Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ilyen ország nincs II. - Trinidad és Tobago

2006.06.10. 14:33
Dwight Yorke-nak és társainak legalább vébét kéne nyerniük ahhoz, hogy Trinidad és Tobago leghíresebb lakói legyenek. Hiába vannak csak egymillióan, a trinbagóiak már két irodalmi Nobel-díjat is nyertek, meg kitalálták a kalipszózenét és az angol legérthetetlenebb dialektusát.

[A vébé tiszteletére indított sorozatunkban olyan országokkal ismerkedünk, amikről egy-egy játékos nevénél többet nem szoktunk tudni. Lehet, hogy bunkók vagyunk, de az szóljon be először, aki fejből tudja Togo fővárosát (Lomé), vagy Trinidad és Tobago egy főre jutó nemzeti jövedelmét (kapaszkodjanak meg, 16 700 dollár).]

Trinidad és Tobago
Forrás: Wikipedia.org
A Karib-tengeri ország két nagyobb és 19 kisebb szigeten terül el
Területe: 5128 km2
Népesség: 1 065 842 fő
Várható élethosz: 66.76 év
Nemzetiségi összetétel: 40% indiai, 37.5% afrikai 20.5 százalék kreol (eurotrinidadi, sinotrinidadi és szír/libanoni-trinidadi)
Vásárlóerő-paritáson számolt GDP: 18.01 milliárd dollár
Egy főre jutó GDP: 16 700 dollár
Munkanélküliség: 8%
Államadóság: a GDP 41.4%

Trinidad és Tobagónál kisebb lakosságú ország eddig még nem jutott ki a vébére. A trinidadiak, vagy a tobagóiak, vagy Trinidad és Tobagó állampolgárai, vagy nemhivatalosan a trinik, illetve a trinbagóiak 1 065 842-en élnek a két nagyobb és 19 kisebb szigetből álló, mindössze 5128 km2-es, Magyarországnál húszszor kisebb országban.

Nem volt népszerű

Trinidadon már hétezer éve is éltek emberek, így ez a legrégebb óta lakott karibi sziget. Az európaikat már nepoya, suppoya és yao indiánok fogadták. Trinidadot - amit az indiánok Kairinak vagy Ierének neveztek, ami vagy azt jelenti, hogy A kolibri országa, vagy azt, hogy sziget - Kolombusz Kristóf nevezte el 1498-ban, jobb ötlet híján a Szentháromságról. Kolombusz - az amúgy szebb - Tobagón nem kötött ki, de azért elnevezte Bella Formának, amin a helyiek jót röhögtek, majd deriváltak maguknak egy nevet a dohányból.

Kolombusz felfedezése után a spanyolok akarták kolonizálni a szigetet, de jelentkezők hiányában kénytelenek voltak bármilyen arra járó római katolikusnak letelepedési engedélyt adni. A karibi szigetvilágban szinte egyedülálló módon így szinte senki sem beszél spanyolul - 2003-ban 1500 spanyolul tudót találtak az országban, amikor kitalálták, hogy a spanyol legyen az angol után a második nyelv. Ezzel szemben az angol helyben beszélt változatát jelentősen befolyásolja a francia-kreol, ami igazából a helyiek nyelve lenne, ha a brit birodalom a napóleoni háborúk idején nem szerzi meg az országot.


V. S. Naipaul

Betámadt az iszlám

Trinidad a II. világháború után kezdett függetlenedni a brit birodalomtól. Előbb 1958-ban Nyugat-Indiai Szövetség néven próbáltak államot alapítani, de Jamaika kiszállt a buliból, így 1962-ben végül Trinidad és Tobagó néven függetlenedtek, 1976-ban pedig köztársasági államformára váltottak. Az ország a brit modellt követő kétpárti demokrácia, és attól eltekintve, hogy 1994-ben Jaszin Abu Bakr vezetésével 114 iszlám szélsőséges csaknem elfoglalta, békésen éldegél.

Trinidad egykor, mint a legtöbb gyarmat, nyersanyagtermelésből élt. Karrierjét nádcukor-kolóniaként kezdte, majd kakaóra váltott, ám a nagy gazdasági világválság és egy gombafertőzés diverzifikálásra kényszerítette. Jó érzékkel a petrokémiai iparban találták meg a jövő garanciáját, ezért az ország karibi viszonylatban mesésen gazdag, az egy főre jutó GDP 16 700 dollár. A petrokémiai ipar persze hazavágta a turizmust, a Karib-tengeri szigetek közül szinte egyedüliként nem a láblógató gazdagokból élnek a helyiek - kivéve a tobagóiakat, akik kevesen vannak, meg a szigetük is szép.


Derek Walcott

Kultúrnépség

A nem túl viharos, de sok országgal kapcsolatos koloniális múlt leginkább az ország etnikai összetételén és kultúráján látszik. A brit uralom idején indiaiak tömegei gondolták úgy, hogy ideje kijavítani Kolombusz történelmi tévedését, amikor azt hitte, hogy Indiába érkezett. Ha most járna arra a neves utazó, 40 százalékban valóban indiaiakkal találkozna. Alig egy százalékkal vannak kevesebben az Afrikából behurcolt feketék, a maradékon pedig európaiak (franciák, portugálok, németek, angolok), kínaiak, illetve viszonylag nagy számú szíriai és libanoni osztozik.

Az etnikai kavarodás sajátos kultúrát szült. Trinidadon a hivatalos nyelv az angol, de Shakespeare zavarba jönne Port-of-Spainben. A helyi nyelvváltozatba elég sok bhojpuri/hindi nyelvi elem keveredet, de nagy hatása volt a francia-kreolnak is. Tobagón az angol kreol dialektusa az uralkodó. A nyelvi keveredés a zenére is kihatott, Trinidad (és Tobagó) a kalipszó, a fémdobos karibi zenei stílus szülőhelye.


Dwight Yorke

Az ország eddigi kiemelkedő teljesítményei is a kultúrához kötődnek, az egymillió lakosra jutó két irodalmi Nobel-díjas valószínűleg világrekord. (Az indotrinidadi V. S. Naipaul mellett az afrotrinidadi Derek Walcott kapta meg az elismerést). A legnagyobb sztár mégis Peter Minshall, aki tömegeseményeket rendez, többek között ő rendezte az 1992-es barcelonai, az 1996-os atlantai, illetve a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiák megnyitóját, ahogy az 1994-es futballvébéjét is.

Minshall a 2002-es megnyitóért Emmy-díjat kapott. Azért az valószínűnek tűnik, hogy a kiöregedett Dwight Yorke fémjelezte válogatott nem fogja veszélyeztetni hírnevét.