Bundabotránytól retteg a FIFA

2006.06.09. 07:56
A Nemzetközi Labdarugó Szövetség irásos fogadalmakat kér a vébé résztvevőitől arról, hogy nem fogadnak a meccsekre. A profi futballt az idén több bundabotrány is megrázta.

Írásos nyilatkozatokat kér a FIFA a világbajnokság résztvevőitől, hogy sem ők, sem családtagjaik nem kötnek fogadásokat a németországi vébé meccseire, írja a New York Times. A lap értesülései szerint a FIFA-t komolyan aggasztja, hogy az elmúlt hónapok bundabotrányai akár a világbajnokságra is begyűrüzhetnek.

Bukimaffia

A nemzetközi szövetség vezetői attól tartanak, hogy a több milliárd dolláros online fogadási üzletágat távolkeleti bukmékerek befolyásolhatják. Erre utal legalábbis a belgiumi bundabotrány, ami miatt márciusban hat játékost és edzőt bocsátottak el a botrányba keveredett kluboktól.

Még aggasztóbb, hogy a még mindig lezáratlan olasz bundabotrány a világbajnokságot is érinti. Az olaszok kénytelenek voltak visszavonni Massimo De Santis játékvezető jelölését, és gyanúba keveredett a szövetségi kapitány Marcello Lippi is. Olaszországban a gyanú szerint négy nagy csapat vezetői befolyásolták a bíróküldést.

Gyanús meccsek

Németországban is volt bundabotrány az idei szezonban, 2005 novemberében egy bírót két év börtönre ítéltek. A FIFA a gyanús jelek ellenére állítja, hogy a vébén nem lehet balhé.

A bundabotrányok eddig jellemzően a nemzeti bajnokságokat érintették, írja a New York Times. Igaz ugyanakkor, hogy a vébék történetében több bundagyanús meccs is volt már: 1978-ban például az argentinok, akiknek négy góllal kellett volna legyőzniük Perut a döntőbe jutásért, 6-0-ra győztek; 1982-ben pedig a német-osztrák csoportmeccsen, miután a németek gyorsan vezetést szereztek, a két csapat ráült a mindkettejüknek kedvező eredményre.

A bundát egyik esetben sem sikerült bizonyítani, de azért az gyanús, hogy Peru kapuját egy Argentinában született kapus védte, és hogy az országba aznap érkezett tetemesebb mennyiségű argentin búza.

A játékvezető a gyenge láncszem

A New York Times szerint bundaszempontból a futball leggyengébb láncszemei a játékvezetők. A legtöbb bajnokságban a mai napig nem profi játékvezetőket alkalmaznak - a világ jelenlegi legjobbja, a német Merk például fogorvos - akik így könnyebben megvesztegethetőek. A FIFA most kétszer annyi pénzt, 40 000 dollárt ad a játékvezetőknek, bár ez az összeg eltörpül a játékosok győzelemért járó prémiumai mellett.

Az egy év alatt kiválasztott, komoly tesztek alá vetett játékvezetőket ezért egy frankfurti hotelban tartják elkülönítve, a tíz biztonsági őr mellett négy álruhás rendőr is vigyáz rájuk. A játékvezetők nem fogadhatnak telefonhívásokat sem.

A vébén részt vevő játékvezetők többsége nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Akik nyilatkoztak, mind a megbukott bírókra haragudtak. "Az zavar, hogy ez mindannyiunkat befeketít. Egész életemben tisztességes voltam, mégis, ha az emberek rám néznek, azt gondolhatják, hogy én is része vagyok a bundának" - nyilatkozta például Gregory Barkey, az amerikaiak tartalék-játékvezetője.

Hasonlóan nyilatkozott Markus Merk is. "Harcolnunk kell ez [a bunda] ellen. Az emberek 0-0-ról induló, nyílt kimenetelű meccsekre vágynak, és ez teszi vonzóvá a sportot" - mondta.  • Hírek
  • Támogatások