Ilyen ország nincs I. - Costa Rica

2006.06.09. 17:35
Kolombusz, miután kikötött Costa Ricában, többé már nem utazott Amerikába. Pedig az ország szép és annyira nyugodt hely, hogy Közép-Amerika Svájcának hívják. És nem Paulo Wanchope a legismertebb emberük.

[A vébé tiszteletére indított sorozatunkban olyan országokkal ismerkedünk, amikről egy-egy játékos nevénél többet nem szoktunk tudni. Lehet, hogy bunkók vagyunk, de az szóljon be először, aki fejből tudja Togo fővárosát (Lomé), vagy Trinidad és Tobago egy főre jutó nemzeti jövedelmét (kapaszkodjanak meg, 16 700 dollár).]

Costa Rica
Forrás: GoogleMaps

Közép-Amerikában, Nicaragua és Panama között található.
Területe: 51 100 km2
Népesség: 4 075 261 fő
Várható élethosz: 77.02 év
Nemzetiségi összetétel: 94% fehér, 3% fekete, 1% indián, 1% kínai
Vásárlóerő-paritáson számolt GDP: 44,68 milliárd dollár
Egy főre jutó GDP: 11 100 dollár
Munkanélküliség: 6,6%
Államadóság: a GDP 56,2%

Costa Ricát Közép-Amerika Svájcának szokták hívni, tehát hivatalosan is unalmas hely. Már azelőtt az volt, hogy az európaiak a kontinensre léptek volna, az inkák délebbre, az aztékok északabra hozták létre birodalmukat. Az országot Kolombusz fedezte fel az európaikanak. A nagy világuztazó Costa Rica-i kiruccanása után többé már nem kelt útra - nem sejthette, hogy az országból a 21. századra az egyik legvonzóbb turistacélpont lesz.

A hős sündisznó esete a gazdag amerikaival

A spanyol konkvisztádoroknak ugyan volt egy-két jó sztorija a helyiek heves ellenállásáról, de a világ mégis inkább az aztékok elleni irtóhadjáratokról értesült. A három évszázados spanyol megszállás is egészen váratlanul ért véget. San Juanban 1821 október 13-án értesültek róla, hogy már szeptember 5-e óta függetlenek. Így az ország puskalövés nélkül vívta ki szabadságát, el is terjedt a helyiekről, hogy békeszerető népek.


Szép erdők, kedves állatok

És valóban, történelmük során egyetlen háborúba keveredtek bele, amikor egy Nicaraguát már sikeresen megpuccsoló amerikai kalandor, William Walker Costa Ricát is hozzá akarta csapni magánvállalkozásban épített rabszolgatartó birodalmához. Pechjére az amúgy békeszerető nép egyik lelkes tagja, a zabigyerek Juan Santamaria, a sündisznó 1856 április 11-én felgyújtotta szállását, ezzel megnyerte a háborút. Santamaria nem élte túl az akciót, ezzel egyrészt ő lett Costa Rica "hivatalosan elismert nemzeti hőse", másrészt anyja élete végéig állami nyugdíjat kapott. Április 11-ből pedig nemzeti ünnep lett.

Nobel-díjas nyugalom

A szélsőségesen eseménydús 1856-ot százötven év unalom követte. Az ország vezetői 1949-ben még a hadsereget is feloszlatták, így a Közép-Amerikában rendszeres katonai puccsok is elkerülték történelmüket. A nyugalom 1987-ben Nobel-békedíjat hozott Óscar Arias Sáncheznek, aki 1986-90 után 2006-tól újra az ország elnöke.


Lenyűgöző naplemente

A világ mégsem őt vagy a sündisznót ismeri, hanem Paulo Wanchope-ot. Pedig a kiöregedett, az otthoni bajnokságban levezető csatárnál még sportolóban is tud jobbat Costa Rica. Claudia Poll személyében olimpiai bajnokuk is van. Poll kisasszony érdekes karakter. Egyrészt Nicaraguában született, másrészt német szülőktől. 1996-ban, az atlantai uszodában aztán két német szpersztárt vert meg meglepetésre 200 méter gyorson, nagy dicsőségére kis országának.

A nemzetközi hírnév szempontjából előnytelen nyugalom egyébként tényleg Közép-Amerika Svájcává tette az országot. A kávébabtermelés helyét elsősorban a turizmus, másodsorban az elektronikai ipar vette át, így az egy főre jutó GDP 2005-ben már 11 100 dollár volt. (Magyarországon 16 300.) A szegények aránya is csupán 18 százalék, ami kimagasló a térségben. A gazdaság motorja az 1290 kilométer hosszú tengerpart, ahol a pálmafák alatt a történelmi tapasztalatok minden idők legnyugodtabb nyaralását garantálják a világ egyik vitathatatlanul legeseménytelenebb országában. Ezt, tekintve a csapat kilátásait, még a vébé sem zavarhatja meg.


Megdöbbentően szép tenger


  • Bérelnék
  • Bankszámla