Maradona ellógta a nyitóünnepséget

2006.06.09. 20:45
Bár Diego Maradona volt az egyik húzónév a vébé pénteki nyitóünnepségén, az argentin sztár nem vett részt a világbajnok játékosok bevonulásán a müncheni stadionban.

"Nem azért jöttem Németországba, hogy Pelét és Franz Beckenbauert lássam, hanem hogy a szép futballban gyönyörködjem" - nyilatkozta Maradona, akinek a múltban többször meggyűlt a baja a FIFA-val és annak elnökével, Joseph Blatterrel. A legdurvább konfliktus az volt, amikor 1994-ben dopping miatt kizárták a vébéről.

Az 1986-ban vb-győztes Maradonának több mint 150 egykori világbajnokkal kellett volna bevonulnia a müncheni stadion védőtakaróval lefedett gyepére, de az ünnepség idején valószínűleg szállodájában tartózkodott. "Nincs magyarázatunk Maradona távolmaradására" - nyilatkozta Andreas Herren, a FIFA szóvivője.


Az ünnepséget Horst Köhler német államfő nyitotta meg, oldalán Joseph Blatterrel és Franz Beckenbauerrel, a vébé szervezőbizottságának elnökével. (Eredetileg Berlinbe terveztek egy nagy gálát, de a FIFA januárban lemondta a 20 millió eurós rendezvényt, állítólag a stadion gyepét akarta kímélni.)

A rendezők meghívták a még élő világbajnokokat, közülük több mint 150-en el is mentek. Ők gyerekek kezét fogva vonultak be az arénába, köztük a legidősebb, Alcides Ghiggia, az 1950-es világbajnokság győztes uruguay-i góljának a szerzője.

A FIFA Világkupát a háromszoros brazil világbajnok Pelé és a fekete csipkeruhába öltözött Claudia Schiffer topmodell hozta be a stadionba.

Becslések szerint másfél milliárdan nézték tévén az eseményt. Az ünnepség idején AWACS felderítő gépek és német elfogó gépek tartózkodtak a légtérben.  • Bérelnék
  • Bankszámla