Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nyíregyháza lökte a világhírnév felé Sevcsenkót

2006.06.13. 15:09
Nyíregyházi városi legenda, hogy a Dinamo Kijev 16 éves ifijeként Andrij Sevcsenko a városban edzőtáborozott. Az aranylabdás csatárt a nyíregyházi szakmai vezetés megtekintette, de úgy találták, nem éri el az NB1-es szintet. Andrij állítólag még Debrecenben és Akasztón próbálkozott, de mindhiába. A szereplők emlékeznek.

Szerdán játssza történelme első világbajnoki mérkőzését Ukrajna. Az egykori szovjet tagköztársaságban hihetetlen érdeklődés övezi a Spanyolország elleni találkozót, az Ukrán Labdarúgó Szövetséghez előzetesen közel egymillió jegyigénylés érkezett. A szurkolók minimum nyolcaddöntőbe várják a csapatot, Ukrajna hurráoptimista hangulatban várja a bemutatkozó meccset.

Bizakodásukat elsősorban a világ egyik legjobb csatárának tartott Andrij Sevcsenkora alapozzák, pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy a vb előtt az AC Milanból a Chelsea-hez szerződő világsztár pályája már fiatal korában megrekedjen. De az ukránok szerencséjére 1992-ben a Nyíregyháza nem igazolta le az akkor tizenhat éves Sevcsenkot, aki így nem bontakozhatott ki a magyar bajnokságban. Pedig majdnem.

A Dinamo Kijev ifistái akkor már évek óta eljártak téli edzőtáborozni, az - egykor a jobb magyarországi pályák között számon tartott - 20 ezres nyíregyházi stadionba. Pontosabban annak salakos edzőpályájára, ami a kijevieknek télen a legközelebbi száraz, azaz használható pálya volt.

Az első- és másodosztály között rendszeresen ingázó Nyíregyházi Spartacus ebben az évben éppen feljutott, a kárpátaljai edző, Sándor István vezetésével. A kijevi ifiket szintén egy kárpátaljai magyar, Komán Mihály edzette.

Sevcsenko korához képest nyurga, vékony focista volt, aki a visszaemlékezések szerint megbízhatóan játszott, de technikája nem tűnt különlegesnek. Sevcsenko csak azzal tűnt ki, hogy korosztályában a többieknél visszahúzódóbb volt, legalábbis a nyíregyháziak emlékezetében.

"Az ifik között rengeteg tehetséges focista volt, elképzelhető, hogy közöttük Andrij Sevcsenko is játszott" - mondta az Indexnek Neumann Gábor, a NYFC akkori ügyvezető elnöke, aki ma is elborzad annak hallatán, hogy a városi legenda neki tulajdonítja, hogy egy ekkora tehetséget nem vett észre. Ő ezt az emléket legszívesebben kollektíve törölné.

"Minden edzésükön a pálya szélén támasztottam a korlátot" - emlékezett vissza Neumann, aki szerint az ukránok már akkor elképesztő tudományossággal fejlesztették a gyerekeket. Neumann szerint az ukrán fiatalok között 6-7 Sevcsenko képességű játékos is focizott, közülük nem nagyon tűnt ki a későbbi aranylabdás, a világ egyik legjobb góllövőjének tartott csatár.

Sevcsenko magyarországi karrierjét nehéz nyomon követni, de Nyíregyházán úgy tudják, később a Dinamo Debrecenbe is megpróbálta eladni, de nekik se kellett.

A Nyíregyháza azonban így sem maradt ukrán játékos nélkül. Az ukrán szövetség akkori elnöke Borisz Derkácsot adta el a csapatnak, aki rövid nyíregyházi kitérő után, Budapestre került és feladta profi sportpályafutását. A BRFK nem sokkal később körözést adott ki ellene, miután a fővárosban lövöldözésbe keveredett.