korai és egy hajrábeli kiállítás megpecsételte a sorsukat. A Fehérvár 3-1-re nyert a Puskás-stadionban, így a DVSC Pápa elleni 4-1-es sikere a debreceniek címvédését hozta.

Akárcsak két, illetve három éve, ismét nagyon kiélezett küzdelemben dőlt el a futballbajnoki cím sorsa a Borsodi Liga 30., azaz utolsó fordulójában. A szezonban a legtöbb gólt szerző Újpest tavasszal végig a táblázat élén állt, azonban a tavalyi bajnok Debrecen az utolsó nyolc meccsét megnyerte. Az utolsó forduló drámát és debreceni címvédést hozott.

A Debrecen a Pápát fogadta és a már kiesett együttes ellen egyértelműnek tűnt, nem okozhat gondot a győzelem megszerzése. De ugye, ez még nem biztos, hogy elég lett volna a címvédéshez. Szemerkélő, aztán egyre jobban fokozódó esőben a Loki az első perctől kezdve támadóan játszott, érezhetően gyorsan szerették volna belőni az első, megnyugtató gólt a Lombard fedőnevű vendéggárda ellen.

Sándor Tamás kilőtte a jobb alsó sarkot

Az első helyzet Halmosi Péter előtt adódott a nyolcadik percben, de rosszul fejelt öt méterről. Egy perc múlva Sándor Tamás életerős szabadrúgása kevéssel ment fölé, a következő lövése viszont már hajszálpontos volt.

Igor Bogdanovics visszapasszolt labdáját harminc méterre a kaputól vette át, kétszer tolt rajta, és huszonnégy méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, Szűcs Lajosnak nem volt esélye, hogy hárítsa a labdát. Brnovics azonnal megduplázhatta volna a gólok számát, de hosszan vett át egy labdát az ötösön. A Loki ezek után érthetetlenül visszaesett, a Pápa pedig feléledt.

Még a félidőben átvették a vezetést

Simpson helyzete még kimaradt, Fabinho ellenben a kapuba bólintott hét méterről. A Debrecen a kisebb ijedtségre góllal felelt. Sándor szabadrúgása után Szűcs nagy bravúrral védett a bal sarok elől, Máté visszakotorta nagy nehezen középre a labdát, Bojan Brnovics túlfutott rajta, de sarokkal, két méterre a kaputól, két védővel a nyakán besodorta azt.

A fordulás után a tizenkettedik perc hozta meg az újabb hazai találatot. Dombi Tibort a tizenegyes ponton becsúszva szerelték, a lecsorgó labdát Halmosi elvette a határozatlan bekkektől, és középről, okosan a jobb alsó sarokba tekerte a labdát. A negyedik gól szinte ugyanilyen körülmények között esett, Dombit újra megállították, de a szabad labdát Bogdanovics szerezte meg, és tíz méterről a kapu közepébe lőtt.

Az Újpest két hazai veresége is kellett a sikerhez

A piros fehérek a hajrában az ötödik gólját is belőhette volna, de ez már nem sikerült. Öt perccel a meccs vége előtt a közönség először éltette bajnokcsapatként kedvenceit. A Debrecen címvédése nem meglepetés, de ehhez feltétlenül kellett az Újpest sorrendben két hazai veresége a hajrában.

Supka Attila úgy nyilatkozott a Sport Klub kamerái előtt, hogy a sors igazságot szolgáltatott nekik a korábbi bírói tévedések és pechesen, döntetlennel zárult mérkőzések után.

Supka: Megérdemeltük

"Megdolgoztunk a sikerért, igaz a Fehérvár nélkül semmire sem mentünk volna, Köszönöm nekik és a játékosaimnak, jó csapatot alkottunk, Megérdemeltük a sikert" - mondta.

Sándor Tamás úgy vélte, nagyobb teljesítmény volt megvédeni a címüket, mint megszerezni. Ő is kiemelte a Fehérvár sportszerűségét, és emlékeztetett arra, hogy nem akarták elkiabálni az esetleges sikert. A tavalyi csapatból még hiányzó, a Portsmouth által kiszemelt Máté Péter bízott abban, hogy megszerezhetik az aranyérmet, és biztos benne, nagyobb ünneplést csapnak az elmúlt évinél.

Kósa Lajos is a dobogó tetején

Debrecen polgármestere, Kósa Lajos együtt ünnepelt és énekelt a csapattal, az ő nyakába is került egy aranyérem. A bajnoki serleget ő, valamint a csapat tulajdonosa, Szima Gábor vitte a dobogó tetején álló debrecenieknek. A trófeát a csapatkapitány, Sándor Tamás emelte a magasba, hogy aztán mindenki futhasson vele egy tiszteletkört a szakadó esőben.

