Belebukott a bérvitába a togói kapitány

2006.06.10. 13:05
Önként távozik a posztjáról Otto Pfister, a togói futballválogatott szövetségi kapitánya, mert a vezetők nem tudtak megegyezni a játékosokkal a világbajnoki prémiumokról. Az afrikai vb-újonc kedden játssza első meccsét.

"Összetört életem álma. De ebben a helyzetben nem tudok dolgozni. Nem szórakoznak velem többet" - kommentálta döntését Otto Pfister, a togó válogatott szövetségi kapitánya, miután péntek éjjel lemondott posztjáról. A 68 éves német szakember azért távozik, mert az afrikai ország futballvezetői nem tudtak megállapodni a játékosokkal a világbajnoki szereplésért járó prémiumban. Ez azt jelenti, hogy Pfister másodszor bukta el a lehetőséget, hogy egy válogatottat vébén irányítson: 1998-ban kijuttatta a szaúdiakat Franciaországba, majd a torna előtt kirúgták.

Könnyes szemmel

"Amikor elvállaltam a munkát, megígérték, tisztázzák, mit kapnak a játékosok a vébéért. Ez máig nem történt meg. Ezért távozom azonnal. Ez egy professzionális döntés." Pfister június 1-ig adott haladékot a megállapodásra.

A játékosok három edzést is bojkottáltak a rajt előtt, de még reménykednek. "Könnyes szemmel jelentette be nekünk a hírt. Le voltunk taglózva, nem számítottunk erre" - mesélte Thomas Dossévi, aki játékostársai véleményét is megfogalmazva azt mondta, reméli, Pfister megváltoztatja döntését.

Majd meglátjuk

Korábban a nemzetközi szövetségnek (FIFA) az afrikai csapat mellé rendelt szóvivője számolt be arról, hogy Pfister éjszaka tárgyalt Rock Gnassingbével, a togói szövetség vezetőjével, majd két óra tájban benyújtotta lemondását. A hírt Gnassingbe - a korábbi togói diktátor fia, a mostani testvére - megerősítette, szűkszavúan annyit közölve: "elment".

"Otto Pfister Svájcba utazott, segítője Piet Hamberg szintén elhagyta a válogatottat" - vázolta fel a helyzetet Messan Attolou, a togói küldöttség elöljárója. Arra a kérdésre, hogy Mawuena lesz-e a világbajnokságon végig az edző, Attolou úgy reagált: "majd meglátjuk, Pfister nem mondott visszavonhatatlan nemet".

"Sajnálatos, hogy így alakultak a dolgok, ugyanis Pfister jó munkát végzett az együttes élén" - reagált a történtekre a csapatorvos Joachim Schubert.

A játékosok fejenként 155 ezer eurót (40 millió forint) követeltek a világbajnoki szereplésért, ezen felül pedig minden győzelemért plusz 30 ezret, döntetlenért pedig 15 ezret. A nyugat-afrikai ország szövetségének álláspontja szerint az igény eltúlzott volt. Pfister június 10-ig várta a megoldást.

Kedden Korea ellen

Pénteki bejelentés szerint Kodjovi Mawuena, Pfister korábbi pályaedzője veszi át meghatározatlan ideig a csapat irányítását.

A togói csapat a Koreai Köztársaság, Svájc és Franciaország válogatottjával szerepel együtt a G csoportban. Első mérkőzésén az ázsiai alakulattal találkozik kedden.  • Bérelnék
  • Bankszámla