Felhagy robottáncával az angol pálcikaember

2006.06.13. 13:48
Nem folytatja különleges gólörömét az angol válogatott 202 centi magas csatára, Peter Crouch. A liverpooli csatár az elmúlt hetekben őrületbe kergette az angol szurkolókat, azzal, ahogyan robot módjára ünnepelte válogatottbeli góljait.

Két hétig Peter Crouch robottáncával volt tele az angol bulvársajtó, de a langaléta csatár most fel akar hagyni egyéni gólörömével.

Crouchy jött és hengerelt

"Van egy selejtes csatárunk, akit senki nem kedvel, az a Peter Crouch" - magyarázta két héttel ezelőtt a manchesteri buszpályaudvar pénztárosa, amikor rájött, hogy az esti angol-magyar válogatott mérkőzésre készülök. A sajtó és a közvélemény korábban ugyanígy értetlenkedett a vézna csatár válogatottbeli szerepeltetésén. Aztán a leszólt liverpooli beállt és 16 méterről lőtt egy nagy gólt Király Gábornak.

Ami utána jött, kis túlzással, megjósolhatatlan reakciókat váltott ki. "Crouchy" megállt az ünneplő játékostársak között és elképesztő mozgással robottáncba kezdett. Nem csak kezét mozgatta, de forgásba is kezdett.


Klikk a képre!

A mozdulatsornak előzménye is volt: néhány nappal korábban David Beckham vb-buliján technozenére táncolt, amiről felvétel is készült. Akkor hasonló látványt nyújtott, de hisztériát még nem váltott ki.

Robokop

A bulvárlapok azonnal lecsaptak a gólörömre: a tabloidok címlapjain a 3-1-es eredmény másodrangú volt, Crouch tánca mindent vitt. "Póznatáncos", írta a The Sun, "Csináld te is a Crouch-ot", állt az Expressben. A Sun még a folyamatot jelző nyilakkal is illusztrálta a táncot. Rögtön megszületett a kifejezés: Robokop, ami arra a bonyolult szójátékra épül, hogy Robocop, robotzsaru szót összeillesztjük a koppal, vagyis a liverpooli szurkolók egyik csoportjának nevével.

A drukkerek is megőrültek

A szurkolók is ráharaptak a táncra: ellepték az internetet a vicces és kevésbé vicces utánzók felvételei. Találtunk viszont egy egészen jó remixet is. De már pólóra, sőt bögrére és gyerekelőkére is felkerült Crouch mozdulata.

Ingyen órákat kaphat

De nemcsak a tabloidok kapták fel, de még a komoly The Times sem mehetett el a jelenség mellett. Táncszakértőkkel kommentáltatták meg a táncot, sőt. "Ez hisztérikus. Én legfeljebb ötre pontoznám - tízből. Úgy néz ki, mintha a "kezdők kézikönyve robotokhoz'-ból lépett volna ki. Nem volt reménytelen" - elemzett Arlene Phillips, a BBC táncos vetélkedőjének zsűritagja. A királyi táncakadémia meg ingyen órákat ajánlott fel neki.

Komolyra vette a figurát

A vébé negyedik napján azonban sokkoló bejelentést tett Peter Crouch: abbahagyja az ünneplést. Az angolok első vb-meccsén kezdőként szerepelt, de gólt nem szerző csatár komolykodásba kezdett.

"Most nem a robottáncról szólnak a dolgok. Hanem góllövésről, a meccsek megnyeréséről. Ez mindenki számára fontos időszak. Ez most komoly dolog. De lehet, hogy mindannyian így fogunk táncolni, ha megnyerjük a vébét. A legfontosabb dolog, most hogy a meccsek megnyerésére koncentráljunk. A srácok szeretnék, ha folytatnám ezt a fajta ünneplést, de én nem vagyok biztos benne."

A kispadra szorulhat

Crouch esélyeit rontja, hogy úgy tűnik, a felépülőben lévő Wayne Rooney visszatérhet már a csoportkörben is. Márpedig ez azt jelentené, hogy valószínűleg Michael Owen maradna a kezdőben, a liverpooli pedig a cserepadra szirulna.  • Tippek
  • Személyi kölcsön