Az Újpest az MTK elleni botrány miatt - egy berohanó szurkoló megütötte a pályán Bede játékvezetőt - a Puskás-stadionban játszotta utolsó bajnokiját. A feladat egyszerű volt, le kell győzni a Fehérvárt és akkor mindegy, mit csinál a Debrecen és akkor nyolc év után újra bajnok a lila-fehér együttes.

Tét az volt

Az Újpest mindent megtett azért, hogy hazai pálya legyen az egykori Népstadion: lila fóliákkal fedték be az üresen hagyott lelátórészeket, sőt, még a életveszélyessége miatt használaton kívüli felső karéjt is.

A Fehérvár számára is volt tétje a meccsnek, hiszen harmadik helyen végezhetett a piros-kék együttes, ami a pénzdíj miatt nem volt mindegy Csertői Aurél együttesének. Egyébként a bajnokságban legtöbb gólt szerző együttes - az Újpest fordulóig 73-szor volt eredményes - a leghatékonyabb védelemmel - a Fehérvár kapuját szombatig csak 23-szor vették be - találta magát szemben.

Szenvedésssel indítottak

Az első félidő kiábrándító játékot hozott: az Újpest nem akarta lerohanni a kontrában elég erős Vidit, Kuttor Attiláék azonban szintén nem akartak mindenképp gólt lőni. Ennek eredménye a tömény unalom lett. Koller Ákos fejelhetett volna gólt az ötösről, Dvéri meg harmincról próbálkozott a kint álló Vlaszák mellett, de ez sem ijesztette meg igazán a hazaiakat. Ráadásul a 21. perctől a Debrecennek állt a bajnoki arany.

Két percig érezhette magát bajnoknak az Újpest

Percek voltak hátra a semleges nézők számára szenvedést okozó első negyvenöt percből, amikor a bajnoki cím sorsát befolyásoló fordulat jött: a gólkirály Rajczi Péter úgy ment fel fejelni, hogy Koller Ákos orrát telibe találta. Hanacsek Attila bíró előbb a sárgalapot mutatta fel az újpestinek, majd miután közelebbről megnézte a fehérvári vérző orrát, elővette a pirosat. Rajczi méltatlankodott, és sokat lehetne vitatkozni azon, hogy túlzottan szigorú volt-e Hanacsek az esetnél. Mindenesetre Kollert percekig ápolták és valóban rosszul festett a látványa.

Ekkor két percig azonban ismét az Újpest volt a bajnok, hiszen a Pápa egyenlített, igaz, a Loki gyorsan visszaszerezte a vezetést a Nagyerdőben.

A védelem góljával egyenlített a Fehérvár

A fordulás után az Újpest feljebb jött, de nem lett hatékonyabb támadásban. Sokat szabálytalankodtak a lilák, akik egyre pontatlanabb lettek a középpályán. Valamivel több mint negyedóra elteltével megszerezte a vezetést Mészöly Géza együttese: Tisza Tibor fejelt az ötösről, Tóth Norbert beadása után, úgy, hogy a fehérvári védők nagyon egyedül hagyták.

Az egykor Videotonnak hívott fehérváriaknak azonban tényleg nem volt mindegy és emberfölényüket kihasználva tíz perc alatt fordítottak. Előbb a két védő, Kuttor Attila és Csizmadia hozott össze egy fejesgólt, aztán a cserember Nagy Dániel indításból lőtt nagy gólt.

Újabb kiállítás, K.O.

A Fehérvár ekkor már kontrázhatott, az Újpest pedig hátrányban lelkileg összeomlott. Két perccel Nagy gólja után Hanacsek a reklamáló Tóth Norbertet is kiállította. Gyakorlatilag eldőlt a bajnoki cím, képtelenségnek tűnt, hogy kettős emberhátrányban fordítani tudjon a meccsen kifejezetten halványan teljesítő Újpest. Meglepő volt, hogy a csapat egyik legnagyobb csalódást keltő produkcióját az a Kovács Zoltán nyújtotta, aki korábban, sérülésétől eltekintve, vitte magával a lilákat, két mérkőzést is a hajrában tudott eldönteni.

A hajrára maradt még egy szintén indításból lőtt Horváth Ferenc-gól. A vége 3-1, és ahogy az sejthető volt, a nyomás alatt játszó Újpestnek a jól védekező, kontrákra is építeni tudó, kupagyőztes Fehérvár nehéz feladat volt.

