Nemcsak újpesti szurkolót, fotóst is oszlattak

2006.06.04. 17:07
Két, munkáját végző fotós ellen is intézkedtek szombat este a rendőrök az Újpest-Fehérvár futballbajnoki után: a Magyar Nemzet munkatársának bordája sérült, a Blikk tudósítóját közelről gázspray-vel lefújták. Nem csináltak mást, csak kattintottak. Éberling András már feljelentést tett, Veres Viktor csak bocsánatkérést vár. A fotósok egyeztetésre is hajlandóak lennének a rendőrökkel annak érdekében, hogy nyugodtan végezhessék munkájukat. A rendőrségi szóvivő szerint egy ilyen helyzetben nincs lehetőség annak mérlegelésére, kinek mi az egyéni szerepe a rendbontásban.

Az Újpest szurkolói nem tudták elviselni szombat este, hogy kedvenc futballcsapatuk a Puskás-stadionban kikapott a Fehérvártól és ezzel csak a második helyen végzett a Debrecen mögött. Már az egykori Népstadionban üvegeket dobáltak a pálya felé, majd a távozás után kezdődött az igazi botrány. A Stefánia úton autókat rugdaltak össze, majd a rendőrökre támadtak, fél téglákkal dobálták a rendőrök járműveit. Fél óra kellett a balhé felszámolására, miközben hét rendőr könnyen, egy súlyosan sérült meg, tizenegy járművet rongáltak meg. Végül tizenegy embert állítottak elő.

Intézkedést fotóztak

A Magyar Nemzet Online vasárnapi cikke azonban arról tudósított, a huligánok mellett a munkájukat végző fotósok is kaptak az intézkedésből. Egyiküket megütötték, a másikat gázspray-vel fújták le, bár nem tettek semmit.

A Magyar Nemzet fotósa, Éberling András a mérkőzés után elindult, autóba szállt és a Stefánia úton ment, amikor a szirénák és a lovasrendőrök miatt észrevette a botrányt. Lefotózta a betört ablakú rendőrautókat, majd a Stefánia és Egressy kereszteződésénél, az út szélén látta, hogy a rendőrök feltehetően egy randalírozót szorítottak a földre. Itt is fotózni kezdtek, öt méterről. Már nem sokan voltak a környéken.

"Ekkor kiabálni kezdtek a rendőrök, hogy ne fotózzunk. Én szóltam, hogy a munkámat végzem, és folytattam. Az egyik ezután odafutott és egy tomfával lendületből a bordámra ütött, majd visszament. Kiabáltam, hogy ez mégis mi volt, mi történt, és megmondtam, hogy lefotóztam és ekkor készítettem az engem megütőről egy totált is. Ezután visszatért, hátracsavarta a kezem, leszorított, mire ott termett a Blikknek fotózó Veres Viktor, aki meg akart védeni. A rendőrök vezetője azt kérdezte tőlem, miért nem a randalírozókat fotózzuk, majd amikor a digitális gépemen megmutattam a betört rendőrautó képét, akkor kicsit meglepődtek. Végül elengedtek, és mindeközben a huligánt vezették el, amit ismét fotózni kezdtünk. Az egyik rendőr odalépett és eléggé közelről gázsprável lefújta Viktort."

Ismeretlen tettes ellen

A fotós még leadta fényképeit, majd a Baleseti Kórházba ment, ahol megvizsgáltatta bordáját. Kiderült, jobboldali tizedik bordája nem tört el, csak zúzódott, amiről látleletet még nem, de adatlapot már kapott. "Vasárnap délben bementem a Teve utcába és feljelentést tettem, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A képeimet lemásolták, tehát a felvételeken látszik, ki követte el a túlkapást."

Éberling nem a rendőrséget hibáztatja általában, hanem azt az egy rendőrt, aki megütötte. "Az a szomorú, hogy a szurkolók támadását megúsztuk, aztán a rendőrök támadnak ránk. Ha egy közelít, legfeljebb megrúgom, de egy rendőr ellen mit tehetek? Azt nem gondolhatták, hogy mi is randalírozunk."

Családi adag

A Blikknek dolgozó Veres Viktort megviselte a rendőri intézkedés, de nem a gázspray miatt volt csalódott.

"Amit a rendőrök azzal a földre szorított huligánnal tettek, teljesen jogszerű volt. Mi csak be akartuk mutatni, hogy elkapják a futballhuligánokat. Ennyi. De amikor láttam, hogy Andrást tomfával ütik, majd kicsavarják a kezéből a hárommillió forintos felszerelést, odasiettem, őt ráncigáltam, húztam vissza, nehogy elvigyék. Néhány pillanattal később, már a huligánt vitték el, amikor odaugrott elém egy rendőr és azt mondta, ne fotózz, majd egy méterről egy - ahogy mi mondjuk, mert nagy adag - 'családi' gázspray-vel szemen fújt. Letüdőztem, mert éppen levegőt vettem, így teljes volt a hatás."

Ellenük irányult

Veres szerint egyértelmű, hogy az akció ellenük irányult, mivel fel sem merülhetett, hogy ők bármi mást csinálnának a fotózáson kívül. A rendőrök nem gondolhatták, hogy ők támadnak. Még akkor is így látja, ha az egység vezetője percekkel később oda ment hozzá, elnézést kért és elmondta, hogyan tisztítsa le arcáról a gázspray-t, hogy ne vízzel mossa le.

"Nem tudják megkülönböztetni a huligánt és a fotóst? Ezek a rendőrök az egyenruha mögé bújnak, mert annak védelmében vannak. Ha ők azt gondolták, feltételezték, hogy mi a rendőri túlkapást akartuk fotózni, akkor banánköztársaságban élünk." Mint mondja, kevésnek tartja azt is, hogy mindössze tizenegy embert állítottak elő, miközben több száz fős tömeg randalírozott a Stefánia út környékén és nem csak rendőrautókat rugdaltak össze.

Üljenek le, beszéljék meg

A Blikk fotósa nem tett feljelentést, de hivatalos bocsánatkérést vár a rendőrségtől. "Én alapvetően rendőrpárti vagyok. De valaki rossz döntést hozott szombat este." Veres szerint a rendőrségnek meg kellene válogatnia, kiket küldenek ilyen helyszínekre, vagy komoly fejtágítást kellene tartani, mielőtt terepre mennek. De szerinte a fotósok egyeztetni is hajlandóak lennének annak érdekében, hogy mindenki jól végezhesse a munkáját.

"Akár le is ülhetnénk. Kezelhető ez a helyzet és mi be akarjuk mutatni, mit művelnek ezek a huligánok. De a rendőröknek meg kell érteniük: egy csapatban focizunk, egy oldalon állunk."

Lefújlak! Fújjál le!

A szintén blikkes Czerkl Gábor ott volt két kollégája mellett, de őt nem érte atrocitás, csak fenyegette egy rendőr. "Azt mondta, ne fotózz, mert lefújlak. Én meg azt mondtam, fújjál. Már négyszer fújtak le, azt gondoltam, mindegy. Végül nem történt semmi."

Felsejlik a hídi csata

A fotósok mind megjegyezték, utoljára négy éve történt nagy nyilvánosságot kapott fotósverés: akkor a Népszabadság riporterének kellett a fejét összevarrni, miután a "hídi csata" utóvédharcaiban ő is oszlatásra került.

Nincs lehetőség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője, Schőn Péter az Indexet arról tájékoztatta, a felejelentés megérkezett és azt továbbították az illetékes ügyészség felé. Az eset kapcsán általánosságban megjegyezte, műveleti területen mindenki a maga felelősségére tartózkodik. "Egy rendbontó tömeg feloszlatásakor az intézkedő rendőröknek ebben helyzetben nincs lehetőségük egyénlieg megvizsgálni, kinek mi a szerepe a rendbontásban, csoportosulásban" - tette hozzá a szóvivő.  • Bérelnék
  • Bankszámla