Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Ghánai volt a nap bunkója

2006.06.13. 01:14
A három hétfői mérkőzésen kilenc gól született. A csehek révén megszületett a futball-világbajnokság első kiütéses győzelme, és valószínűleg kevés olyan ellenszenves csapatot láthatunk már, mint a ghánai. Jót tesz a vb színvonalának Verebes József szakkommentári munkássága.

Ausztrália - Japán 3-1

A nap lepkeváltása: Mark Schwarzer (Ausztrália, Middlesbrough), Kavagucsi Josikacu (Japán, Jubilo Iwata)
A potyagólok sorát Mark Schwarzer nyitotta. Nakamura beívelésénél megzavarta, hogy a 16-oson belül lehetnek japán játékosok. Rossz ütemben mozdult a labdára, amelyre fel sem ugrott, így érintés nélkül a hálóba hullott. Az ausztrálok szerencséjére Kavagucsi sem volt a helyzet magaslatán, neki is egy beadással gyűlt meg a baja. Pedig előtte háromszor is góltól mentette meg csapatát.

A nap embere: Tim Cahill (Ausztrália, Everton)
Az 52. percben cserélte őt be az ausztrál kapitány (róla mindjárt lesz szó) és a bizalmat két góllal hálálta meg. Lehetett volna a nap cseréje is, de annál többet tett a sokáig kilátástalan helyzetben küzdő, a 84. percben még vesztésre álló Ausztrália sikeréért.

A nap szövetségi kapitánya: Guus Hiddink (Ausztrália)
A holland edző sorrendben harmadik világbajnokságán kezd győzelemmel. 1998-ban Hollandiával Dél-Koreát verte 5-0-ra, 2002-ben már Dél-Koreával nyert Lengyelország ellen 2-0-ra. (A logikai lánc itt magszakadt, mivel most nem lengyel kapitánynak szerződött.) Ami fontosabb: mindkét csapattal elődöntőt játszott, végül negyedik lett. Most azzal vívta ki a nap kapitánya címet, hogy két cseréje lőtte csapata mindhárom gólját. Valami azt súgja, hogy érdemes lesz figyelni Ausztráliára ezen a világbajnokságon.

A nap mondása: Verebes József (Magyarország)

És Ön szerint ki volt a nap embere?

 • 921
  Rosicky (cseh)
 • 296
  Pimpong (ghánai)
 • 201
  Szerintem is Cahill
 • 104
  Pirlo (olasz)
 • 97
  Iaquinta (olasz)
 • 66
  Koller (cseh)
A szakkommentátor egyre magasabb színvonalon teljesít, már másodszorra kerül be napi összefoglalónkba. Most a japán-ausztrál meccs után veregette magát verbálisan vállon: "Nekem általában jó megérzéseim vannak, hogy milyen lesz egy meccs. Azt hiszem, ma megdicsérhetem magam."

A nap érthetetlen cseréje: Moniwa helyett Oguro (Japán, aki bemutatta: Zico, brazil)
Japán már hátrányban volt, amikor egy perc letelt a kijelölt háromperces hosszabbításból. A brazil kapitány, a korábbi világklasszis Zico merész húzásra sznta el magát: behozott egy csatárt a csereként bejött Moniwa helyére. Sokat nem lendített csapatán, ugyanis John Alioisi ugyanis megszerezte az ausztrálok harmadik gólját.

Csehország - Egyesült Államok 3-0

A nap nyertese: Csehország
Emlékezzenek csak: amelyik esélyes csapat ezen a világbajnokságon a mérkőzés elején vezetést szerzett, az gyorsan leállt és kihúzta egy unalmas 1-0-val. Anglia Paraguay, Portugália Angola ellen ringatta mély álomba a világot a 4. perc után. A cseheket nem ilyen fából faragták, ők mentek az újabb gólokért, és még az sem zavarta meg őket a kelleténél jobban, hogy Jan Koller, az első góljuk szerzője súlyosan megsérült.

A nap vesztese: Jan Koller (Csehország, Monaco)
A Dortmund egykori csatára ugyanúgy 202 centiméterre nőtt, mint az angol Peter Crouch vagy a szerb Nikola Zsigics, csakhogy ő gólt is fejelt. A félidő vége felé szinte reménytelen helyzetben startolt egy labdára (hiába, ilyenek a csehek), amikor a combjához kapott. Mint kiderült, súlyos izomsérülést szenvedett, lehet, hogy már nem léphet pályára a vb-n. Hacsak nem jut nagyon-nagyon messzire a cseh válogatott.

A nap gólja: Tomás Rosicky (Csehország, Arsenal)
Nem hiába igazolta le az Arsenal a Dortmund volt futballistáját néhány héttel ezelőtt. Ha nincs Cahill, akkor ő a nap embere, így viszont első gólját díjazzuk. Harminc méterről lőtt bombagólt Kasey Kellernek. (Volt neki még egy bombája, az kapufa lett, meg egy finom emelése, abból újabb gól született.)

A nap NB II-ese: Karel Poborsky (Csehország, Ceske Budejovice)
A Manchester Unitedet, a Benficát és a Laziót is megjárt középpályás 2005-ben visszatért gyökereihez, a Ceske Budejovice második ligás csapatához. Középpályást és társtulajdonost játszik, csapatát visszavezette az első ligába. Előbbi minőségében nyolc góllal és nyolc gólpasszal járult hozzá az ezüstéremhez. Hogy nem lehet alacsony a színvonal a cseh NB II-ben, azt bizonyítja, hogy 116. válogatott mérkőzésén is remekül mozgatta a jobbszélt.

A nap feketéje: Edward Johnson (Egyesült Államok, Kansas City)
Hétfőn csak egy fekete afrikai csapat lépett pályára, a nap színese mégis az amerikai csapatból került ki. Edward Johnson csereként lépett pályára és mindent megtett azért, hogy a nap cseréje legyen. Egymás után háromszor harcolt ki helyzetet, és nem sok választotta el attól, hogy lehetőségeiből egyet-kettőt kihasználjon. (Bevalljuk, ebben a kategóriában azért hirdettünk győztest, hogy senki ne vádolhasson minket rasszizmussal, az okokat lásd lentebb.)

Olaszország - Ghána 2-0

A nap felesleges csapata: Ghána
Minden további magyarázat helyett szakkommentárunkat idézzük: "Mindenki jól jár, ha az afrikai csapatok - mindenek előtt Ghána - gyorsan kiesnek erről a világbajnokságról. Útjukat sajgó vádlik, dagadt bokák, csaló bírók jelzik."

A nap bunkója: Samuel Osei Kuffour (Ghána, AS Roma)
Az olasz-ghánai meccs 76. percében egy olasz akció lesen halt el, ennek ellenére Kuffour rácsúszott Iaquinta lábára, akit hordágyon kellett levinni. A bunkóságért nem járt egy sárga lap sem, vagyis ha valaki sípszó után öli meg ellenfelét, akkor ezek szerint a FIFA hivatalos szabálykönyve szerint nem jár érte büntetés.

A nap cseréje: Vincenzo Iaquinta (Olaszország, Udinese)
Első gólját szerezte az olasz válogatottban a cserecsatár. Ő az a játékos, aki első olasz bajnokiján éppúgy betalált, mint az első Bajnokok Ligája-meccsén. Úgy látszik, neki bejönnek az elsők.