A Fehérváré lett a bronz, a bajnokságot tavasszal vezető Újpestnek "csak" az ezüst jutott. A lilák két éve szintén a Puskás-stadionban bukták el az elsőséget, úgy tűnik, a betonteknő nem hoz nekik szerencsét. A két csapat az UEFA-kupában indul, a BL-selejtezőben ismét a Debrecen szerepelhet.

Csalódott Mészöly, büszke Csertői

"Természetesen csalódott vagyok és szomorú, de ilyen a futball. Szerettünk volna nekirontani ellenfelünknek, de úgy tűnt, néhány futballista nem képes megbirkózni a feladattal. A kiállítás után tudtam, hogy rendkívül nehéz dolgunk lesz a második félidőben, de mindent megpróbáltunk és sikerült is megszereznünk a vezetést. Sajnos ezután olyan egyenlítő gólt kaptunk, amelyet többször is vissza kell majd néznem, hiszen úgy tűnt, Kuttor lerántotta Tóth Balázst. Ezután törvényszerű volt, hogy összeroppanunk, és úgy érzem, a második kiállítás megpecsételte a sorsunkat. Összességében büszke vagyok a csapatra, hiszen az évad elején ha valaki azt mondta volna, hogy másodikok leszünk, azonnal aláírom" - nyilatkozta Mészöly Géza, az Újpest edzője.

"Mindkét csapaton érezhető volt, hogy nagy a tét, így nem láthatott túl jó mérkőzést a közönség. A korai kiállítás gyakorlatilag mindent eldöntött, hiszen ilyenkor az a csapat, amelyik emberelőnyben van, jóval többet tudja birtokolni a labdát. Büszke vagyok a csapatomra, hiszen egy nagyon jó Újpestet győztünk le" - így látta Csertői Aurél.

Jegyzőkönyv

DVSC-AVE Ásványvíz - Lombard FC Pápa 4-1 (2-1)
Debrecen, 11 000 néző, V: Szabó S.
DVSC: Csernyánszki - Bernáth, Éger, Máté, Szatmári - Dombi, Vukmir, Sándor T., Halmosi (Dzsudzsák, 83.) - Bogdanovic (Madar, 86.), Brnovic (Sidibe, 82.)
Pápa: Szűcs - Varga D., Farkas A., Lipták, Mumba - Lalli (Müller, 67.), Simpson (Kozarek, 55.), Lungu, Szabó II Z. - Homma, Fabinho
Gólszerzők: Sándor T. (21.), Brnovic (43.), Halmosi (57.), Bogdanovic (84.), illetve Fabinho (41.)
A Debreceni VSC-AVE Ásványvíz kerete, kapusok: Balogh János, Csernyánszki Norbert, Sandro Tomic (horvát), védők: Bernáth Csaba, Éger László, Komlósi Ádám, Máté Péter, Szatmári Csaba, Virágh Aladár, Dragan Vukmir (szerb), középpályások: Böőr Zoltán, Dombi Tibor, Dzsudzsák Balázs, Ronald Habi (horvát), Halmosi Péter, Kiss Zoltán, Madar Csaba, Mészáros Norbert, Sándor Tamás, Virág Béla, csatárok: Igor Bogdanovic (szerb) Bojan Brnovic (szerb), Ibrahim Sidibe (szenegáli), vezetőedző: Supka Attila

Újpest FC-FC Fehérvár 1-3 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10 000 néző, v.: Hanacsek
Újpest FC: Vlaszák - Vermes (Kőhalmi, 87.), Böjte (Vaskó, 88.), Vanczák, Füzi - Kovács Z., Tóth B. (Sándor, 83.), Erős K., Tóth N. - Tisza, Rajczi
FC Fehérvár:Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Vincze Z. (Horváth G., 82.) - Dvéri (Horváth F., 68.), Bozic, Farkas B., Kocsis - Dajic (Nagy D., 68.), Sitku
Gólszerzők: Tisza (63.), illetve Csizmadia (69.), Nagy D. (78.), Horváth F. (93.)
Sárga lap: Tóth B. (30.), illetve Dajic (23.), Vincze (74.)
Piros lap: Rajczi (41.), Tóth N. (79.)

