A németek 12 év után győztek le vb-n európai csapatot

2006.06.15. 14:02
A német labdarúgó-válogatott a lengyelek szerdai legyőzését megelőzően, legutóbb 1994 július másodikán tudott vb-meccset nyerni európai együttes ellen. Akkor a belgákat berték 3-2-re. Azóta három döntetlen és két vereség volt a márlegük az európaiakkal vívott találkozókon.

Több mint tizenkét éves "átkot" tört meg szerda este a német labdarúgó-válogatott. A jelenleg Jürgen Klinsmann által dirigált együttes, a lengyelek legyőzése előtt, az 1994-es vb nyolcaddöntőjében győzött utoljára európai csapat ellen a világbajnokságokon.

A bolgárok jelentették a véget

Az amerikai vb-n a csoportmeccsek során a spanyolok ellen sem sikerült győzni, de a bolíviaiak és a dél-koreaiak nehézkes, egygólos legyőzése után továbbjutottak. A nyolcaddöntőben aztán remek játékkal Völler két, és Klinsmann egy góljával nyertek a belgák ellen, azóta azonban csak Európán kívüli együttest tudtak legyőzni a vb-n.

A '94-es torna negyeddöntőjében hiába vezettek Lothar Matthäus tizenegyesből szerzett góljával, a bolgárok Sztoicskov és Lecskov találatával két perc alatt fordítottak és kiverték az akkori címvédőt.

A horvátok kiütőtték Matthäuséket

Négy évvel később a csoportküzdelmekben simán verték Iránt és az Egyesült Államokat, a Jugoszlávokkal már nem bírtak, igaz kétgólos hátrányból mentették döntetlenre a meccset. A nyolcaddöntőben ismét hátrányból fordítva verték ki Mexikót, de a negyeddöntőben a horvátok leiskolázták a Matthäus-al a védelem közepén felálló németeket.

Csak egy európai a döntőig

A 2002-es tornán úgy jutottak a döntőbe - és lettek végül ezüstérmesek-, hogy a hét meccsük közül mindössze egyet játszottak európaival, és azt se tudták megnyerni. A csoportban Szaúd-Arábiát nyolc, Kamerunt két góllal verték, de az írek ellen hiába vezettek hetven percen keresztül, Robbie Keane a 91. percben egyenlíteni tudott.

A folytatásban előbb Paraguayt, majd az USA-t verték egyaránt 1-0-ra, végül az elődöntőben a házigazda Dél Korea ellen is ugyanilyen arányban diadalmaskodtak. A döntőben aztán jöttek a brazilok, akik Ronadóldo duplájával nyerték meg ötödik vb-címüket.  • Bérelnék
  • Bankszámla