Üzéreknek adta promójegyeit a McDonald's

2006.06.15. 12:05
Akár ötven jegyet is jegyüzéreknek adhattak át a McDonald's munkatársai a focivébén. A gyorsétteremlánc hivatalos szponzorként kapott jegyeket. A szurkolók dühöngenek, mert ők eleve kevesebb jegyet kaptak a támogatóknál.

Komolyan leégette magát Németországban a McDonald's, a focivébé egyik főszponzora. Az étkezdéiben a menük mellé jegynyerési lehetőséget kínáló gyorsétteremlánc munkatársai a keddi Dél-Korea‐Togo meccs előtt egy nagyobb köteg – egyes becslések szerint csupán tíz, mások szerint legalább ötven – jegyet a szurkolók helyett jegyüzéreknek osztott szét, írja a Guardian.

A lap értesülései szerint az ingyenjegyeket megkaparintó jegyüzérek 200 euróért, a hivatalos ár kétszereséért adták tovább.

Jól jártak a szponzorok

A jegyelosztást korábban is bíráló szurkolók most minden dühüket a McDonald's-ra zúdították. A szurkolói szervezetek már a vébé előtt is kifogásolták, hogy míg a résztvevő országok szurkolóinak csupán a jegyek 19,2 százalékát tették félre, a szponzorok kapták a hárommillió belépő 27 százalékát. A szurkolók már ekkor arra figyelmeztettek, hogy a szponzori jegyek többsége a jegyüzéreknél köt ki, akik így a jegy nélkül maradt szurkolókat zsákmányolhatják ki.

"Ez a történet mindent elmond a vébéjegyek értékesítéséről" – kommentálta a történteket a lapnak Kevin Miles, a Futballszurkolók Nemzetközi Szövetségének koordinátora.

Jó szándékkal volt kikövezve

A McDonald's németországi vállalatigazgatója, Alex Schramm is elismerte a hibát. A cég alkalmazottai, mint mondta, megszegték a vállalati előírásokat. Nem tudja pontosan hány jegy kerülhetett az üzérek kezébe.

A McDonald's éttermei vendégei között sorsolja ki a jegyeket, amiket a meccsek helyszínén lehet kiváltani. A megmaradó jegyeket elvileg a McDonald's dolgozói között osztják szét, de kedden ehelyett jegyüzéreknek adták át. "Jószándékú gesztus volt, de rosszul sült el, és nem lett volna szabad megtörténnie" – próbálta finomítani a jegyüzérekkel összejátszó munkatársai vétkét Schram.

Kitoltak az angolokkal

A jegyüzérkedés mellett amúgy a jegyhamisítás is nagy probléma, aminek a Guardian értesülései szerint már legalább négy angol esett áldozatául. Ők valamennyien 300 euróért váltottak jegyet a Frankfurtban játszott Anglia–Paraguay-meccsre. Az angol szurkolókat most külön figyelmeztették, hogy csapatuk csütörtöki, nürnbergi találkozójára is árusítanak hamis jegyeket.

Az angol szurkolók amúgy korábban már bírálták a német szervezőket, hogy bár nekik van a legnagyobb szurkolótáboruk, csoportmeccseiket mégis a vébé legkisebb, 42-48 000-es stadionjaiban rendezik, miközben a Tunézia–Szaúd-Arábia-derbit a 66 016 férőhelyes müncheni arénában.  • Hírek
  • Személyi kölcsön