Ronaldo volt a nap magyarja

2006.06.14. 01:07
Ha nem volt ideje megnézni a keddi mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi.

Dél-Korea - Togo 2-1


Poll a kártyákkal bűvészkedik (Fotók: AFP)
A nap bírói mutatványa: Graham Poll (Anglia, Dél-Korea - Togo)
A főállású játékvezető egészen egyénien mutatta fel a lapokat. A togói Abolónak volt már egy sárgája, amikor a 49. percben lemészárolta a koreai Pak Dzsiszungot. Poll először a piros lapot mutatta fel, és amikor szegény afrikai azt hitte, hogy vége a megaláztatásának, kapott gyorsan egy sárgát is. A sárgával nem lehet ütni a pirosat, így is, úgy is, idő előtti zuhanyozás lett a vége.

A nap mellényúlása: Kossi Agassa (Togo, Metz)
Lehet, hogy a koreai Ri Csanszu a dél-koreai Beckham - ahogyan hirdetik róla Szöulban -, a pontrúgásokból mégis kevesebbet tud angol társánál, többek között ezért nem nevezzük Beckhamet az angol Ri Csanszunak. Az egyenlítő gólt eredményező szabadrúgását szépen ellőtte a sorfal fölött, a lövést azonban még egy tartalék másodosztályú kapusnak is védeni illett volna. Egy biztos: Agassa nem a togói Cech.

Ki volt a nap embere?

A nap nyertese: Dél-Korea
A futballközvélemény a 2002-es világbajnokság óta ferde szemmel néz a dél-koreai csapatra. Az enyhébb megfogalmazás szerint bírói támogatásban részesültek a négy közé jutott házigazdák, durvábban: bírói csalássorozat nélkül nem ejthették volna ki Spanyolországot és Olaszországot. A mai nap nyertesének mégis kénytelenek voltunk őket választani, hiszen lépéselőnybe kerültek azzal, hogy a G-csoport másik két tagja döntetlent játszott egymással. A brazilok győzelme Horvátország ellen pedig kötelező volt.

Franciaország - Svájc 0-0

A nap kapufája: Tranquillo Barnetta (Svájc, Leverkusen)
A francia óriásokat a szerencse is segítette a svájci törpék ellen. Az első félidőben a francia védők döbbenten nézték Fabien Barthez kapussal, ahogy a leverkuseni Tranquillo Barnetta beadásszerű szabadrúgásába két svájci is megpróbált belepiszkálni, de a labda a kapufáról visszapattant a mezőnybe. (A jelenet emlékeztetett Japán góljára az ausztrálok ellen, igaz, a kapus ott nagyot hibázott, itt viszont Lilian Thuram vétette el a lestaktikát.)

A nap rossz passza: Franck Ribery (Franciaország, Marseille)
Talán egész másképp alakul ez a francia-svájci meccs, ha a 39. percben a száz százalékos helyzetbe került Ribery nem passzolja rossz ütemben a labdát a középen érkező Henrynak. Ha gól, akkor mindenki Riberyt dicséri az önzetlenségéért, így viszont az ügyetlensége marad meg a kollektív futballemlékezetben. A rossz passz utáni pillanatok miatt ráadásul a jobb sorsra érdemes Valentyin Ivanov is bekerült a nap izéibe. Nézzék csak:

A nap bírói tévedése: Valentyin Ivanov (Oroszország, Franciaország - Svájc)
Már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy hét sárga lapot osztott ki ezen a barátságos mérkőzésen. A nap tévedése mégsem ez volt, hanem egy meg nem adott tizenegyes Franciaország javára. Ribery előbb említett rossz passza után Thierry Henry mégis lőni tudott, a labda azonban Patrick Müller kezén lassult le. Müller mozdulata nem volt olyan látványos, mint Szabó Gyuláé az 1989-es Szeol-Vasas osztályozón (a szegedi hátvéd röplabdás mozdulattal ütötte el a labdát a 16-oson belül, Szabadi az utolsó percen megítélt 11-est belőtte, a Vasas ezzel megmenekült a kieséstől, legalábbis akkor), de kezezés volt. Ivanov amúgy, derül ki a világbajnokság honlapjáról, a zene mellett a röplabdázásért rajong.


Barthez a nappal viaskodik
A nap szerencsés flótása: Fabien Barthez (Franciaország, Marseille)
Annyiban pechje volt a francia kapusnak, hogy a második félidőben a szemébe sütött a lemenő germán nap. Barnetta beadását a furcsanevű lille-i Gygax fejelhette volna be közvetlen közelről, mivel Barthez az éles napfénytől nem nagyon tudott mit kezdeni a beíveléssel, de szerencséje volt, a fejest nagy üggyel-bajjal védeni tudta. Igazolta ezzel Raymond Domenech döntését; a kapitányt sokan bírálták azért, hogy nem a bajnok Lyon kapusát, Gregory Coupet-t állította a kapuba.

A nap Maradonája: Alexander Frei (Svájc, Rennes)
A kis Frei Sanyika nem töltötte még be hetedik életévét, amikor Diego Maradona bácsi az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében kézzel szerzett vezetést Anglia ellen. Az érett Frei most ezt a mozdulatot akarta utánozni, de balul sült el a kísérlete. Egyrészt a mögötte vetődő Johan Djourou valószínűleg gólba tuszkolja a labdát. Másrészt a kezezése nem ment be a kapuba. Harmadrészt Valentyin Ivanov lefülelte a turpisságot és sárga lappal jutalmazta. (Nem lehetett könnyű döntés a röplabda szerelmesétől.) Frei az angoloknak lőtt második Maradona-gólt nem próbálta meg utánozni. Tudják, ez volt az a találat, amelyik félpályás cselsorozat végén született.

Brazília - Horvátország 1-0

A nap embere: Kaka (Brazília, AC Milan)
Kedden egyik mérkőzésen sem volt igazán nagy egyéni teljesítmény. A játékosok értékelésében egy embernek tudtunk hetes osztályzatot adni, az alapjáraton ketyegő brazilok legjobbjának, Kakának (Word: "Ilyen szót nem illik papírra - képernyőre - vetni"). Védhetetlen gólja mellett a jobbhátvéd posztján is feltűnt, néha önzőzött ugyan, de hát próbálna meg egy kutyaütő önzőzni a horvátok ellen.

A nap protekciósa: Niko Kranjcar (Horvátország, Hajduk Split)
Már eddig is meglepődtünk azokon a híreken, hogy a legnagyobb európai klubokkal hozzák hírbe a horvátok huszonegy éves üdvöskéjét, aki ennek ellenére még mindig a gyengécske Hajduk Split futballistája. Nyilván lecserélték volna - vagy a kezdőcsapatba sem jelölik -, ha nem édesapja lenne Horvátország szövetségi kapitánya. Csak azért nem ő lett a nap magyarja, mert volt, aki még nála is rosszabbul játszott.


Bácsi Sanyi, lőj egy gólt!
A nap magyarja: Ronaldo (Brazília, Real Madrid)
Egy lövésre futotta 70 perc alatt, ennyi időt töltött a pályán. Ilyen produkció után Szabics Imrét jóval hamarabb lecseréli Bozsik kapitány. Ronaldo pocija a leszálló ágban lévő Bácsi Sanyiét idézi, nem tudni, hogyan lesz ebből vb-gólkirályság, amit Ronaldinho - nyilván valami terápiás kezelés részeként - megelőlegezett játékostársának. A múltból nem lehet megélni, mert rámehet a világbajnoki címvédés, Szabics is mekkora király volt a Sturm Grazban.

A nap mondása: Kovács Kálmán (RTL Klub, Magyarország)
Verebes József két sziporkával vétette magát észre ezen a világbajnokságon, kedden azonban haloványabb teljesítményt nyújtott. A kedd, az Kovács Kálmáné, az egykori futballistáé volt, akin érződött, hogy készült, tornásztatta az agyát. Ez sült ki belőle: "Ronaldo olyan, mintha a Váci utcán sétálgatna, de bármikor betörheti a kirakatokat, tehát váratlan megoldásokra is képes."  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön