Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Liu Shaoang
ma 11:45
Liu Shaoang
Rövidpályás gyorskorcsolya

Ez volt a legnagyobb sokk a pályámon

2006.06.03. 11:02
A realitás azt dikálta, a magyar válogatott a legjobb négy közé jut a mexikói világbajnokságon - állítja Vitray Tamás, aki a szovjetek elleni 0-6-ot közvetítette Irapuatóból. A tévés pályafutása legnagyobb pofonját szenvedte el 1986-ban, de mint mondja, nem keres rá magyarázatot, mert a két gyors szovjet gól után lejtmenetbe került Mezey György együttese.

"Abban a tudatban utaztam Mexikóba, hogy a legjobb négy közé jut a válogatott. Ezt indokolták a selejtezők eredményei, a hollandok elleni idegenbeli győzelem, egyszóval a realitás ezt diktálta" - mondta Vitray Tamás, aki élőben láthatta a magyar labdarúgó-válogatott legutolsó vb-szereplését, a húsz évvel ezelőtti 1986-os világbajnokságon.

Lehetetlen körülmények mindenkinek

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Vitray volt az, aki a vb-ről a magyar csapat valamennyi találkozóját, köztük a Szovjetuniótól elszenvedett 6-0-ás vereséget is közvetítette. "Irtóztató hőségben, délben rendezték a találkozót, az európai tv-nézők miatt, akik így kellemes időben, este nézhették a meccseket. Ezzel azonban nagyban ártottak a vb-nek" - véli a televíziózástól már visszavonult egykori riporter.

Nemcsak a játékosoknak volt rossz a nagy meleg, de a tévéseknek is lehetetlen körülmények között kellett dolgozni, hiszen fedetlen tribünökön kellett ülniük, és a napsütésben szinte semmit nem láttak az előttük lévő monitoron.

A nagy várakozások után bekapott hat gól mellett Vitray közvetítése is emlékezetessé tette a mérkőzést. A riporter kétségbeesetten, őszintén lemondóan rebegte a negyedik szovjet gól után: "Kész, vége." Majd a hatodik gólnál a tehetetlenség tört ki belőle, amikor szinte toporzékolt, amikor Rogyionov egy szabálytalannak vélt szituáció után talált be.

"Az ötvenes évek végétől, 1958-tól televízióztam, sok sporteseményről tudósítottam, és bár a hetvenes évekig volt sok örömünk is a fociban, utána akadtak nagy csalódások is. Ennek ellenére úgy érzem, ez a meccs volt a legnagyobb sokk a pályámon."

Azóta sincs magyarázat

Akkor nem tudott beszélni senkivel a csapat közeléből, hiszen a találkozó után a televíziósokat és a rádiósokat azonnal vitték vissza Mexikóvárosba. A riporter úgy véli, egy 1-3-as, vagy 0-2-es vereség az oroszoktól nemcsak a gólkülönbségben lett volna kedvezőbb, de a lélektani hatása sem lett volna ugyanaz. De így, percek alatt 0-2-vel eldőlt a sorsunk.

"A súlyos vereségre azóta sincs magyarázat. Ha kiegyensúlyozottabb arányban jönnek a gólok és négy perc elteltével nem 0-2 oda, talán összeszedi magát a csapat, később megveri a franciákat és sikerül a továbbjutás. Ettől a kezdéstől azonban olyan mélyre került a csapat, hogy képtelen volt összeszedni magát, így elszálltak a jogos remények."

Sokk az elején, a többi lejtmenet


Kattintson!

A számtalan olimpiáról, futball-Eb-ről és vb-ről tudósító Vitray szerint a Mezey előtti válogatott egyenként véve jobb képességű játékosokból állt, de ők "hozzászoktak a vereséghez", már nem volt bennük igazán lelkierő. Ugyanakkor a '86-os csapatban rettentő ambíció volt, ők úgyszólván minden poszton csak a második legjobbak voltak idehaza, éppen ezért hatalmas volt bennük a bizonyítási vágy. Véleménye szerint ezt bizonyították a hollandok elleni selejtezőn is, hiszen egyenként valamennyi holland - köztük Ruud Gullit, Marco van Basten - jobb volt, de ők sem értették, mi történt, hiszen ha kicseleztek egy magyart, ott volt a másik.

"A vébén aztán ebből semmi nem működött, pont akkor nem jött össze semmi, de ez egy tipikus magyar betegség. A súlyos vereségre azóta hangzott el számos "tuti" magyarázat, de én nem keresek, nem találgatok. Én ennek ellenére úgy vélem, ha egy csapat kikap úgy, hogy sokként éri a meccs eleje, a többi már lejtmenet."