Vasas-MTK Budapest 2-1 (0-1)
Illovszky Stadion, 700 néző, v: Sápi
Vasas: Borszéki - Molnár, Hegedűs, Tóth - Balog, Pintér, Zováth, Szabó (Majoros, 28.), Csordás - Bárányos (Lázok, 88.), Waltner (Rósa, szünetben)
MTK Budapest: Végh - Hauser (Pál, 84.), Lambulic, Rodenbücher, Horváth - Bori, Jezdimirovic (Illés, 72.), Zsidai, Czvitkovics - Kanta, Hrepka (Németh, 59.)
Gól: Balog (59.), Molnár (74.), illetve Hrepka (15.)
Sárga lap: Bárányos (29.), Molnár (35.), Hegedűs (38.), illetve Rodenbücher (62.)
Az MTK veresége és a Fehérvár győzelme azt jelenti, hogy az MTK a negyedik helyen végzett, a Vasas 15. lett. A piros-kékek tehát számíthatnak arra, hogy a Bp. Honvéd esetleges csődje, vagy a feljutó Paks anyagi gondja miatt mégis első osztályúak lehetnek.

Rákospalotai EAC-Kaposvári Rákóczi FC 0-3 (0-0)
Budai II László Stadion, 500 néző, V: Solymosi
REAC: Farkas - Kovács B., Cseri, Nagy I G., Horváth G. - Csopaki, Somorjai (Nagy II G., 68.), Kapcsos (Virágh, 76.), Polonkai - Torma, Török (Nyerges, 52.)
Kaposvár: Balajcza - Finta (Tereánszki-Tóth, 74.), Petrók (Halmos, 85.), Zahorecz, Pintér A. - Kriston, Máté, Oláh, Vasiljevic, Zsolnai (Kardos, 80.) - Alves
Gólszerzők: Alves (47.), Zsolnai (64.), Pintér (76.)
Sárga lap: Finta (51.), Vasziljevics (75.)

Csőszer-FC Tatabánya - Budapest Honvéd 3-1 (1-1)
Tatabánya, 4000 néző, V: Bognár
Tatabánya: Postrk - Kerényi, Bakrac, Filó, Megyesi - Tóth Z., Balogh Z., Deme (Ngalle, 66.), Hajdú - Márkus (Vámosi, 90.), Kouemaha (Ndjodo, 87.)
Bp. Honvéd: Miski - Benjamin, Dancs, Baranyai, Debreceni - Dobos, Schrancz (Zana, 80.), Genito, Miro - Pomper (Kovács Z., 63.), Csobánki (Erdei, 76.)
Gólszerzők: Filó (34.), Márkus (67.), Tóth Z. (74.), illetve Csobánki (36.)
Sárga lap: Tóth Z. (74.), Bakrac (78.), Kerényi (87.), illetve Benjamin (33.)

Diósgyőri VTK-Győri ETO FC 1-1 (0-1)
Diósgyőr, 3000 néző, V: Mészáros
Gólszerzők: Katona (72.), illetve Szabó Zs. (42.)
Sárga lap: Farkas V. (43.)
Diósgyőr: Szalma - Farkas N., Katona, Elek, Farkas V. - Vitelki, Szögedi, Sipeki, Fodor (Halgas, 60.) - Jeremiás (Lőrincz, 60.), Binder
Győr: Stevanovic - Regedei, Zsók, Mátyus, Hanák - Ja:kl, Bank, Szabó Zs. (Pusztai, 60.), Varga Z. (Varga G., 76.) - Granát, Bajzát

A Borsodi Liga végeredménye
1. Debreceni VSC-AVE Ásványvíz 30 20 8 2 69-34 68 pont - BL-selejtező
2. Újpest FC 30 20 5 5 74-37 65 - UEFA-kupa-selejtező
3. FC Fehérvár 30 19 7 4 52-24 64 - UEFA-kupa-selejtező
4. MTK Budapest 30 18 6 6 65-33 60
5. Auto-Trader Tatabánya 30 11 8 11 46-45 41
6. Ferencváros 30 10 11 9 43-38 41
7. Kaposvári Rákóczi 30 10 7 13 35-41 37
8. Diósgyőri VTK 30 10 7 13 33-44 37
9. Győri ETO FC 30 9 9 12 47-50 36
10. FC Sopron 30 9 8 13 39-39 35
11. Zalaegerszegi TE FC 30 9 8 13 42-47 35
12. Pécsi MFC 30 8 9 13 37-41 33
13. Budapest Honvéd 30 8 9 13 33-52 33
14. REAC 30 7 5 18 30-59 26
15. Vasas 30 5 10 15 32-47 25 - kiesett
16. Lombard FC Pápa 30 5 7 18 30-76 22 - kiesett  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön