Ilyen ország nincs III. - Szerbia-Montenegró

2006.06.11. 12:04
Amikor június 11-én Lipcsében felcsendülnek a szerb-montenegrói himnusz dallamai, valószínűleg szerbek és montenegróiak milliói kapnak röhögőgörcsöt. Az ország ugyanis pár nappal a vébé előtt megszűnt. Olyan lesz, mint amikor 1994 karácsonyán az Argentínában turnézó kisjugoszláv válogatottat a titói himnusz köszöntötte. Kiválik-e a montenegrói kapus a közös csapatból?

[A vébé tiszteletére indított sorozatunkban olyan országokkal ismerkedünk, amikről egy-egy játékos nevénél többet nem szoktunk tudni. Lehet, hogy bunkók vagyunk, de az szóljon be először, aki fejből tudja Togo fővárosát (Lomé), vagy Trinidad és Tobago egy főre jutó nemzeti jövedelmét (kapaszkodjanak meg, 16 700 dollár).]

Szerbia-Montenegro
Forrás: GoogleMaps

A Balkán-félszigeten található ország Magyarországgal is szomszédos
Területe: 102 350 km2 (ebből Montenegro 13 812 km2)
Népesség: 10 832 545 fő (ebből 620 145-en montenegróiak)
Várható élethossz: 74.95 év
Nemzetiségi összetétel: 62.6% szerb, 16.5% albán, 5% montenegrói, 3.3% magyar, 12,6% egyéb (horvát, szlovák, roma, muszlim, vlach, szeldzsuk török)
Vásárlóerő-paritáson számolt GDP: 43,56 milliárd dollár
Egy főre jutó GDP: 5000 dollár (Montenegróban 3100 dollár)
Munkanélküliség: 31,6%
Államadóság: a GDP 53,1%

Haha, ilyen ország tényleg nincs! Kedves olvasóink, a focivébék történetében először vasárnap egy már nem létező ország válogatottja léphet pályára. A Szerbia-Montenegró néven három és fél évig létezett tákolmány júniusban hivatalosan is alkotóelemeire hullott. A himnuszrajongóknak még legalább három alkalmuk lesz rácsodálkozni a szerb-montenegrói himnuszra, utána pedig jó időre búcsút vehetnek a montenegrói futballistáktól.

Kényszerszülött

De mi is volt Szerbia-Montenegró? A történetből csak a leglényegibb részeket kiemelve: 1992-ben Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia kivállása után a maradák két jugoszláv tagköztársaság, Szerbia és Montenegró Jugoszláv Szövetségi Köztársaság néven hozott létre államalakulatot, de ezt az ENSZ nem ismerte el a szétesett Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság utódjaként, sőt, a boszniai háborúban játszott tevékeny szerepe miatt még jól fel is függesztette. Tíz éves történelme alatt sújtották szankciókkal, bombázták NATO-gépekről, tevékeny titkosszolgálati közreműködéssel megbuktatták diktátorát, átélte a világtörténelem egyik legnagyobb hiperinflációját és hat éve gyakorlatilag teljesen működésképtelenné vált.


Albert Nagy, a magyar

Montenegró elnöke, Milo Dukanovic ugyanis már Milosevic uralma alól kiszervezte alapvetően cigarettacsempészetből és a remények szerint a jövőben főként turizmusból élő országát. 2002-ben, amikor már biztosnak tűnt Montenegró különválása, a határok átrajzolgatására érzékeny Európai Unió bábáskodása mellett jött létre a nevében államszövetség Szerbia és Montenegró között. Az országnak nem volt közös fővárosa, és gyakorlatilag nem voltak közös intézményei sem, így nem meglepő, hogy Dukanovicék a szerződésben megszabott három éves határidő lejártakor gyorsan megszavaztatták országuk lakóival a függetlenséget, majd június 4-én, öt nappal a vébé előtt hivatalosan is kikiáltották függetlenségüket.

Szerb dominancia

Szerbia-Montenegró rövid történelme nem adott lehetőséget hősgyártásra, az előző korok hőseit pedig most nem sorolnánk fel - ha az ENSZ nem ismeri el jogfolytonosnak az országot, miért tennénk mi másként.


Dragoslav Jevric, a montenegrói

Az ország kettéválása a montenegrói futballt érinti keményebben - a szerb-montenegrói válogatottban ugyanannyi magyar és montengerói játszik, egy-egy (Dragoslav Jevric kapus és Nagy Albert). A csapatban játszik még egy szerbiai horvát (Zvonimir Vukic), két horvátországi és három boszniai szerb, a többiek mind szerbiai szerbek. Kiváncsian várjuk, ahogy Jevric kapus deklarálja függetlenségét, vagy ahogy Vukic, Nagy és a szintén vajdasági Duljaj autonómiát követel a vegyes lakosságú, a szerbiaitól eltérő kultúrájú és szocializációjú tartománynak.

De leginkább örülönk, hogy a szemünk előtt zajlik a történelem.  • Hírek
  • Támogatások