Jenei Imre: Az angolok nem éremesélyesek

2006.06.09. 14:47
A magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapitánya, Jenei Imre argentin-brazil döntőt vár a pénteken kezdődő világbajnokságon. A '90-es vb-n a románokat irányító szakvezető az angolokat nem tartja favoritnak, a franciák viszont szerinte odaérhetnek, a németek pedig mindig felzárkóznak. A BEK-győztes edző a magyar futballról úgy formált véleményt, hogy "a gyerek csak nem születik meg".

A hatvankilenc éves Jenei Imre jelenleg a román másodosztály második helyén végző nagyváradi FC Bihor technikai szaktanácsadója, edzéseket is tart, és a csapat célja, hogy az osztályozón kivívja a továbbjutást.

A labdarúgás az élete

"Szatmári Sándor klubelnök felkért erre a feladatra, én pedig örömmel vállaltam, hiszen a labdarúgás az életem" - kezdte az Indexnek a Steaua Bukaresttel 1986-ban BEK-győztes szakvezető.

Napi teendőiről elárulta, hogy nagyon fontosnak tartja a játékosok értékén kezelését, nehogy egy olyan stílust erőltessen rájuk, ami meghaladja a képességeik határát. "Ez is egy szép és komoly feladat" - értékelt.

A végeredményt még hagyná

A világbajnokság esélyeiről szólva kifejtette, mindenképpen nagy harc lesz, és a harcos, keményebb európai stílust fel fogják a dél-amerikaiak, mert sok játékosuk a kontinensen edződik.

"Argentin-brazil döntőt várok, mert ugyan a futball matematika és művészet egyben, és én az utóbbit szeretem. Azt azonban egyelőre ne várják tőlem, hogy a végeredményt is megtippeljem" - mondta.

Eriksson nem találja a csapatát

A németekről úgy vélekedett, annak ellenére képesek a felzárkózásra, hogy eddig keveset mutattak, mert lelkileg és fizikailag egyaránt nagyon erősek. Az angolokat ugyanakkor nem sorolja az éremesélyesek közé, mert Sven-Göran Eriksson pillanatnyilag nem találja a csapatát, Rooney kiesése pedig nagy veszteség. "Nem hiszem, hogy jót tesz, ha előre tudják, edzőcsere lesz az esemény után" - indokolt.

A cseheket gyengébbeknek látja, mint két éve, a hollandokban nem érzi az erőt, az olaszok sok zűrös ügye megzavarhatja a játékosokat, nem biztos, hogy megfelelően tudnak majd koncentrálni.

Zidane-on keresztül szereti a franciákat

"A franciákat szeretem, különösen Zidane-t, nyugodtan mondhatom, hogy rajta keresztül az egész csapatot, de Henry-t is kedvelem. Ha a védelem összeáll, akár még az éremért is számolni kell velük" - állapította meg.

A magyar futball történéseit rendszeresen követi, látta az angolok elleni barátságos meccset, és örömtelinek nevezte, hogy ügyesen passzoltak a játékosok.

Aki jól és okosan passzol, többnyire az nyer

"Ahogy telik az idő, a magyarok is rájönnek arra, hogy ez az alapja a jelenlegi futballnak, kapitányi időszakom alatt jómagam is ezt akartam meghonosítani. Aki jól és okosan passzol, többnyire az nyer. A gyorsaságban még fejlődni kell, és nem árt majd figyelembe venni, hogy gólra játsszák a meccseket" - jegyezte meg.

A Magyarországon eltöltött közel kétéves időszakra nosztalgiával emlékszik, volt néhány jó meccse - Ukrajna, Ausztria, Japán -, a csúnya részét viszont most inkább nem idézte fel. Úgy véli, hogy előbb lépett a hazai futball, de "a gyerek csak nem születik meg."



  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön