Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tizenegyes csak nyílt törésnél

2006.06.15. 12:43
A németországi világbajnokság első csoportköre után a játékvezetőkön eddig négy tizenegyest kérhetnek számon a csapatok. Eddig egyet ítélték meg - a legnagyobb kamut -, ami statisztikailag is meghökkentően kevés. Csalás eddig még nem volt, a következetlenség viszont szembetűnő. Műesésért nincs sárga, gyorsan elvégzett szabadrúgásért viszont igen. Kis hibakrónika.

A legutóbbi világbajnokságon a legtöbb kritika a játékvezetés színvonalát érte. Az egyik rendezőt, Dél-Koreát két meccsen is elvtelenül segítették a kieséses szakaszban, így végül az elődöntőbe kerülhetett. Emellett is voltak a mérkőzések kimenetelét befolyásoló hibák, és egyértelműen többet bakiztak a játékvezetők, mint a korábbi világversenyeken.

Maldív most nem lenget

A jelenlegi németországi vb-n az első csoportkör után ugyan kevés ilyen volt, hajmeresztő ítéletekben viszont nincs hiány. Érezhetően nagy nyomás alatt van a bírói kar és túl sokszor hibázik.

Knézy Jenő felháborodottan kiáltott fel négy éve, hogy neki egy maldív ne lengessen, ám azt el kell fogadni, hogy egy világbajnokságra a világ minden részéről érkeznek a bírók is. Egyelőre megállapítható: a kijelölésnél nem hibázott nagyot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

Egy fura fazon Mexikóból


Egy fura alak Mexikóból (fotó: AFP)

Igaz, a mexikói Marco Rodriguez érthetetlen és felettébb szokatlan stílusban szétfújta az angol-paraguayi (1-0) meccset. Az angolok - jobb híján - elfogadták ezt, pedig ők a kemény és férfias játékhoz vannak szokva. Megítélt egy olyan közvetett szabadrúgást, amit szökőévenként szoktak: ugyanis lemérhetetlen, hogy a paraguayi kapus hány másodperc alatt hozta játékba a labdát. Mivel akkora embert még nem látott a pályán, mint a kétméteres Peter Crouch, így az összes megmozdulását lefújta és még sárgát is adott neki.

Sokkal nagyobb baj, hogy az előre kiadott direktívában rögzítették: csak a nagyon nyilvánvaló tizenegyeseket ítéljék meg. Előre felhívták még a figyelmet a könyöklések megtorlására, a műesések azonnali szankcionálására, egyszersmind a labdaelrúgások büntetésére.

Busaccáé az eddigi legkirívóbb hiba

Így lett aztán hatalmas káosz, ami különösen a tizenegyeseknél feltűnő, műesésért ellenben még nem kapott senki sárgát, pedig láttuk párat abból is.

Az elitbajnokságokban egy forduló, vagy kilenc vagy tíz meccs alatt legalább három vagy négy büntetőt ítélnek, a legutóbbi vb-n az első körben, tizenhat meccsen, négyet adtak meg. Most ellenben egyet, a legnagyobb kamut.

A sértett is meglepődött, hiszen nem bántották

A Spanyolország-Ukrajna (4-0) meccsen maga a "sértett", Fernando Torres is úgy meglepődött, hogy kis híján felnevetett, amikor látta, hogy Massimo Busacca sporttárs a tizenegyes pontra mutat.

Az ukrán Vagyiszlav Vascsuk tényleg finoman megfékezte a lendületét a nadrágjánál fogva, de azt még a büntetőterület előtt tette, a spanyol csatár önmaga lendületétől veszítette el egyensúlyát. Busacca még súlyosbította hibáját azzal, hogy Vascsukot még le is küldte a pályáról, egyúttal a mélybe taszította az amúgy is kínlódó ukránokat.

Merken a szerbek kérnek számon tizenegyest

A szerbek a német Merken kérhetnek jogosan számon egy tizenegyest, a mexikóiak az olasz Roberto Rosettin, a japánok az amúgy kifogástalanul ténykedő egyiptomi Fatahon.

Busacca dupla szarvashibája mellett lényegében el is törpül a Franciaország-Svájc (0-0) meccsen szerencsétlenkedő Valentyin Ivanov munkássága, hogy továbbot intett Patrick Müller nyilvánvaló kezezésénél, pedig Thierry Henry lövése után egyértelműen a jobb alkar állította meg a kapu felé tartó labdát. Általános megdöbbenésre maradt el a tizenegyes.

Ivanov tobzódása

Az orosz játékvezető a következetlenség magasiskoláját mutatta be más esetekben is. Akkor is sárgát adott Zinedine Zidane-nak, ha kevéssel előbb végezte el a szabadrúgást, mint ő jelt adott, de Willy Sagnol is bűnhődött, mert elrúgta a labdát.

Philipp Degen viszont csak fel akart állni, amikor Zidane épp felette volt, így feje hátsó része kétségtelenül érintkezett - vétlenül - az aranylabdás arccal - röhejes sárgalap volt. Ennyivel nem elégedett meg Ivanov, Ludovďc Magnint azért figyelmeztette, mert visszahúzta a lábát a kilépő Henry elől, Tranquillo Barnettát pedig ugyan hátba rúgták, szerinte ugyanakkor nem hagyta elvégezni a szabadrúgást.

Simon viszont nem adta a kártyákat

Jóval visszafogottabban bánt a lapokkal a brazil Simon az Olaszország-Ghána (2-0) meccsen a többet szabálytalankodó afrikaiak kettőt kaptak, míg az olaszok hármat. Egy kiállítást pedig egyszerűen elnézett.

Ugyanilyen következetlenséget láttunk a Lengyelország-Ecuador (0-2) találkozón ténykedő Kamikava Torunál is, de ez eltörpül a tizenegyesek kérdése mellett. A japán elnézett egy lest, majd a sípszó után a labdát elrúgó lengyelt nem figyelmeztette.

Összességében tehát el lehet mondani, egyelőre nem nyúlnak bele a vébébe a bírók, de épp emiatti buzgalmukban zavaró hibákat védenek. Ezúttal nem vérlázító, amit művelnek a játékvezető, csak sokszor adnak apró, vagy kevésbé apró bosszúságra okot.