Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tornatanár a nap hülyebírója

2006.06.11. 00:16
A szombatot Trinidad és Tobago nyerte a futball-világbajnokságon, a betliző svéd válogatottból csak a sérült kapust díjaztuk, a megvert Elefántcsontpartból Drogba kapott címet. És ki lett a legjobb góllövő? Naná, hogy Saviola. A nap izéi.

Svédország - Trinidad és Tobago 0-0

A nap embere: Shaka Hislop (Trinidad és Tobago, West Ham United)
Trinidad és Tobago kapusa - egy kivételtől eltekintve - igazán nagy bravúrt nem mutatott be, viszont mindig ott volt, ahol kellett. A svédek ellen szombaton ez elég volt.

A nap gólja lehetett volna: Cornell Glen (Trinidad és Tobago, Los Angeles Galaxy)
Leo Beenhakker bátorságát dicséri, hogy csatár helyett csatárt küldött be akkor is, amikor egy kiállítás után már csak tíz Trinidad és Tobagó-i játékos volt a pályán. Glen, a cserecsatár nem illetődött meg, és a tizenhatos sarkáról dörgő kapufát lőtt.

A nap nyertese: Trinidad és Tobago
Az egymilliós karibi szigetország akár tovább is juthat csoportjából, ha az eléggé harmatos Paraguayt legyőzi. A svédek elleni mérkőzés felén tíz emberrel harcolták ki a döntetlent. A csoda nem jöhetett volna létre a csapat legerősebb tagja, a szövetségi kapitány Leo Beenhakker nélkül.

És Ön szerint ki volt a nap embere?

 • 251
  Igen, Hislop
 • 238
  Drogba (IVO)
 • 61
  Riquelme (ARG)
 • 26
  Yorke (T&T)
 • 24
  Crouch (ENG)
 • 22
  Saviola (ARG)
A nap maródija: Andreas Isaksson (Svédország, Rennes)
A svédek 39-szeres válogatott kapusa a mérkőzés előtt sérült meg, így a mindössze kétszeres válogatott Shaaban állt a kapuba. Gólt nem kapott, de ettől aligha boldog, hiszen elől játszó csapattársai sem találtak Trinidad és Tobago kapujába.

Anglia - Paraguay 1-0

A nap magyarja: Stewart Downing (Anglia, Middlesbrough)
A csereként pályára lépő középpályás inkább elvett, mint hozzátett csapata játékához. Nem tudunk másra gondolni: Steve McClaren, az angol válogatott másodedzője, leendő szövetségi kapitánya, a Middlesbrough volt edzője könyörögte be játékosát a csapatba. Reménytelen szélsőjátékát látva a mélyponton lévő Dombi Tiborra emlékeztetett. Mentségére legyen mondva, hogy a lecserélt Michael Owen is szürkén játszott.

A nap párharca: Peter Crouch (Anglia, Liverpool) és Julio César Cáceres (Paraguay, River Plate)
A 202 centiméterre nőtt angol csatár sorra lőtte a gólokat a felkészülési mérkőzéseken. A vékonyka paraguayi csapatból a Crouch-nál 21 centivel kisebb, de két kilóval nehezebb Cáceresnek jutott a hálátlan feladat: megakadályozni az óriást a góllövésben. A feladatot Cáceres megoldotta, de az óriást is dicséret illeti: birkózásával helyet csinált társainak, akik a kínálkozó lehetőséggel nem éltek.

A nap lúzere: Justo Villar (Paraguay, Newell's Old Boy)
A paraguayi kapus már a mérkőzés harmadik percében gólt kapott, ráadásul csapattársa talált a hálójába. Újabb négy perc után könnyen lehet, hogy véget is ért neki a világbajnokság. Egy mentés után megsérült, helyén Bobadilla játszott.

A nap hülyebírója: Marco Rodriguez (Mexikó, Anglia-Paraguay)
A vastagon zselézett hajú mexikói igazán durva, a mérkőzést befolyásoló hibát nem követett el, csupán szétfújta az angol-paraguayit. Peter Crouchot valamiért ki nem állhatta, mert neki adott sárgát, miközben fürtökben lógtak rajta a kis dél-amerikaiak. Innen üzenjük neki, hogy nem szeretnénk diákok lenni abban az iskolában, ahol civil foglalkozását, a tornatanárságot űzi.

Argentína - Elefántcsontpart 2-1

A nap elefántja: Didier Drogba (Elefántcsontpart, Chelsea)
Egyedül küzdött az argentin védők rengetegében. Társai őt keresték labdával, és jórészt egyedül teremtette gólhelyzetek sokaságát. Csapattársai közül Aruna Dindané, Bakary Koné és - a mérkőzés elején - Kanga Akalé nőtt fel hozzá. Ezzel együtt nem túlzás így jelezni az eredményt: Argentína-Drogba 2-1.

A nap gólja: Javier Saviola (Argentína, Sevilla)
A szombati három mérkőzésen mindössze négy gól született. Az angol-paraguayi öngól eleve kiesett (bár láttunk már olyan öngólt, amely a nap gólja lehetett volna), így már csak az argentinok mérkőzéséről szemezgethettünk. Nekünk a Juan Román Riquelme passza után született Saviola-gól tetszett a legjobban. A Sevilla csatára a lesre játszó védők között ugrott ki, és lőtt a hálóba.

A nap meg nem adott gólja: Roberto Ayala (Argentína, Valencia)
Még nem lőtt gólt Argentína, amikor Ayala hét méterről fejelt az elefántcsontparti kapura. Tizié kezéből kipördült az erős fejes. A lassítás alapján az afrikai kapus úgy fogta meg és húzta vissza a labdát, hogy az teljes terjedelmével a gólvonalon túl volt. A belga bíró továbbot intett, majd az argentinok - biztos, ami biztos - gyorsan szereztek két olyan, amibe már nem lehetett belekötni.